MCT Oil Nedir? main blog image
11 EKIM 2020

MCT Oil Nedir?

10747

MCT’ler vücutta diğer yağ türlerine göre daha kolay kullanılır ve işlenirler. Orta zincirli yağ asitleri olarak da bilinen MCT’deki ortam, atomlarının içindeki karbon molekülleri zincirinin uzunluğu ile ilgilidir. MCT’ler altı ila 12 karbon molekülünden oluşur. Diyet yağlarının çoğu, vücudun parçalanması daha zor olan 13-21 karbon molekülünden oluşan uzun zincirli trigliseritlerdir (LCT’ler). MCT yağı, neredeyse sadece orta zincirli trigliseritleri içeren saf bir türevdir.

1(52)

MCT YAĞI’NIN İŞLEVLERİ NELERDİR?

MCT yağını özel kılan, kimyasal yapısı ve vücut tarafından nasıl işlendiğidir. Sindirildiğinde, MCT’ler doğrudan bağırsağa emilir, kan dolaşımına gönderilir ve doğrudan karaciğere taşınır. Bu, LCT’lerin nasıl işlendiğinden çok daha verimlidir. Karaciğerde iken, MCT’ler ketonlara dönüştürülür ve ya enerji için anında kullanılır ya da daha sonra kullanılmak üzere karaciğerde depolanır. MCT’ler keton haline geldikten sonra, beyin, kalp böbrek ve kaslar gibi vücudun her yerine dağıtılabilir.
Ketonlar, vücudun ketozis adı verilen bir işlem sırasında yağı enerjiye dönüştürdüğünde oluşur. Bu süreç, vücudun yağ yakma yeteneğini artırır, bu nedenle diyet ve kilo kaybı için popülerdir. Karşılaştırıldığında, LCT’ler safra ve pankreas sıvılarının sindirimde emilmesini gerektirir. Ayrıca, fazla LCT’ler vücutta yağ olarak depolanırken, MCT’ler ketonlar olarak dönüştürülüp depolanırlar. Dört farklı MCT türü vardır ve her bir tür, karbon zincirindeki moleküllerin sayısıyla tanımlanır. 

• C6 – Kaproik asit: Heksanoik asit olarak da bilinen kaproik asit, altı karbon molekülü içerir. Hızlı bir şekilde metabolizma edilir ve kısa enerji patlamaları için iyidir. Güçlü bir tadı ve kokusu olabileceği için, genellikle saf MCT yağından çıkarılır.
• C8 – Kaprilik asit: Oktanoik asit olarak da bilinen kaprilik asit, sekiz karbon molekülünden oluşur. Antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve aynı zamanda hızlı enerji patlamaları için iyidir.
• C10 – Kaprik asit: Dekanoik asit veya desilik asit olarak da bilinen kaprik asit, 10 karbon molekülünden oluşur. Karaciğerde hızla ketonlara dönüşür ve dayanıklılık ve artan zihinsel performans için iyidir.
• C12 – Laurik asit: Dodekanoik asit olarak da bilinen laurik asit, 12 karbon molekülüne sahiptir.

2(52)

MCT Yağı ile Hindistan Cevizi Yağı Arasındaki Farklar?

Hindistan cevizi yağının MCT’ler içerdiği doğru olsa da, hindistancevizi yağı ile MCT yağı arasındaki temel fark saflıktır. Hindistan cevizi yağı yaklaşık yüzde 60 MCT’den oluşur ve diğer yağlar, bileşiminin geri kalanını oluşturur. MCT yağı tamamen MCT’lerden oluşur. Laurik asit, hindistancevizi yağında en yüksek miktarlarda bulunan orta zincirli trigliserid olduğundan, hindistancevizi yağının MCT’lerinin yüzde 76’sını oluşturmaktadır. MCT yağı, oda sıcaklığında tatsız, kokusuz ve sıvıdır, bu da çok çeşitli uygulamalarda kullanımını kolaylaştırırken, hindistancevizi yağı, güçlü bir kokuya ve farklı bir tada sahiptir ve oda sıcaklığında katıdır.

MCT YAĞI NASIL TÜKETİLEBİLİR?

  • Sıcak tahıllarla karıştırılıp tüketilebilir.
  • Tereyağı yerine tostun üstüne sürülebilir.
  • Eritilmiş çikolata ile karıştırılabilir
  • Meyve veya yeşil smoothie’lerle karıştırılabilir
  • Salata sosu ile karıştırılabilir.
  • Mayonez yerine kullanılabilir
  • Patlamış mısırın içine katılabilir.
  • Kahvenin içine konulabilir

Saygı ve sevgiler,

Team Shredded Brothers

PAYLAŞ
taksitli alışveriş görsel
ödeme seçenekleri görsel