Spor Yapmanın Kalp Sağlığına Etkileri main blog image
23 EYLÜL 2021

Spor Yapmanın Kalp Sağlığına Etkileri

1810

Vücudunuzun en önemli yapı taşlarından biri olan kalp, hem vücudunuzdaki yaşamsal fonksiyonları, hem de günlük yaşantınızdaki enerjiniz için en önemli organlardan birisidir. Spor yapmak sadece kas geliştirmek, zayıflamak veya kilo almak için yani vücudunuzu şekillendirmek amaçlı yapılmamaktadır. Spor kalp sağlığı üzerinde de çok büyük etkenleri bulunmaktadır. Egzersiz yapmanın sadece vücudunuzu değil hayatınızı da değiştireceğini bu yazımızda daha detaylı inceleyeceğiz.

kalp_sağlığı_3

Kalp Sağlığına Etkileri

Vücuduzdaki tüm kas grupları gibi, kalp de çalıştıkça gelişmektedir. Günlük olarak iyi beslenmek veya zinde kalmak gibi konular tabi ki de kalp sağlığı için önemlidir fakat, önemli bir diğer konu ise spor yapmaktır. Spor yaptıkça vücut verimli kan akışına teşvik edeceğinden kalp sağlığınızı arttıracaktır. Böylece spor yaparak, kalp hastalıkları veya kalp krizi gibi büyük önem taşıyan hastalıkların riskini azaltmış olacaksınız.

Hafif, orta veya yüksek şiddetli yani kuvvet antrenmanlarında da kalp sağlığı etkilenmektedir. Bu tarz uzun süren kuvvet antrenmanlarında, kan basıncını düşürmektedir. Bu da kalbinizin sağlıklı olmasında yardımcı olmaktadır. Ayrıca yaptığınız kuvvet antrenmanlarında, kas kütlenizin artmasının yanı sıra sağlıklı bir şekilde kilo alabilir veya verebilme imkanı olacaktır. Bir diğeri ise egzersiz sırasında bir çok kas grubu çalışacağından, vücudun daha fazla oksijene ihtiyacı olacaktır.

Bilimsel olarak ise spor yaparken kalp üzerine oluşan değişiklikler şunlardır;

  • Kardiyak pompada meydana gelen değişim: Egzersiz sırasında 1 dakika içerisinde pompalanan kan miktarındaki artıştır.
  • Direnç ve Kapasite damarlarının çaplarındaki artış: Kan artışı sonucunda oluşan, genişleyen ve dirence dayanıklı damar oluşumu meydana gelmektedir.
kalp_sağlığı_1

Kalp Gelişimi

Kalp sağlığı gelişiminde, yapılan egzersizlerin yoğunluğa göre değişim meydana gelmektedir. Bu antrenman yoğunlukları örneğin güç ve hız yönünde ise, kalp kaslarında gelişim meydana gelmektedir. Diğer taraftan yapılan dayanıklılık yanı kuvvet antrenmanlarında, kalbin sol ventrikül kavitesinde gelişim meydana gelmektedir. Örneğin bisiklet ve uzun mesafe koşusu gibi sporlarda, kalp daha çok hacim yüküne maruz kalarak sol ventrikül kavitede gelişim meydana gelir.

Bu hacim büyüklüğü sayesinde oluşan kan artışı, vücut organları ve kas gelişimine yani vücudunuzun birçok bölgesine faydası olacaktır. Böylece yapılan sporlar sayesinde hem sağlığınız hem de vücudunuz gelişmektedir.

kalp_sağlığı_4

Kalp Sağlığınızı Etkileyecek Egzersiz Sırasındaki Önemli Noktalar

Egzersizlere başlamadan önce şunlara dikkat etmeniz gerekir. Geçmişte oluşan bir kalp rahatsızlıklarınız varsa, egzersiz planı mutlaka doktorunuza danışılarak düzenlenmelidir. Genel vücut sağlığınız konusunda, detaylı bilgiye sahip olmadan ağır antrenmanlar yapılmamalıdır.

Spora başlamak sadece bir adımdır. Kalp sağlığı gibi durumlar için önemli olan, devamlılık sağlanan egzersizlerdir. Bu sebeple, antrenmanlarınızda iyi vakit geçirmeli ve motivasyonunuzu yüksek tutmalısınız. Haftalık ortalama 3-4 günlük antrenmanlar düzenleyebilirsiniz. Spora ilk başlayanların daha düşük tempolar ile başlayıp, ardından tempo yükselterek ilerlemesi daha uygundur. Aniden vücuda yüklenmek kalp sağlığı açısından zararlıdır. Bu sebeple, günlük düşük yoğunluklu egzersiz programıyla başlamak önemlidir.

Saygı ve sevgiler...

Team Shredded Brothers.

PAYLAŞ
taksitli alışveriş görsel
ödeme seçenekleri görsel