Kas Dengesinin Önemi main blog image
06 EYLÜL 2021

Kas Dengesinin Önemi

2564

Fitness ile ilgilenen bir çok kişinin aklında canlanan soru işaretlerinden birisi, kaslarda oluşan dengesizliklerdir. Fitness’a yeni başlayanlar, antrenman programlarını uyguladıklarında fark ettikleri kas eşitsizliği bir çok kişinin merak konusu olmuştur. Oluşan bu kas eşitsizliği, vücudunuzun gelişim çağındayken, yapılmayan sporlar ve düzenli beslenilmeyen durumlarda karşıya çıkmaktadır. Bunlar sizlerin bildiği yüzeysel bilgilerdir. Fakat her şey de olduğu gibi, kas eşitsizliğinin de bir, bilimsel açıklamaları bulunmaktadır. Bunları daha detaylı inceleyelim.

kas_kengesi_1

Kas Dendesizliği

İnsan vücudu, gerilme ve kompresyon kuvvetleri arasındaki sinerjiye dayanan yapıların dayanıklılığı olarak tanımlanan ‘Tensegritenin Biyomekanik’ özellikle sahiptir. Bu vücut yapısının, ağırlıktaki değişikliklere tepki olarak kendini tekrar düzenlediğinden, iç eşitliği sağladığı anlamına gelmektedir. Bir bölgedeki kasta artan ağırlık, bir başka bölgenin ağırlık değişmesi için eşlik eder ve bu durum da kas yapılarının değişmesiyle birlikte, aynı zamanda da eşitliğe sahip olmasına olanak tanır.

Böylece kaslar yer çekimi, tekrarlı hareket, ve ayakta dik durma gibi çeşitli eş zamanlı faktörlere yanıt verebilme yeteneğindedir. Bu temel bağlamları tetikleyen hareketler ile yapılan antrenmanlar sayesinde, kas eşitsizlikleri ortadan kalkmaktadır. Eğer kas eşitsizliği gittikçe belirginleşiyorsa, en erken dönemde doktorunuza başvurmalısınız. Kas dengesizliği nedenli, Postüral Defektler de ayrıca Sensorimotor fonksiyona dair ip uçları sağlamaktadır.

kas_kengesi_2

Böylece yapacağınız antrenmanlarda, günlük programlarınızı düzenli oluşturmalısınız. Yani eğer bir kası çalıştırıyorsanız onun karşısındaki diğer kas grubunu da çalıştırıp aradaki dengesizliği önleyebilirsiniz. Aslında bilmemiz gereken hangi kasın, bir diğer kasa denk geldiği ve birbirini karşıladığıdır.

Aynı antrenman içerisinde, karşılıklı çalışarak denge oluşturmanız gereken kas grupları şunlardır;

  • Outer Thighs > Leg Abductors (Inner Thighs)
  • Calves > Tibialis Anterior
  • Chest > General Back, Teres Minor & Infraspinatus (external rotators), Posterior Deltoids
  • Upper Back > Pectoralis Major & Minor, Subscapularis & Supraspinatus (internal rotators)
  • Lower Back > Abdominals, Hip Flexors
  • Abdominals > Erector Spinae, Hamstrings
  • Inner Thighs/Groin > Leg Adductors (Outer Thighs)
  • Hamstrings > Abdominals, Hip Flexors, Quadriceps
  • Biceps > Triceps
  • Quads > Hamstrings, possibly erector spinae

Saygı ve sevgiler...

Team Shredded Brothers.

PAYLAŞ
taksitli alışveriş görsel
ödeme seçenekleri görsel