Probiyotikler, vücudunuzda belirli sayıda bulunan ve sindirim sisteminiz ile bağırsak sağlığınızı koruyan vücudunuz için önemli sayılabilecek canlı organizmalar ve bileşenlere denmektedir. Probiyotiklerin sağlığınız ve sindirim sisteminiz için bir çok faydası bulunmaktadır. Öncelikle probiyotik ürünlerin 1987 yılında Fransa’da satışa sunulduktan kısa bir süre sonra dünyaya yayıldığını görmekteyiz. Bugün ise dünyada birçok ülkede satışını devam ettirmektedir. Kelime anlamı ‘yaşam için’ olmasıyla birlikte, vücudunuzun daha sağlıklı bir hale gelebilmesi için alınması gereken bir bileşendir. Probiyotiklerin genel olarak hastalıklarınızda kullandığınız, antibiyotiklerde, bununla oluşan ishallerde, bakterilerin oluşumunda, irritabl bağırsak sendromunda ve inflamatuvar bağırsak hastalığının tedavisi için bir çok yerde kullanılmaktadır.
Probiyotik Yoğurt
Probiyotik yoğurt, Dünya Sağlık Örgütünün de açıkladığı gibi probiyotik bakterilerin vücudunuza takviye olarak alınmaması gerektiği ve probiyotiklerin besinlerle birlikte alınması gerektiğini belirtmiştir. Bu sebeple probiyotik yoğurtları tüketmeniz önemlidir. Probiyotik yoğurdun temel özelliklerinden birisi olan, dışarıdan eklenen canlı bakterilerden oluşmaktadır. Probiyotik yoğurtların genelinde, Lactobacillus ve Bifidobacterium animalis bakterileri bulunmaktadır. Saccharomyces boulardii ise probiyotik yoğurtların içerisinde bulunan mayalardan birisidir.
Probiyotik Yoğurt ile Normal Yoğurdun Farkı
Normal yoğurdun halk arasında da bilindiği üzere bir çok faydası bulunmaktadır. Normal yoğurdun içerisinde bulunan kalsiyum, magnezyum, potasyum ve B12 vitaminleriyle birlikte vücudunuzdaki kemiklere, kaslara ve diş sağlığına kadar pek çok faydası bulunan bir süt ürünüdür. Normal yoğurt, içerisinde bulunan bu bileşenlerin faydalarının dışına çıkmamaktadır. Bunun için probiyotik yoğurtların içinde, normal yoğurda ek olarak probiyotik bakterilerin bulunması ve bu bakterilerin vücudunuz için ihtiyaç kaynağı haline gelmesinden kaynaklanan bir farklılık vardır. Bu sebeple normal yoğurdun dışında günlük tüketiminizde, probiyotik yoğurtları da besin programlarınıza eklemeniz önemlidir.
Probiyotik yoğurdu günlük olarak sürekli tüketmeniz gereken bir besin olarak düşünmeyin. Probiyotik yoğurtları genel olarak, kabızlık, ishal, hazımsızlık ve bağırsak şişkinliği gibi durumlarda kullanmanız sindirim sisteminizin düzene girmesini sağlamaktadır. Probiyotik yoğurtları, 2 haftada bir düzenli olarak tüketebilirsiniz. Böylece sindirim sisteminizde oluşacak düzensizlikleri önleyebilirsiniz.
Probiyotik Yoğurdun Faydaları
Probiyotik yoğurt sadece sindirim sisteminiz için işlevini sürdürüyormuş gibi görünse de, vücudunuz için bir çok faydaları bulunmaktadır. Vücudunuzun kemik yapısını güçlendirmenin yanı sıra en büyük etkilerinden biri zayıflamaya yardımcı olmaktadır. Bunların yanı sıra ise bir çok faydaları bulunmaktadır. Bunları tek tek inceleyebiliriz.
Kilo Vermeyi Destekler: Probiyotik yoğurt vücuttaki yağ kaybını destekleyen önemli besinlerden biridir. Uzun süre zarfında düzenli olarak probiyotik yoğurt tüketmek oldukça yararlı hale gelerek, yağ yakımınızı destekleyebilirsiniz.
Bağışıklık Sistemi: Probiyotik yoğurt kullanımı bağırsaklarınızda bulunan mukozal sistemle etkileşimi sayesinde, bağışıklık sisteminizin gelişmesine ve oluşabilecek hastalıklara karşı dirençli olmanızı sağlamaktadır. Probiyotiklerin bir diğer etkisi ise, bağırsaklarınızda oluşabilecek hastalıkların önüne geçerek bağırsak sağlığınızı koruma altına alır.
Kemik Sağlığı: Kemiklerinizin gelişimi ve kemik sağlığınızın korunmasında büyük rol oynamaktadır. Probiyotiklerin bu özelliği kalsiyum minerallerini de içerisinde bulundurmasından kaynaklanmaktadır.
Kolesterol: Probiyotikler vücudunuzda oluşabilecek kötü kolesterolü %2,4 oranında azalmasını sağlamaktadır. Böylelikle daha dinç ve güçlü bir vücuda sahip olabilirsiniz.
Sindirim Sistemi: Probiyotikler vücudunda en büyük faydası bağırsaklardır. Bağırsaklarınızda oluşan mikroflorası iyileştirmektedir. Kolon kanseri, IBS, kabızlık ve ishal ve laktoz intoleransı gibi bir çok bağırsak hastalıklarına ilaç denebilecek etkidedir. Bunun için sindirim sisteminizin sağlığınızın en büyük etkenlerinden biri olduğunu düşünürsek, çok önemli maddelerden biri haline gelmektedir.
Tip2 Diyabete: Probiyotik yoğurtlar vücudunuzun sindirim sırasında besinlerin emilimini desteklediği için kan şekerinizin dengesini bozmamaktadır. Bu sebeple Tip2 Diyabet hastalıklarına yardımcı olmaktadır.
Kolorektal Kanseri: Dünya çapında yaklaşık 45 bin kişi ile yapılan bir çalışmanın sonuçlarına göre probiyotik bakterilerin kolorektal kansere karşı koruyucu etki sağladığı görülmüştür.
Probiyotik yoğurdun bir çok faydasıyla birlikte, yapmış olduğunuz veya yapacağınız beslenme programlarına ekleyerek düzenli olarak tüketmelisiniz. Böylece günlük olarak aldığınız besinlerin sindirim sisteminiz açısından daha verimli hale gelmesi ve vücudunuzun bağışıklığı arttırmasını sağlayacaktır. Yaşınız ilerledikçe vücudunuzun verimliliğini bozmaması ve her zaman formunuzda ilerlemeniz için, hayatınızda sadece spor yapmak yeterli olmamaktadır. Vücudunuzun her zaman daha iyi ve güçlü olmasını istiyorsanız bu sizin beslenmenize ne kadar özen gösterdiğinizle doğru orantılı olacaktır. Bunun için spor antrenmanlarınızın yanı sıra, hedeflerinize yönelik sağlam bir beslenme programı yapmaya özen gösterin.
Beslenme programlarına ekleyebileceğiniz probiyotik yoğurtları dışarıdan almak istemeyenler için, evde kolay bir şekilde hazırlamakta mümkündür. Eczanelerde veya marketlerde satılan probiyotik yoğurt tozlarıyla birlikte yapılmaktadır. Yapacağınız her probiyotik yoğurt için ayrı bir toz almanız gerekmemektedir. Bunun için bir öncesinde süt ile birlikte yaptığınız probiyotik yoğurdu, maya olarak kullanabilirsiniz. Düzenli olarak probiyotik yoğurt ile beslenmek veya vücudunuza probiyotik bakteri almak sağlığınız açısından çok önemlidir. Sağlığınız düzenli olmazsa spor yapmak herkes için zor bir süreç olacaktır. Bu sebeple sağlığınıza dikkat etmeli ve düzenli beslenmelisiniz.