Laktozun Kas Gelişimine Etkisi Nelerdir? main blog image
03 MART 2022

Laktozun Kas Gelişimine Etkisi Nelerdir?

3679

Laktoz doğada sadece sütte bulunan disakkarit formunda bir şeker bileşenidir. Süt ve süt ürünlerinde bulunduğu için laktoz şekeri olarak da isimlendirilebilir. Bağırsaklardan salgılanan laktaz isimli bir enzim tarafından parçalanarak yok edilebilir. Fakat bu işlem çoğu zaman vücutta gerçekleşmez. Sebebi ise bağırsaklarda bu enzim yeteri kadar bulunmadığında ya da yetersiz çalıştığında laktoz intoleransı denilen bir sindirim proglemi ile karşılaşılmaktadır. Laktoz tüketimi vücudunuzda oldukça önem arz eden bir bileşendir. Bunun için şaktozun ne olduğunu, sindirilmediğinde nelerle karşılaşalabildiğini ve vücut gelişimindeki önemini detaylıca inceleyelim.

laktoz_4

Laktoz Nedir?

Laktoz veya diğer adıyla da süt şekeri, sütün içinde bulunan ve glikoz ile galaktozdan oluşan disakkarit türündeki bir bileşendir. Bağırsaklardan emilerek kana karışmak için laktaz isimli enzimin, yapısını oluşturan glikoz ve galaktozun parçalanmasını sağlayarak sinidirimlesini kolaylaştırır. Eğer laktozun parçalanmasını sağlayan laktaz enzimi, yetersiz ya da hiç yoksa, süt şekeri parçalara bölünemediğinden vücut tarafından emilemez ve bağırsak içerisinde kalarak çeşitli hastalıklar meydana gelir.

Vücuttaki laktaz enziminin az olması ile besin ile alınan laktoz şekerinin vücutta parçalanmamasına ise Laktoz İntoleransı denmektedir. Laktoz intoleransı oldukça sık görülen bir rahatsızlıktır. Hatta toplumun %75'inde bu rahatsızlığa rastlanabilmektedir. 

Laktoz ne işe yarar?

Sütteki laktozun konsantrasyonu, sütün içerisinde bulunan yağ ve protein miktarı ile ters orantı ilerlemektedir. Yani yağ ve protein içeriği arttıkça, laktoz seviyesi düşmektedir. İnek sütündeki laktozun oranı %4-5’dir. Anne sütünde bu oran ise %7’dir. Bu da bebeğin beslenmesinde gerekli olan karbonhidrat ihtiyacını tamamiyle karşılar. Laktoz ayrıca bağırsak bakterileri yardımıyla B1, B2, B6 vitaminlerinin sentezlenmesinde kullanılır. Kalsiyumun emilimini de önemli oranda artırarak kemik sağlığına katkı sağlar.

laktoz_3

Laktozun Faydaları Nelerdir?

  • Bağırsaklardan emilerek vücutta enerji sağlayan önemli bir karbonhidrattır.
  • Laktoz karaciğer yağlanmasını engellemektedir.
  • Kalsiyum, magnezyum, çinko ve fosforun emilimine yardımcı olur.
  • İnsan bağırsağındaki dost bakterilerin gelişimini destekler.
  • Laktozda bulunan basit şeker galaktoz, beyin ve sinir sistemi için önemlidir.

Laktoz içeren besinler

Laktoz sadece anne sütü ve inek sütünde değil, diğer memeli hayvanlarda bulunan  koyun ve keçi sütünde de bulunur. Genel olarak listeleyecek olursak, laktoz

  • Süt
  • Yoğurt
  • Peynir
  • Tereyağı
  • Süt kreması
  • Kefir
  • Süt tozu
  • Dondurma

gibi sütten yapılan besinlerde yer alır. Suda çözünebilen bir bileşiktir. Peynir üretilirken, peynir altı suyuna geçer. Böylece peynir altı suyu kullanılan supplementlerde de özellikle bulunmaktadır.

laktoz

Laktoz İntoleransı Nedir?

Laktoz intoleransı ise sütte bulunan glikoz ve galaktozun, sindirilememesi sonucu olulan bir hastalıktır. Başta şişkinlik, ishal ve karın ağrıları olmakla birlikte bir çok şikayete yol açmaktadır. Laktoz intoleransı olan hastalar laktozun parçalanmasını sağlayan laktaz enzimini yeteri kadar üretemezler ve böylece fazla olan laktoz parçalanamaz.

Bağırsaklardan kan dolaşımına emilebilmesi için laktozun laktaz enzimi tarafından glukoz ve galaktoza ayrıştırılması gereklidir. Yeterli laktaz olmadığında laktoz emilmeden bağırsaklardan geçer ve semptomlara sebep olmaktadır. 75'índe görülmektedir. Bazı ülkelerde oranlar değişebilmektedir. Laktoz intoleransına sahip hastalar süt ve süt ürünleri tükettiklerinde ciddi sindirim problemleriyle karşılaşırlar. Bu durum da hastaların yaşam kalitesini ileri düzeyde bozar. 

laktoz_1

Laktoz İntoleransı Tedavisi

Laktoz intoleransı için kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Laktoz içeren yiyecek ve içecek alımınızı sınırlandırmak genellikle belirtileri kontrol etmeye yardımcı olabilmektedir. Yoğurtta bulunan L.bulgaricus ve S.thermophilus isimli mikro organizmalar, laktozu fermente ettiği için yoğurttaki laktozun miktarı süte göre daha azdır. Sütü başka yiyeceklerle tüketmek de belirtileri azaltabilir.

Hangi süt ürünlerini yiyebildiğinize bağlı olarak, D Vitamini takviyesi de alabilirsiniz. Bunlar dışında vücutta laktaz seviyesini arttırabilecek supplementler ile de laktoz enzimini sağlayabilir ve tahatsızlıkların önüne geçebilirsiniz.

Saygı ve Sevgilerle...

Team Shredded Brothers

PAYLAŞ
taksitli alışveriş görsel
ödeme seçenekleri görsel