Östrojen Hormonu main blog image
09 OCAK 2020

Östrojen Hormonu

14173

 

Östrojenler, kadınların adet döngüsünde ve diğer memeli hayvanların dişilerinde estrus döngüsünde önemli rol oynayan bir grup steroid hormondur. Östrojenler hem erkek hem kadınlarda bulunmakla beraber, üreme yaşında kadınlarda seviyeleri çok daha yüksektir. Bu hormonlar kadınlarda göğüs gibi ikincil cinsiyet özelliklerinin gelişimini sağlarlar ve adet döngüsüyle ilişkili olan endometrium kalınlaşması ve diğer süreçleri düzenlerler. Folikül uyarıcı hormon (follicle stimulating hormone, FSH) ve lüteinizan hormon (LH), yumurtalayan kadınlarda östrojen üretimini düzenlerler. Kan dolaşımında bulunan östrojen, FSH ve LH'nin seviyelerinin azalmasına neden olduğu için bazı oral kontraseptiflerde östrojenler bulunur. Kadınlarda bulunan üç ana östrojen, östradiol, östriol ve östron'dur. Menarş ile menopoz arasında başlıca östrojen östradioldür. Vücutta bunlar enzim reaksiyonları sonucu androjenlerden sentezlenir. Östradiol testosterondan, östron da androstenedion'dan sentezlenir. Östron östradioldan daha zayıf etkilidir ve menopoz sonrası kadınlarda östradioldan çok östron bulunur.   
 

ostrojen_hormonu_1(1)


ÖSTROJEN ETKİLERİ  
Östrojen hormonu kadınların yüksek acıya dayanmasını sağlar. Östrojen hormonu saldırganlaştırır, saçların çıkmasını sağlar. Vajina, uterus ve sekonder seks karakterlerinin gelişimine, kadınlara özgü yağ dağılımına, deri pigmentasyonuna, meme bezlerinin duktal büyümesine, süt sentezine ve boy uzamasına katkı yapar. Kemiklerden kalsiyum rezorbsiyonunu baskılayarak osteoroporoza karşı koruma sağlarlar. Postmenapozal kadınlarda kemik kırıklarını önlerler.  

Östrojen Klinik Kullanımları  
Primer hipogonadizm, atrofik vajinit, hormon replasman tedavisi ve doğum kontrolü amaçlı kullanılırlar.  
 

Yan Etkileri; 
•Bulantı  
•Uterus kanaması  
•Meme kanseri  
•Migren, baş ağrısı, safra kesesi hastalığı  
•Hipertansiyon 

ostrojen_hormonu_2


Progesteron  
Progesteron, insan ve diğer hayvanlarda adet döngüsü, gebelik ve embriyogenezde rol oynayan 21 karbonlu bir steroit hormondur. Progesteron, progestagen adlı bir hormonlar grubuna aittir ve insanlar da bu grubun başta gelen üyesidir. Progesteron hormonunun esas işlevi, meydana gelebilecek hamilelik için kadının rahmini hazırlamak ve gebelik gerçekleşmiş ise hamileliğin sürdürülmesini sağlamaktır. Progesteron hormonu, plasenta ve böbrek üstü bezinden salınır. Kanda mevcut olan protein miktarına göre dengelenir. Progesteron ve östrojen hormonu beraber çalışmaktadır. Bu sayede döllenmiş olan yumurtanın rahim iç tabakası olan endometriuma yerleşmesine yardımcı olur. Bununla beraber progesteron hormonu yarattığı etki ile birlikte düşükleri engellemektedir. Doğumun gerçeklemesiyle beraber oldukça önemli bir progesteron kaynağı olan plasenta yani bebeğin eşi çıktığında, gebelik dönemi boyunca mevcut olan progesteron salgılanmasında düşüş meydana gelir.  


Östrojen Seviyesini Arttırmak İçin 


•Soya fasulyesinden yapılma ürünler, özellikle de tofu jenistein içerir. Jenistein, östrojenin vücutta oluşturduğu etkileri taklit eden bir bitkisel üründür. Soya, fazla miktarlarda tüketildiğinde menopozun belirtilerini azaltabilir ama hormon seviyelerinde önemli düzeyde bir değişiklik yapamayabilir. Eğer istersen beslenme biçimine soya ürünlerini eklemeyi düşünebilirsin.  


•Her gün iki fincandan fazla kahve (200 mg kafein) içen kadınlar, içmeyenlerden daha yüksek östrojen seviyelerine sahip olabilir. Kafein, östrojen seviyelerini artırsa da doğurganlığı artırmaz. Yumurtlamak için östrojen seviyeni artırmaya çalışıyorsan kahve ve kafein pek yardımcı olmayabilir. Organik kahve kullan. Birçok kahvede yüksek düzeyde tarım ilacı kullanılır. Organik kahve; bitki öldürücülere, pestisitlere ve suni gübrelere maruz kalmanı engeller. Ağartılmamış filtre kullan. Beyaz renkteki birçok kahve filtresi ağartıcı içerir ve bu ağartıcı filtre, üretim aşamasındayken nihai ürüne geçebilir. Kahveni daha güvenli bir şekilde demlemek için ağartılmamış kahve filtresi bulmaya çalış. Kahveyi ve diğer kafeinli içecekleri aşırıya kaçmadan tüketebilirsin. Günde 400 mg’dan fazla kafein tüketmemelisin. Ortalama olarak bundan daha azını tüketmelisin.


•Yüksek düzeyde fitoöstrojen içeren gıdalar seçmelisin. Fitoöstrojenler vücutta östrojeninin yerine geçerek onun gibi işlev görürler. Bazı bitkilerin ve otların yapısında doğal olarak bulunurlar. Düşük östrojen seviyesinin ya da menopozun belirtilerini azaltmaya çalışıyorsan fitoöstrojenden faydalanmayı düşün. Fitoöstrojenleri aşırıya kaçmadan al. Hamile kalmaya çalışıyorsan fitoöstrojen alımından kaçınmak isteyebilirsin. Fitoöstrojen alımı ile kısırlık ve gelişimsel sorunlar arasında bir bağlantı vardır. Ancak klinik düzeyde önemli seviyelerde fitoöstrojen almış olman için bu gıdalardan çok fazla miktarlarda tüketmen gerekir.  

ostrojen_hormonu_3


Fitoöstrojen içeren gıdalar ve otlar arasında şunları sayabiliriz; 
•Baklagiller: soya fasulyesi, bezelye, barbunya ve kuru fasulye 
•Meyveler: yabanmersini, kuru erik, kayısı 
•Otlar: keklik otu, adaçayı, meyan kökü 
•Tam tahıl 
•Keten tohumu 
•Sebzeler: brokoli ve karnabahar 

•Bazı bitki çayları, östrojen seviyelerini artırabilir ya da östrojen seviyelerine hiçbir etki yapmadan menopoz ve premenstrüel sendrom belirtilerinde rahatlama sağlayabilir. Siyah ve yeşil çayda fitoöstrojenler bulunur. Melekotu (diğer bir adı dong quai ya da Angelica sinensis). Geleneksel Çin tıbbında kullanılan bu ot, premenstrüel sendromun belirtilerini azaltabilir. Kızıl yoncada izoflavon bulunur, bu madde de menopozun ya da premenstrüel sendromun belirtilerini azaltmada yardımcı olabilir.  

•Keten tohumu yüksek düzeyde fitoöstrojen içeren gıdalardan biridir. En iyi etkiyi almak için en fazla yarım kâse öğütülmüş keten tohumu ye. Ayrıca keten tohumu omega-3 yağ asitleri açısından da zengindir. Bu da kalp hastalığı, kanser, inme ve diyabet riskini azaltabilir. Keten tohumunu kolayca tüketmek için kahvaltılık gevreğine ya da sağlıklı içeceğine (smoothie) keten tohumu ekleyebilirsin. 

•Biranın içindeki östrojen maddesi, spermlerin etkisini azaltıyor. Özellikle erkeklerde kısırlığa da yol açabiliyor. 20 bin erkek üzerinde yürütülen araştırmanın sonuçlarına göre, biradaki östrojen, spermi etkileyerek sperm etkilerini zayıflatıyor ve erkeğin döllenme yeteneği üzerinde olumsuz etkiler oluşturuyor. Bilim insanları, sakıncaları açısından bugüne kadar sadece yaptığı göbekle gündeme gelen biranın erkek kısırlığında da önemli rol oynadığını vurguluyor aman dikkat. 

Dikkat! Plastik şişelerden östrojen hormonu alabilirsiniz. 
Alman bilim insanları, plastik şişeden suya geçen bazı maddelerin östrojen hormonu etkisi gösterdiğini saptadı. Frankfurt’taki Goethe Üniversitesinden Martin Wagner ve Joerg Oehlmann, paketleme malzemesinden gıdalara bulaşan maddelerin insanları yapay hormonlara maruz bırakıp bırakmadığını anlamak için 20 çeşit maden suyu markasını tahlil etti. Araştırmacılar, 9 çeşit cam şişede maden suyu, 9 çeşit plastik şişede maden suyu ve 2 çeşit içi plastik filmle kaplı karton kutudaki maden suyundan örnekler alarak östrojen içeren maddeler bulunup bulunmadığına baktı. Örneklerin yüzde 60’ında östrojen bulunduğu, cam şişelerdeki östrojen miktarının plastik şişelerdekilerden daha az olduğu tespit edildi. Cam şişedeki maden sularının yüzde 33’ünde, plastik şişe ve kutulardaki suların ise yüzde 78’inde önemli miktarda hormon bulunduğu saptandı. Bilim adamları, üreme sistemi üzerindeki etkisine bakmak için bu su örneklerinde Yeni Zelanda çamur salyangozları yetiştirdi. Plastik şişelerdeki sularda, diğerlerine oranla iki kat daha fazla salyangoz embriyonu geliştiği görüldü. 

Saygı ve sevgiler, 
Team Shredded Brothers 
 

PAYLAŞ
taksitli alışveriş görsel
ödeme seçenekleri görsel