İnsan Vücudundaki Yağ Türleri main blog image
16 EKIM 2020

İnsan Vücudundaki Yağ Türleri

22888

Büyük yağ depoları sentezlemek veya boşaltmak için uzmanlaşmış, çoğunlukla yağ hücrelerinden oluşan bağ dokusudur. Esas olarak cildin altında, bütün vücudu dolaşan bir tabaka olarak bulunur, ancak vücudun bazı bölgelerinde kalınlaşarak geniş depo ve yastıklar oluşturur. Özellikle yukardan aşağı ense kısmında, gıdıklarda, göğüs ön kafesinde, sırtta hörgüç şeklinde, bel bölgesinde ve yanlarında, karın ön ve yan duvarlarında, kalçalarda, basen ve baldırlarda depo ve yastık doku oluşturma eğilimi fazladır.

Aynı zamanda kaslar arasındaki, karın içinde bağırsaklar arasında ve barsak duvarlarında, kalbin etrafında, organların etrafında ve başka yerlerdeki birikintilerde bulunur. Ayrıca, sarı kemik iliği olarak erişkinlerde kemik iliğinde bolca yer alır. Yağ dokusunda depolanan yağ, diyet yağlarından gelir veya vücutta üretilir. Memelilerde iki farklı tür yağ bulunur: Beyaz yağ dokusu ve kahverengi yağ dokusu.

4(17)

BEYAZ YAĞLAR

En yaygın tip olan beyaz yağ, açlık veya büyük çabalar için enerji deposu görevi görür ve organlar arasında yastıksı dokular oluşturur. Kaslar ve diğer dokular enerjiye ihtiyaç duyduklarında, bazı hormonlar yağ hücrelerine bağlanır ve yağ hdepolarının (triasilgliserolün) çözünmesini (hidrolizini) tetikler, bu da yağ erimesi (lipoliz) ile enerji açısından zengin yağ asitlerinin (gliserolün) salınmasına neden olur. Hidrolizden sorumlu enzim, kanda, bazı gastrointestinal sıvılarda ve yağ dokusunda oluşan lipazdır. Beyaz yağ dokusu ayrıca metabolizma ve endokrin fonksiyonlarda çeşitli rollere hizmet eden bir dizi farklı hormon kaynağıdır. Eğer hiç beyaz yağımız olmasaydı, iç organlarımız tamamen korunmasız kalırdı. Ayrıca vücudumuz hormonlarımızın büyük çoğunluğunu ve buna bağlı olarak da bedensel işlevlerimizi düzenleyemezdi.

KAHVERENGİ YAĞLAR

Kahverengi yağ dokusu, tipik olarak ten renginde ve daha koyudur. Rengi ve ısı üreten özellikleri mitokondri (hücrelerin enerji üreten bileşenleridir) olarak bilinen organellerin bolluğu ile elde edilir. İnsanlarda, yağ dokusunun vücuttaki dağılımı cinsiyete bağlı olarak değişebilir. Genel olarak, erkekler bel çevresinde yağ biriktirir ve kadınlar kalçalarda belden daha fazla yağ biriktirme eğilimindedir. Genetikçiler, insan genomunda yağ dağılımı ile ilişkili farklı bölgeler tespit etmişlerdir ve özellikle bazı genlerin, kadınlarda bel-kalça oranı üzerinde erkeklerden daha büyük bir etkisi olduğunu göstermişlerdir. Yağın vücudumuzda olması ve depolanabilmesi yaşamın devamlılığı için çok büyük bir öneme sahiptir. Çünkü yağ vücudumuzdaki en büyük “enerji deposudur”. 

5(11)

VÜCUTTAKİ YAĞ ORANLARI

Yağlar enerjinin en önemli deposu ve kaynağıdır.  Bayanlarda ortalama % 27, erkeklerde ise % 20 değerleri normal sınırlar olarak kabul edilmektedir. Vücut yağ oranı yaş artışına ve aktivite azalmasına bağlı olarak ileri yaşlarda artma göstermektedir. Ortalama yağ alımı birçok endüstrileşmiş ülkelerde % 35 – % 40 arasındadır. Optimal sağlığın kazanılması için bu oranın % 30 – % 35 e düşürülmesi ve bu oran içinde doymuş yağların üçte birden fazla olmaması önerilmektedir.

Sadece ağırlığı bilmek ve boy ile orantı kurmak şişmanlık (vücut yağı) ve sağlığımız hakkında yeterli bilgi veremez, önemli olan yağ-kas dağılımıdır.

YAĞI KASA, KASI DA YAĞA DÖNÜŞTÜREMEYİZ

Belki de en sık duyulan yanlışlardan biri bu söylemdir. Bilimsel olarak yağın kasa, kasın da yağa dönüşmesi mümkün değilken herkes bunu amaçlıyor. Yağ ve kas iki farklı yapıda dokudurlar ve birbirlerine dönüşemezler. Kas miktarını arttırıp yağ yakarak kasların görünürlüğünü belirginleştirmek başka bir şeydir, yağın kasa veya kasın yağa dönüşmesi başka bir şeydir. İki farklı söylemi karıştırmamak gerekir.

1(54)

YAĞLI YİYECEKLER YERSEK VÜCUDUMUZ YAĞLANIR

Yağlanmamız, fazladan aldığımız kaloriler sebebiyle gerçekleşir. Protein de karbonhidrat da yağlanmamıza sebep olabilir. Kalori saymak da bu nedenle çoğu kişi tarafından tavsiye edilmektedir. Yağlar, özellikle disiplinli bir şekilde spor yapan kişiler için önemlidir. Çünkü birim yağ, birim protein ve birim karbonhidrata kıyasla çok daha fazla kalorilidir. Spor yapmanıza rağmen vücudunuzdaki fazlalıklardan bir türlü kurtulamayanlardansanız eğer, ihtiyacınız olan şey KARNİTİN.

YAĞ YAKMAK İSTİYORSANIZ TEK YOLU KARDİO YAPMAKTAN GEÇER

Favori yağ yakma yöntemi olan kardiyo, iyi bir yöntem olsa da tek yöntem değildir. Kalp sağlığı, ciğer kapasitesi ve sağlıklı ve fit olma için iyi bir seçenek olan kardiyoyu yağ yakımı için tek adres olarak göstermek yanlıştır. Ağırlık kaldırarak kas kütlenizi arttırırken yağ da yakabilirsiniz. Özellikle daha önce hiç antrenman yapmamış kişilerde ağırlık antrenmanı yapmak, kas kütlesi artışı ve yağ kütlesi azalışı ile sonuçlanır. Zararlı yağlardan uzak durun yürüyüşlerinizi arttırıp adımlarınızı yükseltin.

Saygı ve sevgiler,

Team Shredded Brothers

 

PAYLAŞ
taksitli alışveriş görsel
ödeme seçenekleri görsel