Yeşil Yaprakların Sırrı Maydanoz main blog image
29 ARALIK 2019

Yeşil Yaprakların Sırrı Maydanoz

11105

Maydanoz yaşamı sağlıklı hale getirebilecek süper besinler grubundaki en etkili yeşil bitkilerdendir. Maydanozda bulunan besinler A, K, C ve E, tiamin, riboflavin, niasin, B6 vitamini, B12 vitamini, pantotenik asit, kolin, folat, kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum, çinko ve bakır. Ayrıca, miristisin, limonen, öjenol ve alfa-tüjene gibi çok iyi uçucu bileşikler kaynağıdır. Yaprakları enerji, karbonhidrat, yağ ve protein içerir. Peki maydanozun vücudumuza faydaları nelerdir, hangi hastalıklara iyi gelir ?

Maydanoz ve kemik sağlığı

Maydanoz yüksek K vitamini içeriğiyle, kemik yoğunluğunu korumak, kemik kırıkları ile savaşmak için önemli bir kaynaktır. Günlük yeterli K vitamini düzeyine sadece 10 dal maydanoz tüketerek ulaşabilirsiniz. Ayrıca içerisindeki C Vitamini kemiklerin etrafında destek olmak için gerekli kolejenin sentezlenmesinde yardımcı olur.

 

Zengin antioksidan kaynağı

Maydanoz, luteolin, apigenin, likopen, beta-karoten ve alfa-karoten gibi birkaç flavonoid antioksidan içerir. Hücreleri, kardiyovasküler problemler, kanser, nörodejeneratif hastalıklar ve göz bozuklukları gibi birçok kronik hastalıktan sorumlu olan serbest radikal hasarından korurlar.

bobrek_1

Böbrek temizliği için önemli

Maydanoz, antioksidanlar ve vitaminler açısından zengin olup, böbrekleri doğal olarak temizlemeye yardımcı olur. Yüzyıllar boyunca, böbrek taşı, safra kesesi taşları, mesane enfeksiyonları ve idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olan bir diüretik olarak kullanılmıştır.

 

Vücuttan ödemi atar

Maydanozun diüretik özellikleri şişkinlik, ödem veya su atımına yardımcı olur. Eğer bu durumdan muzdaripseniz, birkaç tatlı kaşığı maydanoz suyu sizi rahatlatabilir. Ayrıca, reçetesiz kimyasal diüretikler potasyumu temizleyerek vücuda zarar verebileceğinden, maydanoz suyu mükemmel bir doğal çözümdür. Zengin potasyum içeriği ile bitki, mineral dengesizliğinin istenmeyen yan etkilerinden korunmaya yardımcı olur.

kilo_vermek

Kilo vermeyi sağlar

Maydanoz, kalori bakımından düşük olan, besin açısından yoğun bir bitkidir. Metabolizmayı hızlandırır, vücuttaki fazla suyu temizler ve böbrekleri ve karaciğeri temizler. Bu da vücudun işleyişini optimum düzeyde tutar ve kilo kaybına yardımcı olur.

 

Anti-inflamatuar özellikleri

Maydanoz geleneksel olarak Akdeniz bölgesinde diş ağrısı, çürükler, böcek ısırıkları ve kuru ciltler için kullanılmıştır. Çalışmalara göre, bu şifalı bitki, anti-inflamatuar ve anti-hepatotoksisite özelliklerini gösterir. Anti-hepatotoksik özellikler karaciğerin temizlenmesine yardımcı olurken, antiinflamatuar özellikler iç inflamasyonu azaltır.

 

Cilt bakımı

C vitamini ve antioksidan açısında oldukça zengin olan maydanoz, güçlü kollajen üretimine ve cilt aydınlatma özelliklerine sahiptir. Maydanoz, lekelerin ve yara izlerinin görünümünü azaltmaya yardımcı olur. Aynı zamanda yağ üretimini dengeleme yeteneğine de sahiptir ve bu nedenle akne için mükemmel bir çözümdür.

 

Hormonları dengeliyor

Maydanoz, kadınlarda hormonal dengeyi geliştirmeye yardımcı olur, libidolarını artırır ve östrojen hormonunun salgılanmasını hızlandırır. Maydanoz alımı, adet öncesi sendrom, menopoz veya gecikmiş menstrüasyon döngüsü gibi hormonal bozuklukların tedavisine yardımcı olur. Ayrıca maydanoz çayı, adet kramplarını ve rahatsızlıklarını azaltır.

 

Beyin sağlığını geliştirir

Maydanozda güçlü bir flavon olan Apigenin, nöron oluşumunu artırarak hafıza ve öğrenme gibi beyin fonksiyonlarını geliştirir. Bu bitki bileşiği şizofreni, depresyon, Alzheimer ve Parkinson hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıkları tedavi etme kabiliyeti açısından da araştırılmaktadır.

göz_sağlığı

Göz sağlığı

Maydanoz, A vitamini ve karotenoid yanı sıra beta-karoten gibi antioksidanlar, göz sağlığını korur. Retinanın hasarlara karşı korunmasına yardımcı olur ve maküler dejenerasyonun yanı sıra kataraktları önler. Maydanozdaki besinler ayrıca göz şişliklerini ve koyu halkaları azaltmaya yardımcıdır.

 

Saç bakımı            

Toz haline getirilmiş maydanoz tohumlarından yapılan hamur, saç biti, kepek ve kafa derisi tahrişi için uzun zamandır doğal bir ilaç olarak kullanılmıştır. Aynı zamanda zayıf saçı güçlendirmeye, sağlıklı saç gelişimini teşvik etmeye ve saç dökülmesini durdurmaya yardımcı olur. Bu güçlü bitkideki besinler, saçları serbest radikal hasarından koruyan keratin ve kollajen üretimini artırmaya yardımcı olabilir. Ayrıca, maydanoz yüksek düzeyde bakır içerdiğinden saç renginin korunmasında etkendir.

 

Maydanozun zararları ve yan etkileri nelerdir ?

  • Bazı kişilerde maydanoz, alerjik cilt reaksiyonlarına neden olabilir.
  • Çok miktarda maydanoz tüketmek anemi (kansızlık) ve karaciğer veya böbrek problemleri gibi yan etkilere neden olabilir.
  • Maydanoz tohumu yağını doğrudan cilde sürmek, cildin güneşe karşı daha fazla hassaslaşmasına ve kızarıklığa neden olabilir.
  • Maydanoz kan pıhtılaşmasını yavaşlatabilir. Teoride maydanoz almak kanama bozukluğu olan kişilerde kanama riskini artırabilir.
  • Maydanoz kan şekeri seviyesini düşürebilir. Diyabet hastasıysanız maydanoz yediğinizde kan şekerinizi takip etmeyi ihmal etmeyin.

 

Saygı ve sevgiler,

Team Shredded Brothers

 

PAYLAŞ
taksitli alışveriş görsel
ödeme seçenekleri görsel