Fitness ile ilgilenen her bir bireyin, ramazan ayında en önem verdiği konu beslenmedir. Nelere dikkat edilmesi gerektiği, kalori alımının miktarı, dehidrasyon ve sporun ilişkisi gibi birçok konu soru işaretidir.
Vücudunuzun hayatta kalması için %50 ila %70’i sudan oluşmaktadır. Vücuttaki her hücre, doku ve organın düzgün çalışması için suya ihtiyacı vardır. Suyun vücuttaki yaşamsal faktörleri oldukça fazladır. Su, idrar, terleme ve bağırsaklarla birlikte vücuttan atıklardan kurtulmamıza, vücut ısınızın normal derecede kalmaya ve vücudun hassas dokularını korumaktadır. Böylelikle susuz kaldığınızda vücudunuz normal işlevleri yerine getirmek için yeterli su olmadığında ortaya çıkan bir durum olan dehidrasyona yol açmaktadır. Dehidrasyon nedir? ve vücuttaki belirtileri nelerdir detaylıca inceleyelim.
Dehidrasyon Nedir?
Dehidrasyon, vücutta su ve elektrolitlerin kaybına neden olan bir durumdur. Dehidrasyon vücuttaki su dengesinin bozulmasına neden olur ve vücut suyunu kaybeder. Dehidrasyon genellikle yeterli miktarda su ve elektrolit alınmaması veya sıvı kaybının fazla olması nedeniyle ortaya çıkar. Dehidrasyon insan vücudunun normal fonksiyonlarını yerine getirmeyi zorlaştırır ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
İnsan vücudunun yaklaşık %65’i sudan meydana gelir ve günlük ortalama olarak 2, 5-3litre su kaybeder. Kaybedilen sıvıların yerine yenisini koyulmadığında susuz kalınmış olur. Su kaybının yanı sıra vücudun elektrolit dengesini düzenleyen sodyum, kalsiyum, potasyum gibi mineraller de dışarı atılır. Bunun için vücudunuzdaki su ve elektrolit miktarının önemi oldukça kritiktir.
Vücudunuzda sık idrara çıkma, kuru burun, dil ve ağız, çabuk susuz olma, halsizlik ve yorgunluk, baş ağrısı, çabuk yorulma, tatlı bir nefes kokusu, kuru cilt ve dudaklar, aşırı terleme veya soğuk terleme gibi belirtiler var ise dehidrasyon belirtisidir bunlar. Dehidrasyonun önlenmesi için yeterli miktarda su içmek ve su kaybını azaltacak önlemler almak gerekir. Dehidrasyon belirtileri ortaya çıktığında ise su ve elektrolitlerin vücuda tekrar verilmesi gerekir.
Dehidrasyon Nedenleri Nelerdir?
Vücutta yeterli miktarda su bulunmaması dehidrasyona neden olabilir.
Özellikle sıcak ortamlarda çok fazla terleme, ishal, kusma gibi nedenlerle vücuttan fazla miktarda sıvı kaybı olabilir. Bu durum da dehidrasyona neden olabilir.
Bazı ilaçlar vücutta sıvı kaybına neden olabilir ve bu da dehidrasyona neden olabilir.
Fazla miktarda fiziksel aktivite yapılması, özellikle sıcak ve nemli ortamlarda, vücutta sıvı kaybına neden olabilir.
Bazı sağlık sorunları, örneğin idrar yolu enfeksiyonları veya böbrek problemleri, dehidrasyona neden olabilir.
Dehidrasyon Belirtileri Nelerdir?
Dehidrasyon nedeniyle idrar miktarı azalır ve sık idrara çıkma görülebilir.
Dehidrasyon nedeniyle vücuttaki su dengesi bozulur ve bu durumda burun, dil ve ağız kurur.
Dehidrasyon nedeniyle vücut suyunu kaybeder ve bu nedenle çabuk susuz olma görülebilir.
Dehidrasyon nedeniyle vücuttaki su dengesi bozulur ve bu durumda halsizlik ve yorgunluk görülebilir.
Dehidrasyon nedeniyle vücuttaki su dengesi bozulur ve bu nedenle baş ağrısı görülebilir.
Dehidrasyon nedeniyle vücuttaki su dengesi bozulur ve bu durumda çabuk yorulma görülebilir.
Dehidrasyon nedeniyle vücuttaki su dengesi bozulur ve bu nedenle tatlı bir nefes kokusu görülebilir.
Dehidrasyon nedeniyle vücuttaki su dengesi bozulur ve bu durumda cilt ve dudaklar kurur.
Dehidrasyon nedeniyle vücuttaki su dengesi bozulur ve bu nedenle aşırı terleme veya soğuk terleme görülebilir.
Dehidrasyonun önlenmesi için yeterli miktarda su içmek ve su kaybını azaltacak önlemler almak önemlidir. Dehidrasyon belirtileri ortaya çıktığında ise su ve elektrolitlerin vücuda tekrar verilmesi gerekir.
Tanı Yöntemleri
ekiminiz, fiziksel belirtilere bakarak dehidrasyonu teşhis edebildiği gibi bazı testler de yapılmasını isteyebilir.
İdrarda yapılan testler, susuz olup olmadığınızı belli edebilir. Mesane enfeksiyonlarının belirtilerini kontrol edebilir.
Elektrolit seviyeleri, böbreklerin ne kadar iyi çalışıp çalışmadığını anlamak amacıyla kan testleri kullanılabilir.
Nasıl Tedavi Edilmelidir
Dehidrasyon tedavisi için yapılabilecek en etkin tedavi kaybedilen sıvıları ve kaybedilen elektrolitleri yenilemektir. Tedavideki en doğru yaklaşım yaşa, dehidrasyon şiddetine ve nedenine bağlıdır. Genellikle hafif ve orta düzeydeki dehidrasyonda su tüketiminin artırılması en uygun çözümdür. Aşırı egzersize bağlı olarak gelişen sıvı kaybında da elektrolit içeren sıvılar tercih edilebilir. Bunun için 'Elektrolit Besinler Ve İçecekler Nelerdir?’ blog yazımızı okuyarak elektrolit içeren besinler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
İshal, kusma veya ateş nedeniyle hafif ila orta derecede dehidrasyonu olan çoğu yetişkin, daha fazla su veya başka sıvılar içerek durumlarını iyileştirebilir. Sıcak ya da nemli havalarda dışarıda çalışırsanız veya egzersiz yaparsanız, soğuk su en iyi seçeneğinizdir. Elektrolitler ve karbonhidrat çözeltisi içeren spor içecekleri de yardımcı olabilir. Ciddi derecede susuz kalmış vakaların damardan verilen tuzlar ve sular yardımıyla daha hızlı toparlanması sağlanabilir.
Her zaman bahsettiğimiz gibi hem sağlığınız, hem de gelişiminiz için su tüketimi hayatınızın bir parçası olmalıdır. Günde minimum 3 litre su içerek sağlık problemlerinizi bir kenera bırakır ve hayatınızı sağlıklı bir şekilde geçirmeye başlayabilirsiniz.
Saygı ve sevgiler,
Team Shredded Brothers.