Boyun Kası Anatomisi Ve Gelişimi main blog image
17 MAYIS 2021

Boyun Kası Anatomisi Ve Gelişimi

39366

Boyun kaslarınız vücudunuzun en önemli noktalarından birini oluşturmaktadır. Vücudunuzun tamamiyle bütün hayati noktalarının yer aldığını ve bu hayati yapıların birbiri ile sıkışık bir alanda yerleşmiş olmasından ötürü, karmaşık bölgelerden biri haline gelmektedir. Bu karışıklığın bir araya gelmesi itibariyle boyun kaslarının bir çok çeşidi bulunmaktadır. Bunun için bu karmaşıklığı daha basit bir hale getirmek için ve anatominin daha kolay anlaşılması adına boynu bölgelere ayırarak incelememiz gerekmektedir. Bu bölgelere ise boyun üçgenleri denmektedir.

Boyun kaslarını ön ve arka üçgenler olmak üzere iki bölgeye ayrılmaktadır. Bu iki üçgen bölgenin alt katmalarına ilerledikçe, yine üçgen bölgeler ile çoğalmaya başlayacaktır. Bu kadar fazla kas yoğunluğunun bir araya gelmesi itibariyle, bu üçgenler arttıkça numaralandırılarak ilerlemektedir. Bunun için bu üçgenleri inceleyerek ilerleyelim.

boyun_kasi_1

Ön üçgen

Sınırlarını SCM kasının ön kısmı, boyun orta hattı ve mandibula belirler. İçindeki küçük üçgenler şunlardır:

  • Muskuler üçgen: Boyun orta hattı, omohyoid kasın üst karnı ve SCM kası oluşturur.
  • Karotid üçgeni: Omohyoid kasın üst karnı, SCM kası ve digastrik kasın arka karnı oluşturur.
  • Submandibular üçgen: Mandibula digastrik kasın arka ve ön karnı tarafından oluşturulur.
boyun_kasi_3

Arka üçgen

SCM kasın arka kısmı, trapezius kası ve klavikula tarafından oluşturulur.

  • Supraklavikuler üçgen: Omohyoıd kasın arka karnı, klavikula ve SCM kası tarafından oluşturulur.
  • Oksipital üçgen: Omohyoid kasın arka karnı, trapezius ve SCM kası tarafından oluşturulur.

Boyun kasları genel olarak önde larinks önü kasları, hyoid ve sternum arasında bulunur. Bunun dışında ayrıca hyoid kemikle mandibula, dil ve styloid arasında da bağlantı vardır. Digastrik kası mastoidden hyoide kadar uzanır ve anteriorda mandibulaya doğru yukarı çıkar. SCM kası boyunu ön ve arka olmak üzere iki kısma ayırır. Arka üçgenin çoğu muskulerdir. Hayati önemi olan yapıları bulunduran ön üçgen ise kaslar tarafından daha küçük üçgen alanlara ayrılır. Digastrik kasın ön ve arka karnı submandibuler üçgeni oluşturur. Submental üçgen orta hatta ön karınlar arasındadır. Vaskuler ya da karotid üçgen digastrik ve hyodin altındadır. Omohyoid kası, hyoid ve skapula arasında SCM etrafında doksan derece dönen küçük bir kastır.

Böylelikle boyun kaslarının bu karmaşıklığı içerisinde, boyun sağlığınız çok önemli olacaktır. Boyun kaslarınız sizi hem görünüşünüz açsından, hem de sağlığınız açısından etkileyecektir. Bunun için boyun kaslarınızın gelişimine önem göstermeniz gerekmektedir.

boyun_kasi_5

Boyun Kası Gelişimi

Boyun bölgenizin bir çok kas gruplarıyla bir araya gelmesi itibariyle, ister fitness yapıyor olun ister hiçbir şey yapmasanız da boyun kaslarınız sürekli olarak çalışacaktır. Boyun kaslarının çok hareketli bir yapısı vardır. Boynun yanlış pozisyonlarda sabit durması ve boyun kası antrenmanlarınızda duruş bozukluğu nedeni ile zedelenmeler veya kasılmalar meydana gelebilir. Böylelikle boyun sağlığınızı korumak ve boyun kası yapmak için antrenman programlarınızda boyun egzersizlerine de yer vermeye özen göstermelisiniz. Bu sayede hem ince bir boyundan kurtulabilir, hem de kas ağrısı sorunlarınızı giderebilirsiniz.

Genelde boyun rahatsızlıkları sıklıkla duyarız. Bunlar masa başı çalışanlarının, çalışma süresi boyunca, buyun hareketlerinin aynı pozisyonda olmasından kaynaklanan bir durumdur. Bir diğer faktör ise, fitnes sırasında hareketlerinizi uygularken boynunuzun doğru formda olamamasından kaynaklanan ağrılar veya sakatlıklar olmaktadır. Antrenmana başlamadan önce vücudunuzdaki kasları iyice ısıtmak, buna önemli derecede çözüm sağlayacaktır. Vücudunuzun en önemli bölgelerinden biri olan boyun bölgenizi hem günlük egzersizlerle hem de iyi bir antrenmandan geçirerek geliştirebilirsiniz. Önemli olan bu durumda egzersizleri veya hareketleri yaparken olabildiğince dikkatli bir şekilde uygulamaktır. Öncelikle boyun kaslarını temel alan esnetme hareketlerinden başlamanız iyi bir adım olacaktır.

boyun_kasi_2

Boyun Kası Gelişiminde Esneme

Boyun kası gelişiminizde kullanabileceğiniz boyun kası esneme hareketlerini, sadece kas gelişimi için değil günlük hayatınızda sürekli yapmanız gereken esneme hareketleri olarak da görebilirsiniz. Her antrenmana başlamadan önce bunları uygulamanız önemlidir. Bu sayede boyun kas ağrıları ve kas sıkışmaları gibi rahatsızlıklar yaşamanızın önüne geçmenizi sağlayacaktır. Bu esneme hareketlerine örneklerimiz şöyledir;

  • Fleksiyorta direnç: Eller alna koyulur, baş öne doğru itilmeye çalışılırken ellerle engel olunmaya çalışılır, 10′ a kadar sayılır ve bırakılır. 3 defa tekrarlanır.
  • Ekstansiyona direnç:
    Eller başın arkasına (enseye değil) koyulur ve baş arkaya doğru itilmeye çalışılırken ellerle engel olunmaya çalışılır. 10′ a kadar sayılır ve bırakılır. 3 defa tekrarlanır.
  • Yana eğilmeye direnç: Sağ el yüzün sağ tarafına koyulur ve baş sağa doğru itilmeye çalışılırken sağ elle engel olunmaya çalışılır, 10′ a kadar sayılır ve bırakılır. 3 defa tekrarlanır. Aynı hareket sol elle sola doğru tekrarlanır.
  • Döndürmeye direnç:
    Sağ el başın sağ arka kısmına, sol el sol şakağa koyulur. Sağ omuzun üzerinden bakmaya gayret eder gibi elin direncine karşı baş sağa dönmeye zorlanır. Bu durumda 10’a kadar sayılır. Hareket el değiştirerek aksi yönde tekrarlanır.

Bir diğer esneme hareketleri ise izotonik egzersizlerdir. Vücudunuzun herhangi bir organıyla temas etmeden, sadece baş hareketleriyle uygulayabileceğiniz egzersizlerdedir

  • Başınızı yavaşça sağa döndürün ve üç saniye böyle durun. Başınızı öne döndürün. Dinlenin. Aynı hareketi aksi yöne yapın. Dinlenin. Hepsini 5 defa tekrarlayın.
  • Aşırı zorlanmaya sebep olmadan, başınızı çeneniz göğsünüze değecek kadar öne eğmeye çalışın. Dinlenin. Başınızı yavaşça arkaya bükün. Dinlenin. 5 defa tekrarlayın
  • Başınızı yavaşça kulağınız omuzunuza değecek kadar sağa eğmeye çalışın. Dinlenin. Yavaşça doğrultun. Aksi yöne tekrarlayın. Dinlenin. Hepsini 5 defa tekrarlayın.
  • Başınızı saat yönünde mümkün olduğu kadar geniş ve tam bir çember çizecek şekilde (yukarı, sola, aşağı, sağa) döndürün. Aynı hareketi saatin aksi yönüne yapın. Dinlenin. Hepsini 3 defa tekrarlayın.
boyun_kasi_4

Boyun kaslarınızı daha ileri düzeyde geliştirmek, güçlendirmek ve görünüşünün daha kuvvetli olmasını isteyenleriniz için bu durum sadece esneme egzersizleriyle değil, esneme hareketlerinin dışına çıkarak antrenman programlarınızda yer vermeniz gereken durum haline gelmektedir. Boyun kası antrenmanlarınızda, birden fazla eklem ile birlikle çalışan bir kası çalıştıracağınızdan gelişimini daha net görebileceksiniz. Boyun kası gelişiminizde vücudunuza en büyük faydalarından kas büyümesi, yağ kaybı ve anabolik hormonların salgılanmasını sağlamaktadır.

Boyun kaslarınızın ileri düzeyde gelişimi için, temel boyun hareketlerini bilmeniz gerekmektedir. Temel boyun hareketleri, başınız yukarı, aşağı ve sağa, sola olacak şekilde eğerek, temel boyun kaslarını çalıştırmaktır. Böylece bu temel hareketleri baz alarak fitnes salonlarında veya evinizde doğru duruş pozisyonları ile ağırlık çalışabilirsiniz. Bu da boyun kaslarınızın geliştiğini ve kütle artışının meydana geldiğini ortaya koyacaktır.

Boynu yandan esnetmek, başınızı sağa ya da sola eğmek demektir. Bu fonksiyona dahil olan başlıca kaslar, skalenlerdir. Bir boyun makinesinde kenara oturur, başınızın yan tarafını banda dayar ve başınızı omzunuza doğru yanlamalısınız. Böylece Boyun esnetme egzersizini yapmış olacaksınız. Boyun dönmesi ise, başınızı bir yana çevirmek anlamına gelmektedir. Spor salonundaki makinelerin hiçbiri bu fonksiyonun yerini tutmamaktadır. Böylece başınızı omzunuza doğru çevirerek omuz başınıza bakmaya çalışın. Her iki yöne olacak şekilde tamamladığınızda bir tekrar olacaktır. Olabildiğince yüksek tekrar yaparak gelişim sağlayabilirsiniz.

Boyun kaslarınız sizleri görsel açıdan çok iyi tatmin edecektir. Güçlü ve kuvvetli bir boyun kasına sahip olmak, vücudunuzun diğer kas bölgeleri gibi istikrar ve azimden geçmektedir. Beslenme ve antrenman programlarınıza olabildiğince dikkat ederek, vücudunuzun kas kütlesini arttırabilirsiniz. Boyun kası gelişimi antrenman programlarında kullanabileceğiniz hareketler için, Egzersizler ve Temel Hareketler blog yazımıza göz atabilirsiniz.

Saygı ve sevgiler...

Team Shredded Brothers.

PAYLAŞ
taksitli alışveriş görsel
ödeme seçenekleri görsel