Hormonların Kas Gelişimindeki Etkisi main blog image
14 HAZIRAN 2021

Hormonların Kas Gelişimindeki Etkisi

10398

Dünyada bir çok insan spor dalında oluşturulmuş yarışmalara veya yarışmalar dışında kendilerini geliştirmek adına spor salonlarında çalışmalar yapmaktadır. Bunca gelişmeler için spor dalında hem yatırım hem de bilim adına önemli adımlar atılmaktadır. İnsan vücudunun her noktasını inceleyerek, kas gelişiminizi desteklemek ve daha iyi ileri noktalara taşımak amacıyla çalışmalar yapılmıştır. Böylece yıllardır süren bu çalışmalar ışığında, kas gelişimini insan vücudunda en iyi etkileyenin, hormonlar olduğu belirlenmiştir.

Hormonlar çok hücreli organizmalarda yer alan, salgı bezleri tarafından üretilmektedir. Hem fizyolojinizi, hem de davranışlarınızı düzenleyen sinyalleri, organlara göndererek çalışan bir sistemdir. Böylece vücudunuzun her noktasına ulaşarak, birbirleri arasında etkileşimi sağlamaktadır. Vücutta üç farklı grup olarak incelenmektedir. Bunlar ise;

  • Steroidler
  • Amino asitler
  • Eikozanoidler

Hormonların vücudunuzdaki yeri çok önemlidir. Vücudun her bölümüne ulaşabilmektedir. Beyninizden cildinize, kalbinize, organlar ve kaslarınıza kadar bir çok yerde görevleri bulunmaktadır. Bu bölgelere erişebilmesi adına, endokrin bezlerini kullanmaktadır. Bunun sayesinde vücudunuzda herhangi bir bölgeye ne yapacağını, ne kadar süre ve ne tür işlevde çalışacağını söyleyen komutları göndermektedir. Böylece vücudunuzun daha doğru ve sistemli çalışmasını sağlamaktadır.

hormonların_etkisi_5

Hormonların Kas Gelişimine Etkisi

Hormonların insan performansını arttırması ve gelişimini sağlaması adına önemli görevleri bulunmaktadır. Bir çok hormonun yanı sıra vücudunuzdaki performansı ve kas gelişiminizi arttıran hormonlar daha önemli hale gelmektedir. Kas gelişiminizi ve performansınızı arttıracak hormonlar şunlardır;

  • Büyüme Hormonu
  • Testosteron Hormonu
  • İnsülin Hormonu
  • Kortizol
  • Östrojen

Vücudunuzdaki kas gelişimini destekleyen direkt hormonların bulunması ve bunun için yapılan beslenme programları veya supplement ürünlerin ortaya çıkması, sporcular ve vücut geliştirmeyle ilgilenenlerin en büyük avantajı olmaktadır. Spora ister yeni başlayanlar, ister daha önce spor yapanlar için, kas kütlesini daha hızlı arttırıp görümünü daha iyi yapmak için kestirme yollardan sayılabilmektedir. Doğal olarak vücudunuzda hormonlarınızı arttırmanın yollarını bulduğunuzda, hedeflerinize daha hızlı ulaşabileceksiniz.

hormonların_etkisi_1

Büyüme Hormonu

Büyüme hormonu kas gelişiminizde büyük bir etkisi olmasının yanı sıra tüm vücudunuzu etkileyen bir organizmadır. Hipofoliz yoluyla salınan büyüme hormonu, vücudunuzda en çok uyku, antrenman ve stresli zamanlarda elde edilmektedir. Bunların yanı sıra supplemet olarak kullanılan amino asit ve haplardan da elde edebilirsiniz. Büyüme hormonu vücudunuzda yağ depolarında oluşan asit enerjisinden faydalanmaktadır. Bununla birlikte vücutta protein sentezine yardımcı olarak kas gelişiminizi de desteklemektedir. Bir diğer özelliği ise, üreme organlarınıza da yayılarak, enerjinizi arttırabilmektedir. Büyüme hormonu vücudunuz için önemli bir hormon olmasından dolayı, özenle üzerine durulması gereken konulardan biri haline gelmektedir.

hormonların_etkisi_2

Testosteron Hormonu

Testosteron çok yaygın olarak konuşulan bir büyüme organı sayılabilir. Hem büyümeyi hem de vücuttaki virilizasyonu arttırmaktadır. Bu da vücudumuzdaki ses kalınlaşmasına, kas gelişimine ve vücut kıllarındaki artışı desteklemektedir. Böylece erkeklerde daha fazla bulunan testosteron hormonu, antrenmanlarınızda performans artışına sebep olarak kas gelişiminizi sağlamaktadır. Yaş ilerledikçe düşüşe geçen testosteron seviyesi, daha fazla kilolara ve azalan kondisyona dönüşecektir. Vücudunuzdaki testosteron seviyesini arttırdıkça, yağ seviyeniz düşüşe geçecektir. Testosteron seviyenizi arttırabileceğiniz besinler tüketerek gelişiminiz de sağlayabilirsiniz. Bunlar daha çok çinko ve magnezyum içeren besinler olmalıdır. Kırmızı et, brokoli, ıspanak ve doğal yağlar gibi besinlerle destekleyebilirsiniz. Bunların yanı sıra testosteron seviyenizi yani, vücudunuzdaki çinko ve magnezyum seviyenizi arttırabileceğiniz supplementleri de tüketebilirsiniz.

hormonların_etkisi_3

İnsülin Hormonu

İnsülin hormonu bir çoğunuzun da tahmin edebileceği gibi, kandaki glikoz değerini düşürerek vücut dengenizi sağlayan bir hormondur. Vücudunuzda anabolik bir etki ile, amino asit sentezini destekleyerek protein üretimini sağlamaktadır. Bu sayede hücre bölünmesini arttırarak kas gelişiminizi etkiler. İnsülin bir diğer yandan karbonhidrat sisteminde de yer alarak enerji açığa çıkmasını sağlar. Böylece antrenman sırasında deformasyona uğrayan kaslar, beslenme ile alınan karbonhidratla birlikte onarılmaya başlanır. Sonuç olarak vücudunuzda üretilen insülin hormonu hem besinler ile alınan karbonhidratla tepkimeye girer, hem de kandaki glikoz değerini dengeler. Böylelikle kas gelişiminize önemli bir etkisi bulunmaktadır.

hormonların_etkisi_4

Kortizol

Kortizol hormonu bir diğer adıyla da stres hormonudur. Vücudunuzu olası fizyolojik olaylardan koruyarak, savunma mekanizması oluşturmaktadır. Vücudunuzda protein, karbonhidrat, elektroit ve lipit mekanizmalarını etkileyerek, vücuda etki sağlamaktadır. Kortizol hormonu vücudunuzda şeker üretimiyle birlikte bağışıklık sisteminizi baskılayarak, sinir sisteminizde değişiklikler ortaya koymaktadır. Kortizol seviyeniz stres oranınızla doğru orantılı ilerlemektedir. Yani stresiniz ne kadar artarsa, kortizol seviyeniz o kadar artacaktır. Yüksek kortizol kilo alımına, hipertansiyona, uyku düzensizliğine, psikolojik sorunlara, enerji düşüklüğüne ve diyabete yol açabilir. Bu sebeple kortizol oranınızın artmasını istemiyorsanız, stresten uzak durmaya özen gösterin. 

Östrojen

Östrojen hormonu kadınlarda bulunmasını yanı sıra erkeklerde de bulunan bir hormondur. Kadınlarda genel olarak regli dönemlerinin düzenlemesini sağlayan hormondur. Östrojen hormonu, kadınlarda ergenlik döneminde artarak gelişimlerini sağlamaktadır. Hamilelik dönemlerinde yumurta oluşumu için yüksek miktarda salgılanarak, gebelik sağlanır. Ardından vücut östrojeni düşürerek, yumurtanın yaşaması olanak gösterir. Östrojen hormonu arttığında göğüslerde büyüme, vücudun belirli bölgelerinde kıllanma meydana gelebilir. Östrojen miktarı aşıldığında ise, vücutta kilo alma veya orantısız vücut gibi olasılıklar da meydana gelmektedir.

Saygı ve sevgiler...

Team Shredded Brothers.

PAYLAŞ
taksitli alışveriş görsel
ödeme seçenekleri görsel