Siesta Nedir? Öğle Uykusu Vücuda Ne Gibi Yararlar Sağlar?
24164
Dikkat edilirse Akdenizlilerin dünyanın en sağlıklı nüfusuna sahip olduğu fark edilir. Yapılan araştırmalar bu insanların yoğun oksijen, deniz ürünleri, zeytinyağı, lifli yiyecekler, dertsiz bir yaşam felsefesi ve bugünü şimdi yaşamak üzerine kurulu olan çoklu bir varoluş felsefesine hakim olduğunu göstermektedir. Bu yaşam stili hiç şüphesiz insanlığın iki önemli ekolünün felsefe ve spor’un bu kıyılardan çıkmasına sebep olmuştur. Siesta ise bu kültürün en belirgin günlük özelliklerindendir.
Erken uyanan bir metabolizma öğlen saatlerine dek hem beyin, hem de fizik olarak yoğun biçimde çalışır ve gece boyunca –toparladığı- rezervleri büyük oranda tüketir. Fakat hafif bir öğlen öğünü sonrası yapılacak 30-45 dakikalık bir uyku desteği metabolizmayı yeniden toplayarak daha verimli çalışmasına katkıda bulunacaktır. Bu etkiyi özellikle öğleden sonra uygulanan antrenmanlarda gözlemlemek mümkündür. Şayet yapabilirseniz antrenman öncesi 30-45dk uyumaya çalışın. Çünkü gelişim için en önemli hormon olan Büyüme Hormonu yani GH ancak uyku esnasında salgılanır ve dokuların onarım ve gelişimini sağlayabilir. Yeterli uykunuz yoksa GH dışarıdan doping şeklinde alınsa bile asla etkinlik gösteremez. Uyku en temel geliştirici faktördür.
BİRÇOK SICAK ÜLKEDE UYGULANAN “ SİESTA”NIN ÖNEMİ NEDİR?
Pek çok Akdeniz ve Güney Amerika ülkesinde saat 14.00- 16.00 arasında ‘siesta’ uygulaması yapılmaktadır. Siesta, sıcak ülkeler için çok doğru bir uygulamadır. Öğle saatlerinde kişilerin yaşadığı yorgunluğu engellemek için, kısa süre de olsa uykuya ihtiyaçları vardır. İnsanlar, uyuşuk bir şekilde çalışacaklarına, uykularını almış dinç bir şekilde çalışmaları çok daha verimli olacaktır.
ÖĞLE UYKUSU VÜCUDA NE GİBİ YARARLAR SAĞLAR?
Öğle uykusu fizyolojik bir olaydır. Kişinin 24 saat içerisinde uykuya yatkın olduğu dönemlerden biri de öğle uykusu saatleridir. Öğle uykusu, en az gece uykusu kadar insan vücuduna yarar sağlar. Gece yeteri kadar uyumuş, gündüz de öğle uykusu uyuyan bir kişinin vücudu tazelenir, performansı artar, düşünme ve problem çözme yeteneği hız kazanır.
İNSAN VÜCUDU EN ÇOK HANGİ SAAT DİLİMLERİNDE UYKU İHTİYACI DUYAR?
Gün içerisinde iki kez vücut ısısı düşmektedir. Birisi sabaha karşı 03.00 sıralarında, diğeri ise öğleden sonra 14.00- 15.00 saatleri arasındadır. İnsanların öğle yemeğinin ağırlığına bağladığı bu rehavet dönemi, aslında vücudun uykuya en meyilli olduğu saat dilimidir. Bu saat aralıkları uykunun en kaliteli olduğu zamandır. Kaliteli uyku, insan vücuduna uzun süre uyumaktan çok daha faydalıdır.
GENETİK FAKTÖRLERİN UYKU ÜZERİNDE ETKİSİ VAR MIDIR ?
Genetik faktörlerin uyku üzerinde çok büyük etkisi vardır. Kimi insan 13-14 saat uyusa da uykusunu alamaz, kimi ise 4- 5 saatlik bir uykuyla günü zinde geçirebilir. Aynı şekilde uykuya dalma ve uyanma saatleri de genetik faktörlerden etkilenmektedir. Bazıları geç saatte yatıp geç kalkmayı, bazıları da erken yatıp erken kalkmayı sever.
EN ÇOK KİMLERİN ÖĞLE UYKUSUNA İHTİYACI VARDIR?
İmkanı olan herkesin öğle uykusuna yatması vücudu açısından faydalıdır. Ancak özellikle çocukların öğle saatlerinde mutlaka uyumaları gerekmektedir. Çocukluk çağında öğle saatlerinde alınan kaliteli uyku, beyin ve vücut gelişimi için çok önemlidir. Burnu tıkalı olan çocuklar uykularını tam olarak alamadıkları için, vücutları kavruk kalabilir. Bu cümlelerden de ortaya çıkabileceği gibi uyku büyüme açısından çok önemlidir.
ÖĞLE UYKUSUNUN SÜRESİ NE KADAR OLMALIDIR?
Çocukların yaklaşık 1-2 saat öğle uykusuna ihtiyaçları vardır. Erişkinler içinse 15-20 dakika yeterlidir. Ancak bazı insanlar geceleri dahi uyuyamamaktadır. Bu tip insanlara öğle uykusu kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Çünkü gündüz saatlerinde kısa bir süre dahi uyusalar, gece uyumaları çok zorlaşır.