L-Sitrülin ingilizce bir kelime olan L-Citrulline’den gelmektedir. Yapısı bakımıyla sitrülin bir amino asittir. Dışarıdan takviye olarak alınmasıyla birlikte, hem besinlerde, hem de vücudunuz tarafından da karşılanmaktadır. Sitrülin hem vücudunuz tarafından üretilmesinden dolayı, hem de besinlerde yer almasından dolayı pek tercih edilen supplementler arasına girmemektedir. Böylece bu supplement ürününü kullanan kişiler, hem vücudu tarafından karşılanan amino asidi, hem de besinlerden alınan amino asidi yetersiz bulmasından kaynaklanan bir durumla karşılaşıldığında tercih edilebilir. Sitrülin vücudunuz için önemli sayılabilecek amino asidi üreterek antrenmanlarınızda daha verim almanızı sağlamaktadır. Genelde besinlerden alınmaya özen gösterilen sitrülin, takviye olarak pek tercih edilmemektedir. Fakat yoğun bir antrenman dönemi geçiriyorsanız, vücudunuzun olabildiğince maksimum düzende işlevini sürdürmesi gerekmektedir.
Sitrülin, vücudunuz için önemli rollere sahip olan bir amino asittir. Fakat diğer amino asitler gibi, vücudunuz için proteini üretmemektedir. Daha çok vücudunuzda üre döngüsünde yer alarak, sizi zararlı bileşiklerden korumaktadır. Üre döngüsü ise vücudunuzda bulunan belli başlı zararlı maddelerin dışarı atılmasında yer alan, halk arasında idrar olarak geçen bir sindirim işlevidir. Böylece vücudunuzda oluşan amonyağın üre tarafından dışarı atılması sağlamaktadır. Vücudunuz için bir diğer önemli etken ise, vücuttaki kan basıncını dengeleyerek, damarlarınızın genişlemesini sağlamaktadır.
L-Sitrülini vücudunuza aldığınız itibaren, değişiklikler başlayacaktır. Sitrülin vücudunuzda ilk olarak arginin adı verilen amino asidi ortaya çıkaracaktır. Arginin ise nitrik oksit adı verilen bir moleküle dönüşür. Nitrik asit ise düz kas hücrelerini gevşeterek, kan damarlarının genişlemesine sebep olur. Bu örgü sebebiyle vücudunuzda kan şekeri ve arginin seviyesi yükselecek ve antrenmanlarınızda daha iyi verim alabileceksiniz.
Vücuttaki Faydaları
Bağışıklık sistemini güçlendirmek
Kan dolaşımını arttırmak
Kas büyümesine yol açan nitrojen tutulması
Fiziksel efordan sonra fosfokreatin ve ATP rezervlerinin restorasyonu
Amonyak ve Laktik asidin ortadan kaldırılması
Metabolik süreçlerin normalleşmesi
Kas dokusunun besinler ile doygunluğu
Sitrülin sadece vücut geliştirmenin yanı sıra tıpta da bir ilaç olarak kullanılmaktadır. Tıpta daha çok uyku bozuklukları meydana gelen bireyler, kronik yorgunluklar, diabetes mellitus, metabolik disfonksiyon ve erektil disfonksiyonun giderilmesi için endikedir. Ameliyat sonrası yara bölelerinin iyileşmesi amacıyla yaşlılarda da ilaç olarak kullanılmaktadır.
Vücudunuz için kuvvet antrenmanı yaptığınız dönemlerde, kas onarımlarınızı sağlayarak hızlı kütle gelişimi sağlamaktadır. Sitrülin kas protein sentezini uyarma, kaslarınıza oksijen akışını sağlama ve uzun süre boyunca enerjinizin düşmemesini sağlamaktadır. Bunun için hem fitness hem de bir çok spor dalında, diyet programı uygularken maksimum performansa ulaşmanızı sağlayabilecek bir amino asittir.
Nasıl Kullanılır
Sitrülin alırken oluşabilecek yan etkilere dikkat edilmesi gereken üründür. Olabildiğince doğru zaman ve miktarda kullanılmalıdır. Önerebileceğimiz en doğru zaman, antrenmandan 1,5 saat ile 30 dakika arasında, aç karnına tüketmek olacaktır. Böylelikle bir saat sonrasında başlayacak arginin üretimiyle birlikte, antrenmanlarınızı daha verimli geçirebileceksiniz. Takviyeyi kullandığınız ilk dakikadan itibaren, bir gün etkisi sürecektir. Sitrülinin vücuttaki olumlu etkilerini, bir hafta içerisinde fark etmeye başlayabilirsiniz. Fakat gözle görülebilir etkileri ise bir ay sonrasında başlayacaktır.
L-Sitrülin günde kullanabileceğiniz miktar 3,6gr ile 8gr arasıda değişebilir. 10gr ve fazlası için alacağınız miktarlar mide rahatsızlıklarına yol açabilir. Mide rahatsızlıkları hedefleriniz için yolunuzda raydan çıkmanıza sebebiyet vereceğinden miktarı aşmamaya özen gösterebilirsiniz.
Ağırlık çalışması sırasında 8gr sitrülin malat, ağırlık antrenmanı performansı için etkili bir doz olan yaklaşık 4.5 gram sitrülini sağlar ve performansınızı etkilemenize sebep olur. Kastaki oksijeni sağlaması için, yedi gün boyunca günde 6gr ya da 8gr arasında almanız gerekmektedir. Kan basıncının iyileştirilmesi için ise, günlük L-sitrülini 3-6gr arasında tüketebilirsiniz.
Yan Etkileri
Vücudunuz için doğru miktar ve zamanlarda kullanıldığı sürece, yan etkileri pek görülmemektedir. Tek özel yanı sitrülin kullanılmaya başlanıldığında, gastrointestinal sisteminizde bozulmalar meydana gelerek, mide bölgenizde gaz sıkışmaları oluşabilir. Bazı küçük yan etkileri şunlardır;
Kontrölsüz alındığında ciddi alerjik reaksiyon oluşturabilir
Sitrülinemi oluşarak, amino asit sentezini bloke eder ve kanda amonyak birikmesine yol açar.
Nelerde Bulunur
L-Sitrülini vurdunuz hem kendiliğinden üreterek hem de besinlerden alarak da sağlayabilmektedir. Sitrülin, vücutta üretilmeye ek olarak, bazı gıdalarda bulunmaktadır.
Sitrülini içerdiği yiyecekler;
Karpuz
Salatalık
Acı kavun
Sitrülin başta karpuz olmak üzere birçok gıdada bulunur. Bunlar dışında sitrülin bulunan besinlere pek rastlanmamaktadır.
Antrenman
L-Sitrülin antrenmanlarınızda daha iyi performans sağlayabileceğinizi ortaya koymuştur. Böylece antrenman sırasında daha fazla tekrar çıkartarak kas gelişiminizi arttırmanızı sağlamaktadır. Antrenman sırasında oluşan kas deformasyonlarında L-Strülin kullandığınızda, daha kısa sürece iyileşmesinde yardımcı olmaktadır. Böylece yorgunluğunuzu azaltarak, düşük antrenman performansınızı ortadan kaldırarak veriminizi arttırmaktadır. Hedeflerinizin L-Sitrülini uygun olduğunu düşündüğünüz zamanlarda kullanabileceğiniz mantıklı takviyelerdir. Daha damarlı, daha güçlü ve yüksek performans sağlamak istediğinizde başvurabileceğiniz takviyelerden biridir.