Beyaz Ekmek Yerine Tüketebileceğiniz Besinler Nelerdir? main blog image
10 NISAN 2023

Beyaz Ekmek Yerine Tüketebileceğiniz Besinler Nelerdir?

6843

Anadolu topraklarının verimliliği ile birlikte kültürümüze yerleşmiş olan ve birçok kişinin tükettiği beyaz ekmek, rafine edilmiş beyaz un ile üretilmektedir. Beyaz un kullanılması sebebiyle, içeriğinde yer alan özelliklerini kaybetmektedir. En önemli detayı ise un rafine edildiğinde, öğütme işlemi sırasında tahılın özü ve kepeği atılıyor ve böylece lif, vitamin ve mineral kaynaklarından koparılmış oluyor.

Beyaz ekmek besin değerleri bakımından tam tahıllı ekmeklerden daha verimsiz olmaktadır. Böylece amacınız dengeli, düzenli veya kilo vermek ise beyaz un ile yapılmış ekmeklerden kaçınmanız doğru olacaktır. Beyaz un yerine daha besleyici gıdaları beslenme sürecinize dahil edebilirsiniz. İçeriği bakımından daha zengin besinlere beslenme programınızda yer vermek istiyorsanız, inceleyeceğimiz besinleri alternatif olarak değerlendirebilirsiniz. Beyaz ekmek yerine tercih edebileceğiniz besinler şunlardır;

beyaz_ekmek_4

Haşlanmış Patates

Çeşitli türlerde yapılışıyla ünlü olan ve beyaz ekmek yerine tüketebileceğiniz gıdaların arasında yer almaktadır. Küçük veya orta boy bir adet patatesin doyuruculuğuna inanmak istiyorsanız yan yemek olarak kullanabilir, özelliklerini keşfedebilirsiniz.

Özellikleri

  • Patatesin içerisindeki lifler bağırsak sorunlarını regüle etmeye yardımcı olan besin değerleriyle ön plana çıkmaktadır. Haşlanmış patates hazımsızlık, şişkinlik gibi problemler yaşanların bir numaralı çözümü olacaktır.
  • Haşlanmış patates, B6 vitamini açısından yüksek değerlere sahip olmasıyla ön plana çıkmaktadır. B6 vitamininin ise stresi yönetmeye yardımcı olduğu ve yorgunluğa karşı geldiği biliniyor.
  • Haşlanmış patates, besin değerleri ve sahip olduğu bileşenler sayesinde fazla tüketilmediği takdirde midede sindirime iyi gelmektedir. Midedeki gaz ve asitleri düzenleyerek mide rahatsızlıklarının giderilmesine yardımcı olmaktadır.
beyaz_ekmek_1

Yulaf Ezmesi

Birçok tarifte yer alan yulaf ezmesi, her yerde karşımıza çıkan gün geçtikçe daha çok tercih edilmeye devam eden bir besin haline gelmektedir. Beyaz ekmeğin yerine tüketebileceğiniz ve içeriği bol miktarda geniş olan yulaf ezmesini beslenme programınıza ekleyebilirsiniz.

Özellikleri

  • Yulaf ezmesinin sahip olduğu antioksidanlardan biri olan avenantramidler, anti-enflamatuar etkileriyle öne çıkıyor. Bu sayede vücuttaki iltihaplanmayı azaltıcı etkisi olduğu düşünülüyor.
  • Granola barlar, birçok insan için atıştırmalık bir seçimdir. Ancak bazı granola barlar, ilave şeker ve çikolata parçaları veya şeker kaplamaları gibi diğer tatlı bileşenler içerebiliyor. Bunun için yüksek şeker oranına sahip olmayan besinleri evde kendi tarifleriniz ile uygulayabilirsiniz.
  • Antioksidanlar ve polifenoller adı verilen faydalı bitki bileşikleri bakımından yüksek olmasıyla bilinmektedir. Avenantramidler adı verilen benzersiz bir antioksidan grubuna da ev sahipliği yapan yulaf, beyaz ekmek yerine tüketebilirsiniz.
beyaz_ekmek_2

Tam Tahıllı Ekmek

Birçok kişi ekmeğin kabarmış dokusu ve tadının getirdiği lezzetten dolayı beyaz ekmeği tercih etse de tam tahıllı alternatifleri denemek, beyaz ekmekten uzaklaşmanıza yardımcı olabilir. Tam tahıllı ekmekleri deneyerek hem sağlığınıza katkı sağlayabilir hem de kas kazanımınızı sağlıklı bir şekilde inşa edebilirsiniz.

Özellikleri

  • B1, B2, B3 ve B9 (folik asit) vitaminleri, E vitamini, magnezyum, demir, selenyum, potasyum, fitokimyasallar ve antioksidanlar içerir. Sahip olduğu bu bileşenler ile birlikte bağışıklık sisteminizi güçlendirmenize yardımcı olabilir.
  • Lif bakımından daha yüksek olması besleyiciliğini arttırmaktadır. Bununla birlikte beyaz unun rafine edilirlen kaybettiği içeriğine kıyasla tam tahıllı ekmekler besin değeri açısından daha zengin olarak bilinmektedir.
  • Tam tahıllı ekmekler, beyaz ekmekler gibi şeker veya ek bileşenler içermemesi ile bilinmektedir. Böylece kalori bakımından daha düşük olabilen tam tahıllı ekmekler, türüne ve yapılış biçimine göre farklılıklar gösterse de kilo kontrolü süreçlerinde size yardımcı olabilir.
beyaz_ekmek_5

Tam Tahıllı Makarna

Beyaz ekmekte olduğu gibi makarnada da yaşadığımız coğrafya gerekeni sofralardan eksik olmayan bir besindir. Tıpkı ekmekte olduğu gibi makarnanın da tam tahıllı seçenekleri mevcut.

Özellikleri

  • Tam tahıllı makarnalar tipik olarak daha fazla lif içermesiyle ön plana çıkıyor. Tıpkı tam tahıllı ekmeklerde olduğu gibi rafine edilmeden üretilen bu makarnalar, lif bakımından oldukça zengin.
  • Makarnalar, beslenme listenize tok tutan kepekli tahıllar eklemenin başka bir basit yolu olarak açıklanabilir. Tam tahıllı makarna, diğer makarnalara göre daha uzun süre tok tutmasıyla popüler olmuştur ve sebebi de daha fazla lif içermesi sayesinde sindirim sistemini desteklemesi olarak biliniyor.
  • Genel olarak tam tahıllı makarnalar, beyaz un ile üretilen makarnalara oranla daha düşük kalorili olabilir ve bu sayede kilo kontrolüne yardımcı olabilir.
beyaz_ekmek_3

Galeta

Galeta, doyurucu olması sayesinde sıkça tercih edilmektedir. Çay veya kahve yanına da yakışan lezzeti ile kahvaltılarda veya ara öğünlerde kullanmaya uygun olmasıyla ön plana çıkmaktadır.

Özellikleri

  • Protein ve lif kaynağı olarak bilinen galeta, safra asitlerini önleyerek tokluk hissi vermektedir. Kilo kontrolüne dikkat edenler için uygun bir besindir.
  • Normal ekmeklere kıyasla bayatlama süresi daha uzundur. Uzun süreler dolabınızda saklayarak, tüketebilirsiniz.
  • Galeta, potasyum ve kalsiyum gibi besin değerleriyle ön plana çıkıyor. Bu sayede gün içinde ihtiyaç duyulan değerleri karşılamanıza yardımcı olabilmektedir.

Saygı ve sevgiler, 
Team Shredded Brothers.

PAYLAŞ
taksitli alışveriş görsel
ödeme seçenekleri görsel