Günümüzde birçok kişi tarafından sıklıkla duyulan panik atak, anksiyete ve kaygı gibi kavramlar oldukça popülerlik kazanmıştır. Günümüzdeki problemlerden tutun birçok düşünce sizleri kaygıya ve paniğe düşürebilir. Bu durumda ise anksiyete bozuklukları ve panik ataklar meydana gelmektedir. Böyle gergin ve stresli zamanlarda vücut gergin ve yorgun olmaktadır. Böylelikle yaptığınız antrenmanlara odaklanamayabilir ve gelişiminizi yavaşlatabilirsiniz. Peki bu kaygılar ve panik ataklar nedir ve vücudunuzu nasıl etkiler yakından inceleyelim.
Panik Atak Nedir?
Panik atak aslında bir panik bozukluğudur. Fakat bu panik atak vücutta ilk panikler ile başlar ve ilerleyen süreçlerde panik nöbetlerine kadar ilerlemektedir. Beklenmedik durumlarda ortaya çıkan, ataklarla seyreden bir kaygı bozukluğudur aslına bakılırsa. Yaklaşık 20 ila 30 dakika sürer. Tam bu durumda vücudumuz kendini tehlikede hisseder. Çarpıntı, terleme, titreme ve kötü bir şey olacağına dair his silsilesi ile korku açığa çıkar.
Panik atağı atlattınız. Fakat ölmediniz, çıldırmadınız, felç geçirmediniz, kontrolünüzü yitirmediniz fakat aynı şeyler yine olacak mı? Bu düşünce aklınızdan hiç çıkmayacak ve panik atağı nöbetini korkusu hep içinizde kalacaktır. Psikiyatriler literatüründe bu duruma panik bozukluğu denmektedir.
Panik atağı vücudunuzun size verdiği bir sinyal olarak algılamalısınız. Yani, eğer kaygılarınızı ve endişelerinizi görmezden gelirseniz veya öyle ya da böyle kaygılarınızın üzerine gitmezseniz, panik atak gibi bozuklukların vücudunuzda dedam etmesi mümkündür.
Panik Atak Sebepleri
Panik atağın geçirmenizin sebebi, günlük hayatınızda karşılaştığınız zorluklar ile beraber birçok sebebi olabilir. Kesin olarak sebebi kanıtlanmayan panik ataklar, diğer tüm ruhsal rahatsızlıklarda olduğu gibi dönemsel olabilir veya tedavisi görülmediği taktirde kalıcı da olabilmektedir. Panik atak durumu, yaşamsal yas gibi travmatik olayların dışında, beyindeki nörotransmitter dengesizliği gibi benzeri faktörlerden de kaynaklanabilmektedir. Bu durumlar için doktora danışmalı hatta tedavi sürecine de girebilirsiniz. Böylece yaptığınız antrenmanlarınızda karşılacağınız panik atakların önüne geçebilir ve vücudunuzu daha iyi bir noktaya taşıyabilirsiniz.
Panik Atak Anında Yaşanan Belirtiler
Panik atak birçok kişide farklı hislere sebep olsa da, temelde her zaman aynı sebebe dayanmaktadır. Stresli ve kendinizi iyi hissetmediğiniz zamanlarda, panik atak geçirebilir ve aşağıdaki o anda yaşayabilirsiniz;
Kalp atışının hızlanması, çarpıntı
Etrafı veya kendini tuhaf hissetme
Terleme
Karın ağrısı veya bulantı
Göğüste sıkışma veya ağrı hissi
Titreme
Ölüm korkusu
Kontrolü kaybetme
Bayılacak gibi olma, baş dönmesi
Üşüme ya da ateş basması
Nasıl Tedavi Edilir
Panik atak tedavisi için tedavi yöntemleri psikolojik olarak ilerlerken bir de bunların yanı sıra, vücudunuzun hareketlenmesi için uygulanan aerobik egzersizler mevcuttur. Psikiyatri tedavi kılavuzlarında, aerobik egzersizlerin uygulanması etkili be güvenli bi tedavi yöntemi sayılmaktadır. Panik atak tedavisi için uygulanan bu egzersizlerin içerisine koşma, jogging, yürüme, yüzme, bisiklet sürme ve ağırlık antrenmanları mevcuttur. Bu egzersizlerde, vücudunuzda büyük kas gruplarını aktif halde kullanabilir ve böylece hem gelişiminizi sağlar hem de panik atak hastalığının önüne geçmiş olursunuz.
Sürekli egzersiz yapmasanız bile sizi strese sokan bir sınavdan 6-8 saat önce yapacağınız tek bir egzersiz bile stresinizi azaltacaktır. Panik bozukluğu gibi durumlarda ise egzersiz yaşamımızın bir parçası haline gelmelidir. Gerginlik anlarında yapılan egzersizler o günkü gerginliğinizi alır, sizi rahatlatır. En iyisi ve en doğrusu düzenli egzersiz yaparak anksiyete düzeyini aşağı çekmek, strese karşı direnci yükseltmektedir.
Egzersiz sırasında beden sıcaklığının yükselmesi zihni rahatlatmakta, fiziksel gerginliği azaltmakta, anksiyete düzeyi düşerek rahatsız edici düşünceler kaybolmaktadır. Zamanla vücudunuzun da geliştiğini görmek benlik, öz saygı, özdeğer, özgüven, özyetkinliğinizi arttırmaktadır.