Tendon Nedir Nerelerde Bulunur? main blog image
13 MAYIS 2021

Tendon Nedir Nerelerde Bulunur?

8583

Tendonlarınız, kaslarınız ile kemikleriniz arasında yer alan ve kaslarınızda üretilen enerjiyi, kemikler ile birlikte vücudunuzun hareket etmesini sağlayan bağlardır. Tendonlar vücudunuz için çok önemli bağlardır. Vücudunuzun temel hareket ve işlevlerini yapmasını sağlamaktadır. Kas ile kemik arasında güç akışının sağlandığı sert lifler de denmektedir. Vücudunuzda bu konuya en büyük örnek, kalf kasınız ile topuğunuz arasındaki Aşil tendonu diyebiliriz.

Tendonlarınıza antrenman sırasında kaldırdığınız ağırlıkla birlikte ciddi yükler binmektedir. Fakat gerçekten sert bir yapısı bulunduğundan incinmeleri veya daha da önemlisi kopmaları gerçekten yüksek ağırlıklara maruz kaldıklarında meydana gelmektedir. Bunun için kaslarınızın kaldıramayacağı yüksek ağırlık altına girip tendonlarınıza zarar vermemelisiniz. Tendonların bir miktar uzayabilme özellikleri de vardır. Uzayabilme özellikleri olması sebebi ile kaslarınızda oluşan enerjiyi, en doğru formu koruyarak aktarmaktadır. Böylece kemikler ve eklemlerinizle uyumlu bir şekilde çalışır. Bazı tendonların yapısı kemiksi ve kıkırdağımsı olan sesamoid kemikler içermektedir. Bu kemikler tendonun yüzeyine uyum sağlar ve kemiksi bir yapıya dönüşür. Böylece 1cm olan bir tendonun, 600 - 1000 kg ağırlıkları taşıyabilmesi görülmüştür.

tendon_nedir_4

Tendon Yaralanmaları

Tendon yaralanmaları genellikle vücudunuzun çok hareket eden bölgelerinde meydana gelmektedir. Örneğin omuz, diz ve ayak bileği gibi eklemlerin yakınında gerçekleşir. Tendon yaralanmaları aniden meydana gelebilir. Fakat çok ani gibi görünmüş olsa da tendon yaralanmalarının uzun süren bir süreç olduğu gözlemlenir. Zamanla tendonlarda oluşan yırtık ve çatlaklardan kaynaklanmaktadır. Bir çok tendon yaralanma çeşitleri bulunmaktadır. Bunları birbirinden ayırmak oldukça zordur. Tendonlarda oluşan bu yaralanmaları, tendon hücreleriyle birlikte vücudunuz onarmaktadır. Fakat eğer yaralanmalar çok fazlaysa ve tendon hücreleri yaralanları tedavi edebilecek kadar fazla değilse bunun sonudunda sakatlanmalara doğru ilerlemektedir.

tendon_nedir_1

Tendom Hastalığı Çeşitleri

  • Paratenonitis

Kirişin bulunduğu boşluğun etrafındaki gevşek bağ dokusu hastalığı diye tanımlandırılmaktadır. Meydana geldiği tendon Aşil Tendonudur. Bu hastalığın belirtileri ağrı, hassasiyet, şişlik, erken dönemde sıcaklık, krepitasyon (dokulardan gelen çıtırtı sesi).

  • Tenosinovitis 

Vücudunuzda eklemlerde meydana gelen eklem sıvısı hastalığıdır. Belirtileri ise vücudunuzdaki eklemlerde ve yakın bölgelerinde ağrı, hassasiyet, kılıfta şişlik, erken dönemde sıcaklık, krepitasyondur.

  • Stenozan 

Vücudunuzda tendon ve eklem sıvısı eksikliğinde meydana gelen hastalıktır. Bir önceki bahsettiğimiz Tenosinovitis hastalığına çok benzemektedir. Vücudunuzda en çok hissedilen bölge serçe parmağındır. Vücudunuzdaki belirtileri ise, ağrı, krepitasyon, elle hissedilen nodül gibi çeşitli belirtiler bulunmaktadır.

  • Tendinozis

Vücudunuzda tendonlarınızda meydana gelen yırtılmalarda meydana gelen hastalıktır. Vücudunuzda genelde dirsek ve omuzlarda meydana gelir. Belirtileri ise  ağrı, lokal hassasiyet, elle hissedilen nodüldür.

  • Entezopati

Kaslarınız ile kemik arasında bulunan tendonun, kemik bağlantı bölgelerinde oluşan haslarıktır. Vücudunuzda en sık rastlanan Aşil Tendinozisidir. Aşil tendonun kemik bağlantı bölgesinde meydana gelir. Hassasiyet, kemiğe yapışma yerinde şişlik ve ağrı gibi önemli belitileri bulunmaktadır.

  • Kopmalar

Vücudunuzda meydana gelen önemli en önemli konulardan biri olan tendon kopmasıdır. Tendonların uzun süre bozulmalarının ardından hala üzerine olduğundan fazla güç uyguladığınızda tendonların dayanamayıp bütünlüğünde bozulmalar yaşanabilecek bir hastalıktır. Vücudunuzda meydana gelebilecek bölgeler ise omuz tendon rüptürü ve aşil rüptürüdür. Bu haslatığın belirtileri ise ağrı (olmayabilir), kuvvet kaybı, elle bir boşluk hissi.

  • Kontraktür

Tendon kılıfının sertleşerek çevre dokulara yapışmasından kaynaklanan bir hastalıktır. Meydana geldiği bölgeler daha çok eklem kontraktörlerinin bulunduğu yerlerdir. Eklem hareketlerinin kısıtlanması gibi belirtileri yer almaktadır.

tendon_nedir_2

Tendon Yaralanmaları Belirtileri

Tendonlarınızı çok yoruyorsanız, vücudunuzun kaldıramayacağı yüklerle antrenmanlarınıza devam ediyorsanız, zamanla incinen ve yapısı bozulan tendon bölgelerinizde yaralanma ile ilgili belirtiler başlayacaktır. Yaralanma belirtileri genellikle hasar gören tendon bölgesinde belirti göstermektedir. Bu bölgelerde ağrı, sertik ve güç kaybı gibi önemli belirtiler görülür. Tendonun bulunduğu eklem kullanıldığı belirtiler daha fazla ortaya çıkmaktadır. Geceleri ve gündüzleri çok fazla ağrıya yaşayabilirsiniz. Bu sebeple olabildiğince erken tedavi sürecine başlanmalıdır. Tedavi olmadığınızda veya uygun tedavi edilmediğinizde, tendonlar zamanla daha kötüye giderek kopma riski oluşturmaktadır.

tendon_nedir_3

Tendon Tedavisi

Tendon yaralanmalarının tedavisinde çok önemli bir süreç başlamaktadır. Bu süreç daha çok tıbbı bir tedavinin yanı sıra emek verilmesi gereken bir durumdur. Tendon yaralanmalarının belirtileri ile hemen müdahale edildiğinde, kronikleşme tendon hastalıklarının önüne geçebilirsiniz. Bunun için uzun bir sürenizi harcamış olsanız da, en doğru sonuca ulaşabileceksiniz.

Tendon koplarında ise bu  cerrahi müdahale gerektirecektir. Sonrasında  daha zahmetli bir süreç ile rehabilitasyon almanız gerekmektedir. Tendon yarlanmalarında tedavi sürecine en erken vakitte başlanıldığında, doku hasarının azaltılmasına, kronikleşme ve nükslerin engellenmesine çalışılır. Bunun için tendon tedavisi sürecinde şunlara dikkat edebilirsiniz;

  • Yaralanan tendon bölgesi dinlendirilmelidir. Ağrıyı daha ileri götürebilecek egzersizlerden kaçınılmalıdır.
  • Tendon yaralanması yaşadığınız ilk anlarda 48-72 saat boyunca her seferinde 10-15 dakika olmak üzere saatte 1 veya 2 kez buz veya soğuk paketler ile tendon bölgesi soğutulmalıdır.
  • Çok fazla ağrıya varsa ve günlük hayatınızı etkiliyorsa hekime danışarak ağrı kesiciler ile ağrınızı azaltabilirsiniz.
  • Tendon yaralanmasının ardından tendonun sertleşeceğinden, Hafif ve nazik egzersizler ile birlikte sertliği önleyebilirsiniz.

Bu egzersizler ve tedavi süreci ile iyileşme hissedildiğinde günlük aktivitelere dönülebilir. Olabildiğince yoğun antrenmanlar ve karşılıklı sporlardan uzak durulmalı. Antrenmanlarınızda ağırlıkları bir süre daha azaltmalısınız. Tamamen tendon yaralarınızın geçtiğine emin olduğunuzda, antrenmanlarına devam edebilirsiniz. Ağırlıklarınızı yavaşça arttırmalı ve tendonlarınızı tekrardan aynı forma getirebilirsiniz.

Her zaman söylediğimiz önemli noktalardan birisi ısınmadır. Antrenmanınıza başlamadan önce, antrenman boyunca çalıştıracağınız kaslarınızı iyice ısıtmalısınız. Kaslarınızın ısınması tendon sağlığınızı önemli derecede etkileyecektir. Böylece tendon sakatlıklarının önüne geçeceksiniz. Hedeflerinize ve hayallerinize ulaşmanız için en önemli etken vücut sağlığınızdır. Bunun için sağlığınızı tehlikeye atacak hareketlerden uzak durmaya çalışın.

Saygı ve sevgiler...

Team Shredded Brothers.

PAYLAŞ
taksitli alışveriş görsel
ödeme seçenekleri görsel