Vücutta bulunan ve proteinleri sentezlemek için hücreler tarafından kullanılan 20 aminoasitten biri olan tirozin, polar olmayan karakterinden dolayı genellikle protein yapısına gömülü bulunur. Esansiyel olmadığından beslenme ile alınabildiği gibi vücut tarafından da sentezlenebilir. Tirozin; melanin, tiroid hormonları ve katekolaminlerin üretilmesinde öncül aminoasittir. İnsan metabolizmasında birçok önemli rol oynadığından metabolizmasındaki kusurların geniş bir fizyolojik etkisi vardır. Tiroksin ve triiyodotironin, tirozinden üretilen hormonlardır.
Tirozin sağlıklı işleyişin sürekliliği için sinir sistemini uyarır. Ağrıyı kontrol eden pek çok beyin kimyasalları ve nörotransmitterlerin sentezine yardımcı olur, iştahı düzenler, ve stres faktörlerine karşı vücut reaksiyonlarını stabilize etmeyi kolaylaştırır. Duygu durumunun düzenlenmesinde yardımcıdır ve sinir sisteminin doğru işleyebilmesi için gerekli uyarımları sağlar. Teknik anlamda, yeterli L-tirozin kaynağı olmadan vücut düzgün çalışamaz.
Nörotransmitterler beyinden, bedenin geri kalan kısmına bilgi taşıyan ana kimyasal haberciler olduğundan vücut fonksiyonunda merkezde dururlar. Tirozin; dopamin, epinefrin ve norepinefrin adlı üç nörotransmitterin sentezinde oldukça önemli bir rol oynar. Bu önemli rol yüzünden bir ikincil amino asit olan L-tirozinin vücut üzerinde yararı esastır.
İnsan bedeni, doğal olarak L-tirozin üretme yeteneğine sahiptir. Ancak ironik bir şekilde, bu ikincil amino asit, vücutta ancak vücudun doğal olarak üretemediği birincil bir amino asit olan fenilalanin yoluyla sentezlenir. Bazı insanlar vücutlarının iyi çalışabilmesi için L-Thyrosine takviyesi kullanabilir. Şimdi L-Thyrosine’ nin faydalarına göz atalım.
Tirozin Faydaları Nelerdir?
Tirozinin yararlarından en çok bilinenlerin bazıları şunlardır:
Tirozin nörotransmitterlerin üretilmesine yardım eder. Bu değerli özellik yüzünden, Tirozin, Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı, narkolepsi, kronik yorgunluk sendromu ve demans başta olmak üzere bir çok beyinle ilgili hastalıkların tedavisinde faydalı olduğu ortaya çıkmıştır.
Stres oluşturan koşullar esnasında, beyniniz fenilalaninden gerekli miktarda tirozin sentezlemeyi beceremeyebilir. Nörotransmitterlerin tükenme hızı oranı, üretim hızı oranından yüksek oluşu da bir tehdit oluşturmaktadır. L-tirozin (L-Tyrosine) takviyeleri, stresin getirdiği bir takım olumsuz etkileri dengeleyebilir.
Depresyonla mücadelede tirozinin önemli etkileri olduğu görülmüştür. Amino asitler, ruh hali ve duygu durumlarını düzenleme yeteneğine sahiptir.
Tirozin, aynı zamanda, tiroid fonksiyonlarına fazlasıyla yakındır. Tiroid hormonu olan tiroksinin üretimini kolaylaştırır.
Duygu durumları değişiklikleri üzerindeki etkisi bakımından Tirozin takviyesi, menopoza girmekte olan kadınlar tarafından özellikle, depresyon, halsizlik, iştahsızlık ve baş ağrısı gibi belirtilere karşı yaygın olarak kullanılmaktadır. PMS (Premenstrual Sendrom) yaşayan kadınlar tarafından da tercih edilmektedir.
L-tirozinin, beyin fonksiyonları üzerindeki etkisi karmaşıktır. Bununla birlikte, beyinde, tirozin; dopamin ve serotonin düzeyinin düzenlenmesinde yardımcı olur. Yüksek serotonin düzeyi, kişide derin bir gevşeme duygusu yaratırken, yüksek dopamin düzeyi ise kişide, keskinlik, netlik ve uyanık bir zihine sebebiyet verir.
Tirozin ve fenilalanin yönünden zengin gıda kaynakları gibi takviyelerin alımı ile tirozinin tüm avantajlarından yararlanılabilir ancak; potansiyel zararlı etkileri yüzünden tüketirken aşırı özenli olunmalıdır.