Zamanla gelişen teknoloji, insanlar arasında bilgi aktarımının kolaylaşmasını sağlamasıyla birlikte insanların bilgi erişimiyle birlikte hayat kalitesi artmaktadır. Bununla birlikte İnsanların vücut sağlığı ve gelişimi üzerindeki merakı ile oluşan çeşitli diyet listeleri meydana çıkmaktadır. Örneğin ketojenik diyetten aralıklı oruca, fleksitaryen diyetten alkali diyete kadar birçok beslenme biçimi popülaritesi ile birçok kişi tarafından uygulanmaktadır. Fakat bu diyetler dışında birçok kişinin ilgisini toplayan ‘MIND’ diyeti, diğer diyetlere kıyasla beyin sağlığınızı korumanızı ve gelişmesini sağladığınız bir diyettir.
MIND Diyeti Nedir?
Sıkça adını duyduğunuz DASH ve Akdeniz diyetlerine benzerlik gösteresiyle bilinen MIND diyeti, beyin sağlığının gelişimini destekleyen besinlerin tüketilmesini sağlayan bir besin diyetidir. Zihinsel gerileme riskini azaltabilecek bir beslenme düzenini hayatınıza sokmanızı sağlamaktadır.
Alzheimer hastalığını önleyebilen ve hatta tedavisinde kullanılan yeşil yapraklı sebzeler, kuru yemişler ve çilek gibi sağlıklı gıdaları içeren önemli bir besin diyetidir. Yapılan bir araştırmaya göre MIND diyetini orta derecede uygulayan kişilerde Alzheimer riskinin yaklaşık %35’e düştüğünü söylüyor ve bu diyeti sıkı bir şekilde uygulayanlarda ise hastalık riskinin %53’e kadar düşebilmektedir.
Nasıl Uygulanır?
MIND Diyetinde, Akdeniz ve DASH diyetlerinde önerilen birçok bitki bazlı gıdanın yanı sıra balık ve kümes hayvanlarının tüketimini de teşvik edilmektedir. Beyin sağlığını bozan sağlıksız yiyeceklerin tüketiminin azaltılmasını sağlamaktadır. Bunun için MIND Diyetini uygularken aşağıda olanlara dikkat etmeniz gerekmektedir.
Tam tahıllı gıdaları ise günde 3 veya daha fazla porsiyon olacak şekilde, minimum düzeyde işlenmiş olacak şekilde tüketmelisiniz.
Hamur işi veya şekerli gıdaların tüketimini haftada 5 kereden fazla tüketmemelisiniz.
Somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıkları haftada 1 veya daha fazla porsiyon, kümes hayvanlarını ise haftada 2 veya daha fazla porsiyon olarak tüketmelisiniz.
Yağlı tohumları haftada 5 veya daha fazla porsiyon olacak şekilde tüketmelisiniz.
Fasulye, bakla, barbunya gibi besinleri haftada 4 veya daha fazla porsiyon olarak tüketmeye özen göstermelisiniz.
Günde 2 öğün sebze yemeği ve özellikle günde bir porsiyon yeşil yapraklı sebzelerden tüketmelisiniz.
Taneli meyveleri (çilek, böğürtlen, karadut vb.) haftada 2 veya daha fazla porsiyon olacak şekilde tüketmelisiniz. Özellikle yaban mersini tüketmeye özen göstermenizi öneririz.
Bu diyetteyken dışarıda yemek yemenizde bir sakınca bulunmuyor fakat fast-food restoranlar, kızarmış mezeler, katı yağdan zengin seçenekler ve tatlılardan uzak durmanız önemli.
MIND Diyetinin Faydaları
MIND Diyetinin en faydalı yanı günlük ne yiyebilirim derdinden uzaklaşarak, beyin sağlığına iyi gelebilen özellikle et ve balık gibi besinleri tüketebilirsiniz.
Öğlen ve akşam evde yapılan yemeklerde hiçbir kısıtlama olmadığından istediğinizi tüketebilirsiniz.
Diğer diyetlerin aksine bu diyette, dışarıdan yemek yiyebilirsiniz. Fakat işlenmiş peynir çeşitleri, kızarmış ve bol tereyağlı besinlerden kaçınmak şartıyla.
Diğer diyetlerde oluşan doymama hissiyle oluşan stres, bu diyette karşımıza çıkmamaktadır. Yeşil gıdalar lif yönünden zengin olduğu için uzun süre doygunluk hissiniz sürmeye devam eder.
Kilo Vermenize Yardımcı Olur mu?
Bu diyet çoğunlukla beyin sağlığınızı koruma odaklı ilerleyen bir diyettir. Fakat bu diyette de tüm süt ürünleri, hamur işleri, tatlılar ve kızarmış yiyecekler gibi kalorisi yüksek besinler tüketilmeyeceği için bu diyette de kilo verilebilir. Sadece burada dikkat edilmesi gerekilen kısım, günlük ihtiyacınız olan kalorinin altına inebilmeyi başardığınızda kilo verimi sağlanacaktır.