Vücut Tipleri Nelerdir? main blog image
07 NOVEMBER 2020

Vücut Tipleri Nelerdir?

75428

Daha çok fitness ve vücut gelişimiyle ilgilenenler için büyük önem taşımaktadır. Bu vücut tipleri sizin genetik yapılarınızdır, bazılarınız ince ve uzun, bazılarınız kilolu ve yapılı olabilirsiniz. Ne kadar spor da yapsanız vücudunuz genetiğinize göre şekil alır ama tabi ki bu sizin kaderiniz değildir. Bu vücut tiplerinden birisine sahipseniz ve spor yapıyorsanız vücut tipinize göre hazırlanan programlarınızla olumlu bir şekilde ilerleme gösterebilirsiniz. Kas yapmak istiyorsanız ağırlık çalışmalı ve yeterli kalori ile protein alımına dikkat etmelisiz. Örneğin; Endomorf vücut tipine sahipseniz yağ yakımı yapmalısınız ve kalori açığı vermelisiniz veya Ektomorf vücut tipine sahipseniz kalori alımını yüksek tutmalı ve ağırlık çalışmalısınız. Şimdi daha detaylı başlayalım…

Ektomorf Vücut Tipi

Ektomorf vücut tipine sahip olan insanlar hızlı metobolizmaya sahiptirler bu da kilo almalarında güçlük çekmelerine yol açmaktadır. Kas yapmaları oldukça zorludur, ince ve uzun kas yapıları vardır. Uzun bacaklar ve uzun kollara sahiptirler. Kemikleri ve eklemleri oldukça küçüktür. Dar omuz ve kalçaları vardır. Genellikle boyları uzun olur ve metabolizmaları çok hızlı olduğundan dikkat edilmesi gereken noktalar olmaktadır. Beslenme programı kalori fazlası oluşturacak şekilde düzenlenmelidir. 

Ektomorf Vücut Tipi Özellikleri

  • İnce, zayıf
  • Dar omuz, ince kol ve bacakla
  • Zor kilo alımı
  • Yağsız vücut
  • Kas kazanımı daha zor

Ektomorf Vücut Tipi için Öneriler:

  • Ektomorf vücut tipi hızlı bir metobolizmaya sahip olmasından ötürü diğer vücut tiplerine göre kas yapımında zorlanırlar. İyi bir beslenme ve antrenman ile güzel bir vücuda sahip olabilirsiniz. 
  • Karbonhidrat ve kalori alımları arttırmalı, zararlı besinlerden uzak durulmalıdır.
  • Amacınız kaslı bir vücuda sahip olmaksa yapmanız gerekenler, dediğimiz gibi yağsız bir vücut tipiniz olduğundan kardiyo yapmadan spor yapmayı tercih edebilirsiniz.
  • Başlangıçta fullbody başlamayı tercih edebilirsiniz.
  • Haftada başlangıç olarak en az 3-4 gün antrenman yapılmalıdır.
ektomorf

Ektomorf vücut tipinin hızlı metabolizma olmasının sebebi ise, vücudun adrenalin, norepinefrin ve dopamin hormonlarının baskın olmasıdır. Definasyon dönemlerinde diğer vücut tiplerinden daha avantajlı hale gelirler. Vücudu insüline karşı direnç göstermeyeceğinden yağ yakımı daha kolay hale gelecektir. Ektomorflar en iyi sonuçları ise yüksek karbonhidrat dönemlerinde alırlar. Definasyon dönemine girselerde karbonhidratı düşürmeleri gerekmez ve antrenman sırasında enerjileri daha yüksek olur. Definasyon döneminde %40-50 arası karbonhidrat, %20-25 yağ ve %25-30 protein oranlarında ilerlemelerinde fayda olacaktır. Metabolizma çok hızlı olduğundan bulk dönemine girdiğinde ise alması gereken karbonhidratın çok daha fazla olması gerekecektir. Bulk döneminde %50-60 karbonhidrat, %10-25 yağ ve %20-30 protein almaları gerekecektir.

Mezomorf Vücut Tipi

Mezomorf vücut tipi Ektomorf ile Endomorf vücut tipi arasında yer almaktadır. Düşük yağ oranına sahip, metabolizması hızlı, güçlü kaslara sahip ve kilo alması, vermesi kolay olan vücut tipidir. Geniş eklem ve kemikler, geniş omuz ve orta kalça, yağ oranı eşit dağılmış vücuttur. Hızlı metabolizması olmasından dolayı istediği zaman kilo verip alabilmesinden ötürü kolaylıkla yağ oranını, kas oranını dengeleyebilmektedir.

Mezomorf Vücut Tipi Özellikleri

  • Atletik bir vücut yapısı
  • Hızlı kas kütlesi alabilen bir yapı
  • Endomorf vücut tipine göre daha az yağlı bir vücut
  • Kilo kontrolünü daha kolay sağlayabilen bir yapı
  • Ne çok uzun ne de çok kısa boy yapısı

Mezomorf Vücut Tipi için Öneriler:

  • Mezomorf vücut tipleri diğer vücut tiplerine göre daha avantajlı hale gelirler. Daha hızlı kas yapısına ulaşabilirler.
  • Endomorf vücut tipine göre biraz daha yağsız olduklarından kontrollü kilo alımına sahiptirler.
  • Yağ oranları daha kontrollü olmasına rağmen antrenmanlarda kardiyo yapmaları, atletik vücuda sahip olmalarını sağlayacaktır.
  • Spora yeni başladıysanız bölgesel olarak değil de daha çok compound egzersiz program tarzlarıyla başlamakta fayda vardır.
mezomorf

Mezomorf vücut tipi testosteron ve büyüme hormonlarına sahip olduğundan düşük yağ oranına sahip şekilde kas gelişiminde bulunubilirler. Mezomorf vücut tipi karbonhidrat kullanımında daha çok orta düzeyde yüksek performansa sahip olabilmektedir. Antrenman sırasında ise daha disiplinli olabilmektedirler. Mezomorf için definasyon dönemlerinde %35-45 karbonhidrat, %25-30 yağ ve %25-30 protein alımı sağlamak daha çok yararlı olabilmektedir. Mezomorfik vücut tipleri kas kazanmaları zor olmadığından, karbonhidrat alımları kolayca yağ alımı sağlamayacaktır. Mezomorfların bulk döneminde ise %45-55 karbonhidrat, %15-25 yağ ve %20-30 protein alımı sağlamakta fayda olacaktır.

Mezomorf vücut tipi düşük yağ oranına sahip, metabolizması hızlı, güçlü kaslara sahip ve kilo alması, vermesi kolay olan vücut tipidir. Geniş eklem ve kemikler, geniş omuz ve orta kalça, yağ oranı eşit dağılmış bir vücuttur. Hızlı metabolizması olmasından dolayı istediği zaman kilo verip alabilmesinden ötürü kolaylıkla yağ oranını, kas oranını dengeleyebilmektedir.

Endomorf Vücut Tipi

Endomorf vücut tipi olan insanlar yavaş bir metabolizmaya sahiptirler, bu da kilo almalarını ve kilo vermelerini zorlaştırır. Bu aynı zamanda kas büyümesini de engeller. Bununla birlikte, belirli bir diyet ve egzersiz planlarını düzenli takip etmekte fayda olacaktır. Endomorf vücut tipi olan insanlar genellikle, boyları ne olursa olsun, geniş bir bel ve geniş kemiklere, eklemlere, kalçalara ve yumuşak, yuvarlak bir gövdeye sahiptir. Endomorfik bir vücuda sahip kişiler diyet yapma, kas kütlesi kazanma ve egzersiz yapmalarını zorlaştıran özelliklere sahip olabilir.

Endomorf Vücut Tipi Özellikleri

  • Çabuk yağlanabilen vücut yapısı
  • Güçlü kaslar
  • Kısa görünen dolgun kaslar
  • Genel olarak daha yavaş bir metabolizma
  • Geniş omuzlar

Endomorf Vücut Tipi için Öneriler:

  • Endomorf vücut tipi için özellikle dikkat edilmesi gereken beslenmedir. Çok çabuk yağlanma durumu olduğundan kas yapımı sırasında yağ oranı da artacaktır. Bu nedenle karbonhidrat alımını düzenli bir şekilde yapılması gerekecektir.
  • Endomorf vücut tipi yağ oranını daha zor dengeleyebildiğinden antrenman programlarında kardiyo yapması gerekmektedir. Kardiyonun avantajı ise karbonhidrat ve kalori alımını kesmeden vücudunuzun antrenman sırasında daha enerjili olmasını sağlayacaktır.
  • Ektomorf vücut tipine kıyasla antrenman sürelerini daha fazla güne çıkarabilir ve düzenlenmiş olan antrenmanlarınızı daha çok kaslarınızı aktif etmeye yoğunlaştırabilirsiniz. 
endomorf

Parasempatik hormonu endomorf vücut tipinde daha baskın haldedir ve dinlenme durumuna daha yatkın vücut tipidir. Günlük yaşamda çok hareketli olmayışları vücuda daha fazla enerji depolar ve endomorflara göre daha yağlı olurlar.

Endomorflar yüksek insülin direncine sahip olduklarından definasyona girdiklerinde en iyi sonucu diyet yaptıklarında verebilmektedirler. Definasyon döneminde %20-25 karbonhidrat, %40-45 yağ ve %30-35 protein alımı sağlamak gerekmektedir. Bulk dönemlerinde ise endomorflar genellikle kas kazanımından çok yağ alımı fazla olduğundan, bulk döneminde yüksek karbonhidrat alımı yapılması yağ yapacaktır. Bu sebeple %30-40 karbonhidrat, %25-35 yağ ve % 25-35 protein alımı yapmakta fayda vardır.

Saygı ve Sevgilerle...

Team Shredded Brothers

 

PAYLAŞ
taksitli alışveriş görsel
ödeme seçenekleri görsel