Protein Tozu Farklı yollarla elde edilen proteinin çeşitli tatlandırıcılarla ve aminoasitlerle zenginleştirilerek kullanıcılara sunulan şeklidir. Hangi üründen ve/veya hangi metodla üretildiğine göre farklı çeşitlerde bulunur. Kişinin günlük protein ihtiyacını karşılamasına yardımcı olur.
Whey Proteini Sütte bulunan proteinin yaklaşık %20’si Whey proteinidir. Whey proteini bütün esansiyel amino asitleri içeren bir protein kaynağıdır. Esansyel amino asitlerin yanı sıra whey proteini aynı zamanda kas kütlesi oluşumunda büyük rol oynayan BCAA (Dallı Zincirli Amino Asit) bakımından zengindir. Günümüzde en bilinen ve en çok tercih edilen besin takviyesidir. Whey proteinin bu kadar çok tercih edilmesinin en büyük sebebi ise kana karışımının hızlı olmasıdır. Proteinler arasında en hızlı şekilde etki eden protein türü Whey proteinidir.
Whey Protein Türleri
Konsantre Whey Proteini - Whey Protein Concentrate (WPC) Piyasadaki protein desteklerinin çoğunluğunda kullanılan protein tozudur. Ultra-filtreleme tekniği ile elde edilen konsantre whey proteini, %20-%90 oranında protein içerir.
İzole Whey Proteini - Whey Protein Isolate (WPI) En saf whey proteini çeşidi izole whey proteinidir. Çeşitli filtreleme teknikleri ile elde edilen izole whey proteini (WPI90) %90-95 oranında protein içerir ve neredeyse laktozun tamamı, iyonize filtreleme işlemi sırasında kaybolur. Bu yüzden laktoz intoleransı olanlar rahatlıkla kullanabilir. Yağ oranı çok düşüktür. Daha saf olması ve daha yüksek protein içermesi nedeniyle, konsantre whey ürünlerinden daha pahalıdır.
Hidrolize Whey Proteini - Whey Protein Hydrolysates (WPH) Enzimatik hidroliz tekniği ile konsantre veya izole whey proteinlerinden üretilir. Bu, proteindeki peptit bağları ayrıştırarak, proteinin önceden sindirilmiş gibi hareket etmesini sağlayan bir işlemdir. Böylece hidrolize whey proteini ve içerisindeki amino asitler, vücut tarafından çok daha hızlı emilir. Laktoz içermediği için alerjik reaksiyonlara neden olmaz. Hidrolize whey proteini daha çok bebek mamalarında ve özel medikal gıdalarda kullanılır.
Kazein Proteini Kazein proteini sütte bulunan proteinin yaklaşık %80’ini oluşturmaktadır. Kazein proteini de whey proteinde olduğu gibi tüm esansiyel amino asitleri içeren yüksek kalitede bir protein kaynağıdır. Kazeinin en büyük özelliği ise whey proteinin aksine çok yavaş sindirilmesidir. Bu özelliği sayesinde kaslara daha uzun süreli bir protein desteği sağladığı düşünülür.
Soya Proteini Soya proteini soya fasulyesinden elde edilen bir protein türüdür. Bitkisel bir protein olmasına rağmen soya proteini tüm esansiyel amino asitleri içermektedir. Soya proteini laktoz (süt şekeri) içermediği için laktoz duyarlılığı olan kişiler için ideal bir protein kaynağı oluşturmaktadır. Soya proteinin emilim süreci ise whey proteine göre daha yavaş ama kazein proteinine göre daha hızlıdır
Yumurta Proteini Yumurta proteini, adından da anlaşılacağı üzere yumurtanın beyazından alınan proteindir. Besinlerden alınabilecek en kaliteli proteinlerden biri olarak gösterilir. Yumurtanın sarısında vitamin ve yağlar, beyazında büyük oranda protein bulunur. Yumurta beyazı yağ içermez. Tüm temel amino asitleri içerir. Ayrıca yumurta beyazında dengeli ve yeterli miktarda dışarıdan alınması gereken amino asitler de bulunur. Sindirimi oldukça kolay ve hızlıdır. Yumurta beyazından alınan protein miktarının neredeyse tamamını vücut kullanır.
Et Proteini Et proteinleri hayvanlardan elde edilir. Et proteini tozu, kırmızı ette bulunan proteinlerin bir takım işlemlerden geçirilmesi ile oluşan protein tozudur. Kırmızı et en yüksek oranda protein içeren, protein kaynaklarından biridir. Kırmızı et proteini aynı zamanda içerdiği zengin BCAA miktarı bakımından en önemli protein kaynağı olarak gösterilmektedir.