Düzenli spor yapmanın vücudunuz üzerinde faydaları oldukça büyüktür. Hem vücudunuzun formunu korumak ve zinde olmak için hem de sağlığınızı korumak için oluşturduğunuz spor düzeninizi bozmak her açıdan sizi olumsuz yönde etkileyecektir. Spor yaptığınızda hayat kalitenizden tutun yaşamınızın tüm noktasına kadar sizi olumlu yönde etkilemektedir. Asıl sorumuz sporun hayatınızı bu kadar olumlu yönden etkilerken, sporu bıraktığınızda hayatınızda ve vücudunuzda ne gibi değişiklikler olacaktır. Gelin sizlerle birlikte hayatınızda nelerin değiştiğini birlikte inceleyelim.
Sporu Bıraktığınızda Hayatınızda Neler Değişir
Vücudun Oksijen İhtiyacı
Spora düzenli olarak devam etmek, kalbin kan basıncını dengeler ve verimliliğini arttırır. Bu sayede kan tüm vücudunuza verimli şekilde dağılarak, oksijen ihtiyacını en iyi şekilde karşılar. Sporu bıraktığınızda ise bu verim ve taşınımı kalp düzenli bir şekilde karşılayamaz ve vücuttaki oksijeni etkin bir şekilde kullanma kabiliyetini kaybeder.
Kas Kütlesi
Düzenli spor yapan birine kıyasla, sporu bırakmış birinin kas değerleri zamanla azalacaktır. Kısa sürede fark edilmese de sporu bıraktığınızda kas kütlesi kaybı da beraberinde gelecektir. Buna örnek örnek olarak tekrar spora başladığınızda, eskisine kıyasla daha önce kaldırdığınız ağırlıkları tekrar kaldıramamak olacaktır.
Kan Şekeri
Vücuttaki kan şekeri artışı, yemek yediğinizde yükselir. Düzenli spor yapan birisinde ise bu şekerdeki yükseliş kaslar ve dokular tarafından emilerek enerji olarak kullanılır. Sporu bırakan birisi için şeker seviyesindeki bu değişiklik, uzun süre sabit kalır.
Kilo almak Veya Vermek
Spor yapmayı bıraktığınızda, metabolizma hızınız yavaşsa ve gün içerisinde aldığınız kalorileri yakabileceğiniz egzersizler uygulayamıyorsanız, vücut yağ oranında artış meydana gelecektir. Bununla birlikte metabolizma hızınız daha da yavaşlayarak, kaslar yağ yakma hızını kaybeder. Ayrıca gün içinde almış olduğunuz fazla kaloriler egzersiz sırasında yakılmadığı için yağ olarak depolanır.
Diğer taraftan metabolizma hızı yüksek olan biri için, spor ile diyet de bozulduğunda vücuttaki kas ve kilo kaybı meydana gelerek oluşturulmuş olan vücut formu kayıp olacaktır. Böylece kilo kaybı meydana gelecektir.
Kan basıncında değişim
Düzenli spor yaptığınızda düşük kan basıncına sahip olursunuz ve bu durum hipertansiyon riskini aza indirir. Sporu bıraktığınızda ise kan basıncındaki düşüş azalır ve basınçta artma görülür.
Vücut Ne Kadar Sürede Etkilenmeye Başlar
1. Hafta
Sporu bıraktığınız ilk hafta daha önce oluşturmuş olduğunuz formunuzdan bişey kaybetmezsiniz. Fakat vücuttaki değişimlerin başlaması için ilk hafta öncemli bir adım olmuş olacaktır. İlk hafta oksijen alınışınızın %5’lik bir kısmını kaybetmiş olursunuz. Böylece kaslarınıza enerji üretimi sağlayacak oksijen miktarında azalma meydana gelecektir. Bu dönemde daha önceden şu kadar ağırlık kaldırabiliyordum veya kondisyonum daha fazlaydı gibi cümleler kurulmaya başlanır. Daha önce 10 dakikada koştuğunuz bir parkuru bu sefer 11 dakikada koşaya başlarsınız.
8-10. Gün
10. Gün ve öncesi itibariyle vücudunuzda ağırlık, güç ve dayanıklılık ilişkisi kaybolmaya başlar. Hem dayanıklılığınızda hem de beyin fonksiyonlarınızda değişimler meydana gelir. Yapılan araştırmalara göre sporu bıraktığınız bu süre sonucunda beyindeki öğrenme ve hafızadan sorumlu bölge olan hipokampus ve birçok bölgeye kan akışı yavaşlar. Böylece gün içerisindeki yaptığınız aktivitelerde daha fazla yorulur ve efor harcamaya başlarsınız.
13. Gün
Yapılan bir araştırmalara göre egzersiz sırasında enerji sağlayan kas hücrelerindeki mitokondri fazlalığı, egzersizi bıraktığınız 13. gün ve sonrasında azalmaya başlar. Bu düşüş ise dayanıklılığın azalmasına sebep olur. Kalbe pompalanan kan miktarında önemli düşüşler yaşanır.
2. ve 4. Hafta
2.ve 4. Hafta itibariyle vücudunuzdaki oksijen alımı %12 kadar kayba uğramış olur. Bu durumu nefes alıp verirken hissedebileceğiniz gibi yürürken ve günlük aktivitelerinizi gerçekleştirirken de rahatlıkla hissedebilirsiniz. Böylece kaslarınızda kuvvet kaybı ve dokularda azalma gibi kayıplar meydana gelir. Bunun yanında vücudunuzdaki yağ hücreleri ve dokuları daha çok büyür.
5. Hafta
5. haftanın içinde vücut yağ oranı yüzdenizde artış başlar. Bu sürecin sonucunda kilo artışı, bel çevresinde genişleme ve vücut yağında %12 artış kaçınılmaz olur. Kilo almaya başladığınızı ve yağ oranınınızın artmaya başladığını bu evrede gözle görünür halde bulabilirsiniz.
7. Hafta
Sporsuz geçen 7. hafta ve sonrasındaki süreçte daha önce %12 oranında kaybettiğiniz oksijen alımınız daha da düşmeye başlar. Kas kütlenizde gözle görülür kayıplar da bu evrede kendini belli eder. Büyüyen yağ hücreleriniz nedeniyle bu süreçte şişkinlik hissi oluşmaya başlar ve bununla birlikte beyin hücrelerindeki yavaşlama sizi daha yorgun hissetmenizi sağlayabilir.
2 Ay Sonra
2 ayın sonunda artık sporsuz bir yaşam sürüyor olursunuz ve bunun etkilerini hayatınızda tamamen hissediyor olursunuz. Bu etkilerin en başında oksijen alımınızın %26’sını kaybetmeniz gelir. Daha sonrasında sporsuz bir hayat içinde karşılaşabileceğiniz riskler ise yüksek kan basıncı, kandaki yağ oranında artış ve kolesterol riski, obezite, depresyon ve özgüven eksikliği olarak açıklanabilir.
Eğer sporu bırakmaya karar verdiyseniz vücudunuzda, sağlığınızda ve hayat kalitenizdeki bu değişikliklere hazır hale gelmelisiniz. Spor yapmak hem vücudunuzu hem de zihninizi zinde tutarken bundan vazgeçmek ve oluşacak bu değişimleri göze almak oldukça cesaret gerektirir. Bunun için sporu bırakmadan her gün spor düzeninine uymalı, disiplini kaybetmemeli ve motivasyonunuzu kaybetmemelisiniz. Eğer sporu bırakmaktan sıkıldıysanız şu sözü hayat mottonuz yapın: “Tekrar başlamaktan sıkıldıysan, pes etmeyi bırakmalısın.”