Vücut kitle indeksi, kadın veya erkeklerde boyunuza göre zayıf, kilolu veya obez olduğunuzu gösteren bir değerdir.
Türkiye’de genel olarak vücut geliştirmeyle ilgilenenlerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Bu sebeple vücut geliştermeye vakit ve zaman ayırmanın önemli olduğu zamanlardan birindeyiz. Bunun için mekan fark etmeksizin, hırs ve azimle çalışmanın faydaları olcaktır. Çoğu kişi spor salonuna gitmeden evde de kendine özel yapılacak olan, evde antrenman programlarıyla vücut geliştirebilir. Daha bilinçli olmak adına, bu konu üzerine uzman kişiler tarafından hazırlanmalıdır. Özellikle dambılın faydalarının ve neler yapabileceğiniz hakkında bilgi sağlamak adına, daha detaylı analatacağız.
Dambıl kelimesi İngilizce dumbell kelimesinin Türkçe okunuşu olarak dilimize yansımaktadır. Türkiye’de bu ağırlık aleti “dambıl”olarak anılmaktadır. Dumbeller genellikle kolumuzla yaptığımız egzersizler için kullanılan ve her iki yanında ağırlığın eşit olarak dağıldığı iki yuvarlak hazne bulunan ağırlık ürünüdür. Farklı ağırlıklarının yanı sıra, çeşitli meteryaller tarafından da üretilmektedir.
Nasıl Kullanılır
Tamamen yapacağınız antrenmanın programına göre değişkenlik göstermektedir. Tabii ki dambıl kullanırken hangi egzersizi yaptığınız büyük önem taşıyor. Kol kaslarınızı geliştirmek ve kol bölgesindeki sarkmaları önlemek için farklı antrenmanlarla farklı ağırlıktaki dambılları kullanabilirsiniz. Şınavdan, crunch’a kadar pek çok antrenmanda dambıl kullanılmaktadır.
Dambıl çeşitleri
Dambıl çeşitleri; üretilen malzemeye, ağırlığı ve işleve göre değişiklik gösterebiliyor. Dambıllar genellikle demirden üretiliyor. Ancak plastikten üretilenleri de bulunuyor. Dambıllar genel olarak iki şekilde sınıflandırılıyor;
Bu gruba ait dambılların genel ismine Grip Dambıl denir. Bu tip dambıların genel özelliği içlerinin demirden olup, dış yüzeylerinin plastik material kullanılmasıdır. Bu dambılların en önemli özelliği, ağırlıkları hep sabittir değiştirilemiyor. Bunlar genellikle evde kullanıma uygun olan küçük dumbeller oluyor. Bu tür dambıllar ağırlık plakası, eklenemiyor ya da çıkartılamıyor.
Bu dambılların ağırlıkları değiştirelebiliyor. Ağirliklari azaltılıp çoğaltılabiliyor. Spor salonlarında bu tip dambıllar daha fazla rastlanıyor. Bunu basitçe, metal bir çubuğa ağırlık plakası ekleyip çıkartmak olarak düşünebiliriz. Bu çubuklar ise yivli ya da olimpik denilen yivsiz çubuklar. Bunlar çubukta kullanılan metalin kalitesine göre sınıflandırılıyor.
Vinly ya da neopren olarak adlandırılıyor. Bu tip dambıl türleri ise ellerde terleme yapmıyor ve kayıp düşme olasılığını ortadan kaldırıyor
Dumbell İle Antrenman
Sizler için evde yada spor salonunda yapmayı tercih edebileceğiniz, 7 farklı dambıl egzersizi:
1- Triseps Egzersizi
2- Biceps Egzersizi
3- Kardiyo Şınav Egzersizi
4- Orta Seviye Trisep Egzersizi
5- Sırt Egzersizi
6- Üst Bacak Egzersizi
7- Omuz & Üstbacak Egzersizi
Dambılı Tercih Ederken Bakılması Gerekenler
Dambıl alırken dikkat etmeniz gereken ilk şey; dambılı ne için kullanacağınız. Kilo vermek ve sıkılaşmak için alacağınız dambıl ile kas kütlenizi artırmak için alacağınız dambıl farklılık göstermektedir. Kilo verme amaçlı dambıl alacaksanız sabit ağırlıklı dambılları tercih edebilirsiniz. Ancak kas kütlenizi artırmak istiyorsanız, ağırlığı değiştirilebilen dambıllardan alabilirsiniz. Tabii ki alacağınız dambılın ağırlığı tamamen sizin potansiyelinize göre değişiklik gösteriyor. Ancak ilk kez kullanacaksanız 1 ile 5 kg arasındaki dambılları tercih edebilirsiniz.
Saygı ve Sevgilerle...
Team Shredded Brothers