Vücut Geliştirme Boy Uzamasına Engel Olur Mu ? main blog image
22 AĞUSTOS 2019

Vücut Geliştirme Boy Uzamasına Engel Olur Mu ?

89837

Büyüme çağında olan, spor yapan veya yapmaya niyeti olan genç arkadaşlarımızın Vücut Geliştirme ve Fitness’dan uzak durma ve boyunun kısa kalacağından korkmaktadırlar.

Genç yaşta ağırlık çalışmak kemikler için oldukça faydalıdır. İleri yaşlarda ortaya çıkan ve sürekli olarak gündemimizde olan kemik erimesinin önünde büyük engeldir. Kemik erimesinin düşük kalsiyum kaynaklı olarak ortaya çıktığı biliniyor fakat kemik yoğunluğunun düşük olması da hastalığı tetikliyor. Hatta, kasların çalışma esnasında gıdalardan alınan kalsiyumun kemiklere ulaşmasına, ve daha fazla miktarlarda depolanmasına yardımcı olduğu araştırmalar tarafından ispatlanmıştır.

yulaf-2

Kemik yoğunluğu arttırmasının yanı sıra genç yaştaki sporcuların vücut koordinasyonu artmasına, sakatlık riski azaltmasına, fiziksel güçlerini arttırmasına destek olduğu da biliniyor. Ayrıca bu tarz ağırlık çalışmalarının büyüme hormonu seviyesini arttırdığı da bilinmekte. Burada dikkat edilmesi gereken tek nokta, çok fazla ağırlık kaldırılmaması gerektiğidir. Erken yaşlarda yapılan yüksek ağırlıklı sporlar eklemlere ve omurlara zarar verebilir. Boyu uzun yapan faktörlerden birisi de doğru bir duruş alışkanlığıdır. Yanlış duruş boyu ortalama 3 ila 5cm kadar kısa gösterir. Vücut geliştirme çalışmaları doğru bir duruş alışkanlığı kazandırma konusunda da en önemli aktivitelerdendir. Düzgün bir postür’e sahip olmayan bir kişi ağırlık çalışmalarıyla duruşunu düzelttiği için boyu eskisinden daha uzun gözükecektir. Dolayısıyla uzamış olacaktır. Kemiklerin gelişimine olumsuz etki yapacak hareketler vardır. Mesela 16 yaşında bir genç sporcuya ağır kilolarla squat, shoulder press yaptırıp stretching yaptırılmazsa ya da jumping antrenmanları yaptırılmazsa maalesef gelişimde bir yavaşlama olacaktır. Bunun olmaması için spor programları uygulanmadan önce işin profesyoneli bir eğitmenden destek almak şarttır.

 

Bir kişinin boyunun ne kadar uzayacağının birçok nedeni vardır. Bunlardan en önemli olanları şu şekilde sıralayabiliriz;

• Genetik durum (ailenin boy durumu)

• Çevresel Faktörler

• Yaş ve cinsiyet durumu

• Yetersiz beslenme

• Yetersiz kalsiyum ve protein alımı

• Yetersiz ve düzensiz uyku

• Psikolojik sebepler (sürekli stresli ortam altında çalışmak, aşırı kortizol salınımı)

• Aşırı antrenmana bağlı sebepler (overtraining)

• Hormonel durum(büyüme hormonu salınımının ,özellikle somatotropin-GH azlığı)

• Kişinin doğmadan önce annesinin yeteri kadar beslenmemesi gibi durumlardır.

 

Vücudumuza fiziksel olarak destek sağlayan, postürün stabilitesini ve iç organlarımızın korunmasını sağlayan, yapılarına göre değişkenlik gösteren, eklem ve bağlarla sarılı, kaslarla çevrili ve koordineli çalışan sisteme iskelet sistemi diyoruz. Ağırlık çalışmaları da boyumuzu kısaltmadığı gibi daha iyi göstermemizi sağlayacak iskelet sistemini kuvvetlendirmektedir. Uluslararası Kuvvet ve Kondisyonerler Birliği’nin (NSCA) kitabında da anlatıldığı gibi, özellikle genç yaşlardan itibaren yapılacak kuvvet ve ağırlık çalışmalarının kemik mineralizasyonunu artırdığı ve ileriki yaşlarda kemik erimesi vakalarını azalttığı bilinmektedir.

Sonuç olarak, vücut geliştirme sporu boy uzamasını engellemez aksine gelişme dönemlerinde yapılan spor boy uzamasına yardımcı olur. Tabi ki buradaki spordan kastımız ağır kiloların altına girmek veya devasa vücut geliştirmecileri örnek almak olmamalıdır.

Saygı ve sevgiler,

Team Shredded Brothers

PAYLAŞ
taksitli alışveriş görsel
ödeme seçenekleri görsel