L-Tyrosine diğer adıyla da Tirozin olarak bilinmektedir. Vücutta noradrenalin ve dopamin üretmek için kullanılan tyrosine vücut için önemli amino asitler arasında yer almaktadır. Noradrenalinin vücutta tüketilmesi için anti-stres olarak görülen ve stres anında hafızayı koruma özelliği görülmektedir. Bunun için antrenman sırasında da performansı yükseltmesiyle birlikte, stres anında güç kaybı yaşatmamaktadır.
Tyrosine Nedir?
Tyrosine, Yunanca’dan gelen ve vücut için önemli sayılabilecek işlevelere sahip olan bir amino asittir. Vücutta noradrenalin, adrenalin ve dopamin sentezi sağlayan ve nörotransmiterler maddelerin üretimini say nörolojik aktivitelerin düzenlenmesinde bulunan bir amino asittir. Bu amino asit dikkat dağınıklığını ve bilişsel fonksiyonları etkilen vücuttaki salınımları sağlamaktadır. Bu da nörotransmitterleri arttırarak akıl yürütme, bellek, dikkat dağınıklığını engelleme gibi durumların önüne geçmektedir. Esansiyel olan bu aminoasite ilk keşfettiklerinde, peynirden sonra tirozin adını vermişlerdir. Tyrosine, tek başına kullanılacağı gibi antrenman öncesi alınan proteinli takviyeler ile birlikte de kullanılabilmektedir.
Ayrıca tansiyonu ve metabolizmanyı da kontrol ederler. Ek olarak, L-tirozin, katekolaminleri tüketen stresli koşullar altında faydalı olabilirler. Tirozin, tiroid hormonlarının ve cilt pigment melanininin oluşmasına yardımcı olur.
Tyrosinenin Faydaları Nelerdir?
Tyrosine vücudunuz açısından yaşamsal fonksiyonlarınızı karşılamasının yanı sıra, vücudunuzun gelişimini de arttıracaktır. Zihinsel sağlığınız gün içerinde olmak üzere, hayatınızın tüm anlarında önemli bir etkendir. Bunun için zihinsel sağlığını en iyi durumda tutmanızı sağlayan Tyrosine, dolaylı olarak sadece zihinle kalmayıp tüm vücuda etkisi bulunmaktadır. Kısaca faydaları şunlardır;
Stresi azaltır
Kişinin iyi hissetmesini sağlar
Dikkati ve konsantrasyonu arttırır
Bilişsel fonksiyonları geliştirir
Hafızayı korumaya yönelik etkileri vardır
Fibromiyalji ile yardımcı olur
Tyrosine Nasıl Kullanılır
Genelde Tyrosine, serbest formdaki amino asit veya n-asetil L-Tyrosine olarak bulunmaktadır. İster saf olarak kullanabilirsiniz, ister antrenman öncesi protein destekli supplementler ile kullanabilirsiniz. Tyrosine dozajı kullanımına dikkat etmeniz, hem sağlığınız için hem de kas gelişimiz için önemli bir faktördür. Bunun için stresli durumlarda, uykusuzluk dönemlerinde zihinsel performansı korumada veya antrenman sırasında enerji düşüklüğünüzü engellemek için, kilo başına 100-150 mg arasında değişen dozlarda antrenmandan önce alındığında daha etkili olacaktır. Örneğin 70 kiloluk bir bireyseniz, 7-10 gram arasında Tyrosine tüketmeniz uygun olacaktır. Günlük kullanmanız gereken dozu aştığınızda, vücudunuzda yan etkiler meydana gelecektir.
Tyrosine Hangi Besinlerde Bulunur
L-tirozin, et ve yumurta gibi protein sağlayan yiyeceklerde ve ayrıca bazı bitkisel yiyeceklerde daha az miktarda bulunur. En iyi tirozin sağlayan gıdalardan bazıları şunlardır:
Çiğ süt, yoğurt veya kefir gibi organik süt ürünleri
Otla beslenen hayvanlardan elde edilen etler ve merada yetiştirilen kümes hayvanları
Vahşi balık
Yumurta
Kuruyemiş ve tohumlar
Fasulye ve baklagiller
Kinoa, yulaf vb. kepekli tahıllar
Protein tozları
Preworkoutlar
Tirozinin nörotransmiterlere dönüştürülmesi için, B6 vitamini, folat ve bakır dahil olmak üzere diğer bazı besin maddelerini de yeterli miktarda tüketmek gerekir.
Yan Etkileri Nelerdir?
Tyrosine, vücut ağırlığınızın kilogram başına 150 mg kullandığınız taktirde genel olarak güvenli olarak tanınır. Fakat uzun zamanlı kullanımlarda fazla dozlarda kullanıldığında, diğer amino asitlerin emilimini engelleyebilmektedir. Bununla birlikte anlık yan etkileri de şunlardır;
Baş ağrısı
Sinirlilik
Mide bulantısı
Yüksek dozlar (100-200 mg/kg) yaşlı erişkinlerde bilişsel azalmaya neden olmaktadır.
Özetle bakıldığında, Tyrosine popüler sayılabilecek bir besin takviyesidir. Vücudun stresle baş ettiği dönemlerde ve zihinsel olarak zorlandığınız dönemlerde azalmasını sağlamaktadır. Vücutta önemli sayılabilecek nörotransmitterleri yenileyerek, zihinsel fonksiyonların gelişmesini sağlamaktadır. Bunlarla birlikte antrenman sonrasında veya antrenman sırasında meydana gelen stresle başa çıkar ve vücut direncinizin artmasını sağlar.