Salep soğuk kış günlerinde tüketebileceğiniz tadı ve kokusu ile vücudunuz için oldukça etkili bir besin kaynağıdır. Hoş kokusu ile içinizi ısıtan salep, oldukça faydalıdır. Bu faydalarıyla günlük yaşamında öğünlerinize renk verebilir ve vücudunuzunun gelişimi için gereken besin kaynaklarını elde edebilirsiniz.
Salep Nedir?
Salep, oldukça değerli olan orkide ailesinin yumru köklerinden elde edilmektedir. Bu yumrular kurutma işlemi yapıldıktan sonra toz haline getirilmektedir. Lif özelliği bakımından yüksek olan bu yumruların içeriğinde sindirim sistemi için önemli olan glikomannanlara sıklıkla rastlanılmaktadır. Bir diğer yandan içeriğinde bolca yer alan nişasta nişasta, şeker ve diğer bileşiklerle birlikte sütle karıştığında, bilinen lezzetli ve kıvamlı tat ortaya çıkmaktadır. Kıvamı sayesinde ise birçok dondurmada da yer almaktadır.
Salep Faydaları Nelerdir?
Doğal ve saf salep tozu içerisinde katkı maddesi barındırmadığından dolayı sağlığa pek çok yönden faydası bulunmaktadır. Faydaları ise şu şekildedir.
Üst Solunum Yollarını Yumuşatır
Beslenme Üzerinde Olumlu Etki Sağlar
Bağırsak Yollarını Düzenler
Vücut Sıcaklığını Dengede Tutar
Direncinizi ve Kuvvetinizi Artırır
Sinirlerinizi Yatıştırır
Salep Nasıl Elde Edilir?
Salebin oluşumunda, bitkide bulunan yumrular bahar geldiğinde yeni yumruları oluşturmak için çiçek açar. Bu sayede oluşan yeni yumrular elde edilir. Salebin yapımında ise bu yeni yumrulara ihtiyaç duyulur. Ardından alınan yeni yumrular kaynatılır ve daha sonra güneşte kurutulur. Bu işlem yumruların gelişimini durdurmak için yapılır. Yumruların kaynatılmasının nedeni ise, lezzetini ve aromatik karakterlerini açığa çıkartmaktır. Ardından kurutulan bu yumrular taş değirmende öğütülerek kullanıma hazır hale getirilmektedir.
Salebin İçeriğinde Neler Var?
Kış içeceğimiz salebe yumuşaklık veren ve salebin hafif içimli olmasını sağlayan özellikler şüphesiz içinde bulunan bileşenlerde saklı. Salebin içinde ise şunlar yer almaktadır;
Nişasta
Uçucu yağ
Azotlu maddeler
Musilaj
İçeriği oldukça önemli olan salepte dikkatimizi çeken müsilaj bileşeni, oldukça faydalı olmasıyla birlikte yumuşaklığını da hafif yapışkan özelliği bulunan musilaj sayesinde kazanır. Salebin bu kadar yumuşak ve lezzetli olmasının sırı, katkısız bir şekilde hazırlanmasından kaynaklanmaktadır.
Salep Nerede Yetişir?
Türkiye bu konuda oldukça zengin topraklara sahip bir coğrafyadır. Bu sebeple salebi elde edebilecek bitkilerin bu coğrafyada yeri büyüktür. Çayırotu, orchis ve çam çiçeği isimleriyle de bilinen bu bitkinin en çok yetiştirildiği yerler nemli bölgelerdir. Genelde Ege, Marmara, Batı Karadeniz bölgelerinde yetişmektedir. Hatta Bucak ilçesini, "salep merkezi" olarak bilinmesinin nedeni ise salebin elde edildiği bitkilerin bolca bulunmasından kaynaklanmaktadır. Türkiye sınırları içerisinde yer alan ve bol miktarda yetiştirilen bölge ve şehirler ise şunlardır;
Güneydoğu Anadolu: Malatya, Adıyaman ve Kahramanmaraş şehirleri
Doğu Anadolu: Muş, Van ve Bitlis civarın
Kuzey Anadolu: Kastamonu şehri
Güney Anadolu: Muğla civarından Silifke-Gülnar kesimine kadar olan bölgeler.
Antalya: Toros Dağları'nı kapsayan kesimde, Elmalı'dan Alanya ilçesine kadar uzanan güzergâh.
Salep Nasıl Tüketilir?
Salebi faydalı olacak şekilde ve geleneksel pişirme yöntemi ile tüketmek istiyorsanız, saf salep, toz şeker, vanilya ve süt gibi başlıca malzemelerini kullanmalısınız. Malzemeli temin ettikten sonra, sütü ocakta kaynatın. Diğer yandan saf salep, toz şeker veya toz tadlandırıcı ve vanilyayı bir kapta karıştırın. Bu karışımı kaynamış süte ilave edin. Belli bir süre karıştırın ve istenilen kıvama geldikten sonra bir bardağa boşaltın. Üzerine toz tarçın serperek tüketebilirsiniz.