Vücut Kitle İndeksi main blog image
14 OCAK 2021

Vücut Kitle İndeksi

25394
Boyunuz (cm):
Kilonuz (kg):

Vücut kitle indeksi, kadın veya erkeklerde boyunuza göre zayıf, kilolu veya obez olduğunuzu gösteren bir değerdir. İngilizcede "Body Mass Index" veya kısa adıyla "BMI" şeklinde ifade edilmektedir. Bazılarınız yaygın olarak ‘Vücut Kitle Endeksi’ demektedir fakat, sonundaki ‘İndeks’ kullanımı daha doğrudur. BMI İnsanın kilosunun boyuna göre normal olup olmadığının anlaşılması için kullanılır. Elde edilen değerle insanın kendisi için sağlıklı ve ideal kiloya ne kadar yakın olduğunu göstermektedir.

Vücut kitle indeksinin özellikle belirtmek gerekirse, yetişkinler için yapılan bir analizdir. Örneğin 16 yaşındaki bir çocuğun gelişim çağından ötürü boyu kısa olacağından, vücut kitle indeksi doğru çıkmayacaktır. Vücut Kitle İndeksi, yağ ölçümü ile paralel sonuçlar gösterse de yağlılık oranı hakkında net bir sonuç veremez. Yapılan hesaplamalar sonucunda, BMI yüksek çıkar ise bu durum kişinin vücudunda çok fazla yağ olduğu anlamına gelebilir. Bu sebeple kişide, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve diyabet gibi hastalıklara yakalanma riski artar. BMI, düşük çıkar ise kişinin boyuna göre zayıf olduğu anlamına gelir. Bu durum da kişide, bağışıklık sistemi zayıflaması, anemi ve kemik erimesi gibi hastalıklara yol açabilir.

Kendi boyunuzla ile kilonuz arasındaki oranı aşağıda hesaplayabilirsiniz.

Çıkan sonucu, aşağıdaki tablomuzla kıyaslayarak zayıflık ve kiloluk oranınızı yani ideal kilonuza ne kadar yakınsınız görebilirsiniz.

Zayıf18.5’den az
İdeal18.5-25
Kilolu25-29
Obez 129-35
Obez 235-40
Obez 340-45
Vücut-Kitle-İndeksi-4

Vücut Kitle İndeksi Nasıl Hesaplanır?

Vücut kitle indeksi “Kişinin kilogram olarak kilosunun, metre olarak boyunun karesine bölümü”dür.  Yani birim hacme düşen kütledir.

Bu verinin tabi ki her kes için önemi bulunmaktadır. Kilo boy indeksiniz sizlerin vücudunuz hakkında bilgi sahibi olmanızı ve bu bilgiyi somut bir kavramda göz  önünde bulundurmanızı sağlamaktadır. Bunun için bu sonuçlardan sonra belirleyeceğiniz hedefinize bir adım atmış bulunacaksınız. Spor, fitness, egzersiz vs. yaparak kilonuzu ideal seviyeye getirebilirsiniz.

Vücut-Kitle-İndeksi-2

Vücut Kitle İndeksi İşe Yarar Mı? 

Bir çok insan için vücut kitle indeksi işe yarıyor olabilir. Bir çok BMI oranı uyuşmayanlar için, diyetisyenlerin çoğu bu oran hesaplamasını kullanmaktadır. Fakat BMI fitness yapan veya vücut geliştirmeyle ilgilenenler için yol gösterici olmaktan çıkabiliyor. Sebebi ise BMI ölçümü kiloyu direkt olarak kilo cinsinden hesaplayıp, yağ oranı ve kas oranını hesaba katmamasından kaynaklanmaktadır.

Sporcularda BMI

Sporcuların kas kütlesi diğer insanlarda fazladır. Diğer yandan yağ oranı da diğer insanlara göre düşüktür. Özellikle vücut geliştirme, güreş, halter gibi sporlarla uğraşan sporcuların kas kütlesi yüksek olacaktır.

Vücut kitle indeksi 27-29 olan bir sporcuya kıyasla, aynı değerdeki spor yapmayan bir kişiyle kiloları aynı olabilmektedir. Fakat sporcuda  yağ oranları az, kas kütleleri çok olduğu için, tartıda eğit ağırlıkta çıktıklarından ötürü diğer kilolu insanlara göre sağlıksız olmayacaklardır. Bunun için vücut geliştirmeye sürekli vakit ayıran biri iseniz, BMI yanında yağ ve kas oranınızı da hesaplamanız gerekecektir. Böylece durumunuzu çıkan bilgilere göre analiz edip, ilerleminizi böyle durumda yapmak sizler için daha faydalı olacaktır.

Vücut-Kitle-İndeksi-5

Vücut Kitle İndeksi Oranları

Zayıf-18.5’den küçük

BMI’nizin 18.5’den küçük çıkması boyunuza oranla zayıf olduğunuzu göstermektedir. Zayıflık, bazı hastalıklar için risk oluşturan bir durumdur. Boyunuza uygun ağırlığa erişmeniz için yeterli ve dengeli beslenmeli, beslenme alışkanlıklarınızı geliştirmeye özen gösterebilirsiniz. Beslenme ile yeterli miktarda alamadığınız mikro besinleri uygun karmada olan multivitaminlerle tamamlayabilirsiniz.

Normal-18.5-25 arasında;

Boyunuza göre uygun ağırlıktasınız demektir. Yeterli ve dengeli beslenerek ve düzenli fiziksel aktivite yaparak bu ağırlığınızı koruyabilirsiniz. Günde 5 ila 9 porsiyon arası meyve sebze tüketmiyorsanız ihtiyacınız olan mikro besinleri uygun olan multivitaminlerle alabilirsiniz.

Vücut-Kitle-İndeksi-1

Fazla Kilolu-25-29 arasında;

BMI’nizin 25-30 arasında olması boyunuza oranla vücut ağırlığınızın fazla olduğunu göstermektedir. Bu durum gerekli önlemler alınmadığı takdirde pek çok hastalık için risk faktörü oluşturabilir. Bunun için boyunuza uygun ağırlığa erişmeniz için yeterli ve dengeli beslenmeli,  beslenme programınıza dikkat etmelisiniz.

Obez 1. Sınıf-29-35 arasında;

BMI’nizin 30-35 arasında olması boyunuza göre vücut ağırlığınızın fazla olduğunu göstermektedir. Gerekli önlemleri almadığınızda kalp-damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon vb. kronik hastalıklar için risk faktörü oluşturur. Bir sağlık kuruluşuna başvurarak hekim / diyetisyen kontrolünde sağlıklı şekilde spor, egzersiz ve beslenme programlarıyla ideal kilonuza gelebilirsiniz.

Vücut-Kitle-İndeksi-3

Obez 2. Sınıf-35-40 arasında;

BMI’nizin 35-40 arasında olması boyunuza göre vücut ağırlığınızın çok fazla olduğunu gösterir. Önceki saydığımız hastalıkların ilerlemesiyle birlikte kronik hastalıklar için risk faktörü oluşturur. Bir sağlık kuruluşuna başvurarak hekim / diyetisyen kontrolünde sağlıklı program yazılmalıdır.

Obez 3. Sınıf-40-45 arasında;

BMI’nizin 40-45 arasında olması boyunuza göre vücut ağırlığınızın çok fazlasıyla olduğunu gösterir. Bu durum için acilen diyetisyene veya hekime başvurup, gerekli önlemleri almalısınız. İleride sizin için oluşacak kronik hastalıkların önüne geçemeyebilirsiniz. Bunun için düzgün programlarla, diyetlerle zayıflayabilir ve ideal kilonuza gelebilirsiniz.

Saygı ve Sevgilerle...

Team Shredded Brothers

PAYLAŞ
taksitli alışveriş görsel
ödeme seçenekleri görsel