Yaşam kaynağımız olan su, hayatımızı devam ettirebilmemiz için oksijenden sonra gerekli olan en önemli maddedir. Düzenli olarak içilen suyun vücut ve ruh sağlığına çok büyük katkıları vardır. Su içmek hem bedensel hem psikolojik ve zihinsel olan her türlü faaliyeti etkilemektedir. Sorunsuz ve sağlıklı bir şekilde çalışabilmek için tüm iç organlar suya ihtiyaç duymaktadır. Vücudumuz ağırlıklı olarak sudan oluşmaktadır.
Kasların % 75’i, beynin % 90’ı, kemiklerin % 22’si, kanın % 83’ü sudan oluşmaktadır. Tüm bu oranlar suyun genel vücut sağlığımız için ne kadar önemli olduğunun bir kanıtıdır aslında. Her gün düzenli olarak ve bol bol su içerek 2-3 hafta sonunda vücudumuzda gelişen değişimlerle suyun faydalarını fark edebiliriz. Suyun faydalarının vücudumuzda hissedilmesi için su içme alışkanlığı elde etmek yani düzenli olarak uzun bir süre uygun miktarda su içmeye özen göstermek gerekmektedir. Su, vücuttaki ciddi sağlık problemlerine katkı sağladığı gibi sağlıklı ve zinde yaşamanın da çok önemli bir unsurudur. Suyun vücuttaki eksikliği birçok sorunu beraberinde getirmektedir. Vücut yorgunluğu, kan depolama kanallarında bozukluk, zihinsel fonksiyonların gerilemesi, böbreklerin yeterli çalışamaması, böbreklerde taş ve kum oluşumu gibi rahatsızlıklar vücudun ihtiyaç duyduğu suya erişememesi sonucu oluşan sağlık problemlerinden bazılarıdır. Dehidrasyon yani vücut suyunun azalması çok ciddi sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Bu anlamda günlük su tüketimine dikkat etmek, su içme alışkanlığı edinmek vücut genel sağlığı açısından çok önemli katkılar sağlamak için ilk adım olacaktır. Uzmanlar tarafından günde en az 2-2,5 litre su tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Ancak bilinmelidir ki bir kişinin her gün ne kadar su tüketmesi gerektiği o kişinin metabolizma özelliklerine göre belirlenmelidir. Bazı kişilerde günlük su tüketim oranı günde 2 litre yeterli iken bazı kişilerde ise bu oran 3 litreye çıkabilmektedir.
SUYUN FAYDALARI
Su mide ve bağırsak sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Sabahları aç karınla içilen bir bardak su, sindirim sisteminin güne zinde başlamasını sağlar.
Düzenli olarak su içmeye başladığınızda sindirim sisteminiz iyileşmeye başlar. Su, yediğiniz besinlerin parçalanmasına yardımcı olarak, sindirim sisteminin mükemmel çalışmasını sağlar.
Yumuşak ve parlak saçlara kavuşmak için su için. Su, saç köklerindeki sinir uçlarını aktif hale getirir. Uzamasına da yardımcı olur.
Su, vücuttan toksinlerin atılmasını hızlandırdığı için yaşlanmayı yavaşlatır. Cilt hücrelerini tamir ederek, cildin esnekliğini arttırır bu da cildin daha parlak ve daha canlı görünmesiyle sonuçlanır.
Yeterli su tüketimi; susuz kalmaya bağlı olarak gelişen unutkanlık, dikkat problemi vb. beyin fonksiyonlarını düzenler.
Diyet yapan ve kilo vermek isteyen kişiler mutlaka su içmelidir. Su, metabolizmayı daha fazla çalıştırır. Böylece daha fazla kalori yakmış olursunuz. Ilık su, aynı zamanda vücuttaki yağların parçalanmasını sağlar.
Doku ve organlara besin ve oksijen ulaştırmak kan dolaşımı sayesinde mümkün olur. Su, kan dolaşımınızı kolaylaştırarak daha sağlıklı olmanızı sağlar.
Kabızlık, bağırsak tembelliği gibi sindirim problemlerinin altında yeterli su içmemek yatar, dolayısıyla su tüketimi bağırsak sağlığınıda düzenler.
Vücut ısısını dengeler ve kişilerde büyük sıkıntı veren ödemin atılmasına yardımcı olur.
Düzenli olarak su tüketmemeniz ağzınızda bakterilerin oluşmasına ve koku yapmasına neden olur, su tüketimi arttırıldığında ağızda bulunan gıda artıkları ve bakteriler yıkanmış olur ve koku giderilir. Bunun dışında su genel anlamda büyük bir temizleyici görevi görür.
Eğer kendinizi çok yorgun hissediyorsanız bunun bir sebebi de az su tüketimi olabilir. Bunun için su tüketimini arttırmanız gerek. Ayrıca duş alarak yorgunluğunuzu giderebilirsiniz.
Eğer baş ağrısı ve migren sorunu yaşıyorsanız bol bol su içmeniz bir nebze yardımcı olabilir. Baş ağrısı ve migren genellikle dehidrasyondan kaynaklanır.
Su, yalnızca susuzluğunuzu gidermek ve vücudunuzun sıcaklığını ayarlamak değil, daha fazlasını da yapar. Vücudunuzdaki dokuların nemlenmesini ve nemli kalmasını sağlar. Vücudunuzu nemlendirmek, kan, kemikler ve beynin yanı sıra hassas bölgelerde de en uygun nem seviyelerini muhafaza etmeye yardımcı olur. Su ayrıca omuriliğin korunmasına yardımcı olur ve eklemleriniz için bir yağlayıcı fonksiyon yerine getirir.
Yeterli su alımı, vücudunuzun terleme, idrara çıkma ve dışkılama gibi yollarla atık atmasını sağlar. Böbrekler ve karaciğer, bağırsaklarınız gibi atıkların temizlenmesine yardımcı olmak için su kullanır. Su, dışkınızı yumuşatmak ve bağırsaklarınızda yediğiniz yiyeceğin taşınmasına yardımcı olarak kabız olmanızı engellemek gibi işler de yapar.
Sindirim, temeli su olan tükürük ile başlar. Sindirimin temeli tükürükte bulunan enzimlere dayanır ki amaç gıda ve sıvıyı parçalamak ve mineralleri ve diğer besin maddelerini eritmektir. Uygun bir sindirim, mineralleri ve besinleri vücuda daha erişilebilir ve faydalı hale getirir. Su çözünür lifleri sindirmenize yardımcı olmak için de gereklidir. Bu lifler suyun yardımıyla kolayca çözülür ve geçirilmesi kolay, iyi şekillendirilmiş yumuşak dışkılar yaparak bağırsak sağlığımıza fayda sağlar.
Yoğun egzersiz sırasında, yüksek ateşte terlerken, ateş düştüğünde veya kusmaya veya ishale neden olan bir hastalığa yakalandığınızda vücudumuz sıvı kaybeder. Bu nedenlerden dolayı sıvı kaybediyorsanız, sıvı alımını arttırmak çok önemlidir. Böylece vücudun doğal sıvı seviyeleri geri kazanılmış olur. Doktorunuz ayrıca mesane enfeksiyonları ve idrar yolu taşları gibi bazı diğer sağlık sorunlarına yardımcı olmak için de daha fazla sıvı içmenizi tavsiye edebilir.