Sakatlık Sonrası Ne Yapmalıyım ? main blog image
14 ARALIK 2019

Sakatlık Sonrası Ne Yapmalıyım ?

11687

Hayatımızın bazı dönemlerinde spor sakatlıkları yaşayabiliriz bundan korunmanın en önemli öğesi hiç şüphesiz, yeterli fiziksel uygunluğu geliştirecek şekilde antrenman planlanması yapmaktır. Bu prensip hem boş zamanlarını değerlendirmek için egzersiz yapan sedanterler hem de yüksek performans sporcuları için geçerlidir. Sakatlığın ya da operasyonun ardından rehabilitasyonun uygun yapılması da son derece önem taşımaktadır. Antrenmana çok erken başlamak ya da her ne olursa olsun fiziksel uygunluğa çok kısa süre içinde ulaşmaya çalışmak sakatlıkların tekrarlanmasına yol açabilir. Bu durum ise ciddi, hatta kalıcı bir bozukluk riski anlamına gelmektedir. Daha kötüsü sporu tamamen yapamaz hale gelebilirsiniz.  Bu yüzden sağlığınızı ön planda tutmanız sizin için faydalı olacaktır.

Sakatlık, yaralanma veya hastalık sonrası genellikle az sıklıkla yapılan düşük şiddetteki yüklenmeler tercih edilmelidir. Sakatlık sonrası başarının yalnızca kuvvet antrenmanlarıyla değil sabırla ve düzenli olarak yapılan rehabilitasyon uygulamalarıyla elde edilebileceğini unutmayınız. Bu dönemde antrenman yapamayacağımız için beslenme düzenimizde ve alışkanlıklarımızda değişiklikler yapmamız gerekmektedir. Durumunuza uygun beslenme planıyla bu rehabilitasyon sürecini atlatmanız spora geri dönüldüğünde işlerin daha yolunda gitmesini sağlayacaktır. Spora uzun süreli ara vermek, düzenli ve disiplinli bir zaman periyotunda elde edilen pek çok şeyin kaybına sebep olur fakat uzun süre ara verip, eskisinden de iyi olmak gayet mümkündür.

Bu yüzden motivasyonunuzu kaybetmeyin!

sakatlık1

Kas hafızası olarak tanımladığımız mekanizma, pek çok konuda işimize yarar. Uzun bir aradan sonra geri dönüşte, eskiye yakın bir hal alma sürecini hızlandırır. Bu kaslarda, kas hücresi sayısının artması ile açıklanır. Fakat bir enstrümana ara vermek gibi fiziksel ya da zihinsel bir beceriye uzun süre ara vermek, geri dönemeyeceğimiz anlamına gelmez. Hatta bahsettiğimiz kas hafızası sayesinde, bazı mesafeleri çok daha hızlı kat edeceğimiz ve sinir sistemimizin eskiden algılamış olduğu uyarılara daha hızlı adapte olacağı anlamına gelir. Bir önceki spor yapmış olduğunuz süreç de çok düzenli ve disiplinli değildi ise, sizleri zorlu bir mücadelenin beklediğinin altını çizelim. Eğer önceki süreçte bir disiplin, bir düzen vardıysa işiniz oldukça kolay.

sakatlık2

Spora uzun aradan sonra geri dönen biri, süreci çabuk atlatmak için yanlış stratejiler belirler. Eski ağırlıklarına, eski fiziğine dönmek için gereken zamandan daha az bir zamanda kendini zorlar. Acele eder. Bu sadece sakatlık riskini ve yorgunluğu arttırır.Hafif ağırlıklarla başlamanız, hem hareketleri düzgün formda tekrar sinir sisteminizin tanımasını sağlar hem de daha sağlam bir temel oluşturur. Bu nedenle hafiften başlayarak, sağlam bir temeli oluşturmak için de ağırdan almanız etkili olacaktır. Bir ağırlığı haftalarca tekrarlamaktan korkmayın, bu bir üst seviyedeki ağırlıkta çok daha güçlü ve efektif olmanızı sağlar. Yavaş ve etkili bir dönüş süreci, eskisinden de iyi bir sporcu yaratır. Bu nedenle egonuzu susturun, ağırlıkları önemsemeyin ve iyileşmeye çalışın. Zamanla eski performansınızdan daha iyisine kavuşacaksınız.

Saygı ve sevgiler,

Team Shredded Brothers

PAYLAŞ
taksitli alışveriş görsel
ödeme seçenekleri görsel