Fitness’la ilgilenen bir çok kişinin korkulu rüyalarından biri olan kas erimesi, üzerine durmamız ve fikir edinmemiz gereken bir konu haline gelmektedir. Bunun için kas erimesi, vücudunuz belirli sebeplerin sonucu haline gelmiş bir durumdur. Bu durum sizin kontrolünüz altına alınarak yönetilebilmektedir. Günlük yaptığınız beslenme ve egzersizler kas erimesini direk olarak etkilemektedir. Bu durumu ele alarak kaslarınızın neden gelişmediğini ve gittikçe neden kas kaybettiğinizi detaylı bir şekilde inceleyelim.
Kas Erimesi Nedir?
Kas erimesinin iki farklı yolu vardır. Bunlardan biri, kaslarınızı çok yorduğunuzda, bir diğeri ise, kaslarınız hareketsiz kaldığında ve yaşlandığınızda. Bunların her ikisizi de vücudunuzda kas kaybetmenize neden olmaktadır.
Peki ilk olarak kaslarınızın fazla yorulmasıyla birlikte oluşan kas erimesi ise, hasarlı iskelet kaslarınızın yıkımı olarak ifade edilmektedir. Bu durum vücut kaslarının parçalanmasıyla birlikte açığa çıkan, miyoglobin protein sentezinin kan dolaşımına salınmasıyla meydana gelir. Miyoglobin kaslarınızdaki oksijen depolamasını sağlayan proteindir. Çok fazla parçalanan kaslar sayesinde kana karışan miyoglobin vücudunuzda böbrek hasarına yol açabilmektedir. Bu da vücudunuzun verimini düşürerek, kas kaybetmenize yol açabilmektedir.
Bir diğer adıyla Rabdomiyoliz olarak da adlandırılan kas erimesi hastalığı, intravenöz olarak bilinen tedavi yöntemiyle, damardan enjekte edilerek hastalık önlenebilir. Fakat daha ciddi hastalarda, özellikle böbrek hastalığını önlemek adına diyaliz veya hemofiltrasyon uygulanabilmektedir.
Kas Erimesinin Belirtileri
Kas erimesinin vücudunuzda zamanla oluşabilecek belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtiler önlem alınmadığında veya müdahale edilmediğinde ciddi durumlara da gidebilir. Bunun için vücudunuzda rastalayabileceğiniz bunun gibi durumlar meydana gelirse, hemen tıbbı yardıma başvurabilirsiniz.
Zayıflık
Ağrı
Güçsüzlük
Denge zayıflığı
Merdiven çıkarken zorlanma
Dayanıklılık kaybı
Morarma
Koyu renkli idrar
Seyrek idrara çıkma
Ateş
Halsizlik hissi veya hasta hissetmek,
Kas büyüklüğünde azalma
Mide bulantısı, kusma
Fiziksel aktivitelerde azalma ve zorlanma
Kas Erimesinin Nedenleri
Kas erimesinin vücudunuzda medya gelebilecek ciddi hasarlardan biri olmaktadır. Bunun sebebi ise vücudunuzda sinir sistemi, kaslar ve kemikler birbiri içerisinde bir bağdır. Bunun için aralarından biri eksildiğinde vücut işlevini kaybeder ve durur. Bunu engellemek adına kas erimesine nelerin sebep olduğunu şöyle sıralayalım;
Yaşlanma
Egzersiz veya hiçbir aktivite yapmadan, hareketsiz bir yaşam sürmek
Protein ve D vitamini içeren besinlerin az miktarda tüketilmesi
Yaşlanmayla birlikte azalan iştah
Dengesiz beslenme
Yeterli miktarda sebze ve meyve tüketmemek
Düzensiz ve özensiz beslenmek
Vücudunuzda büyüme hormonu, testosteron ve östrojen gibi birtakım hormon seviyelerinin yaşlanmayla birlikte azalması
Artan insülin direnci ve azalan tiroid fonksiyonları
Duygudurum bozuklukları
Kalp, karaciğer, böbrek, solunum yolu yetmezliği, diyabet, obezite gibi birtakım rahatsızlıklar
Stres
Sigara ve alkol
Genetik faktörler
Kas Erimesi Nasıl Önlenebilir?
Kas erimesini engellemek için, düzenli olarak spor yapmak ve beslenmek oldukça önemlidir. Vücudunuzdaki kasları sürekli olarak aktif etmek ve çalıştırmak, iyi beslenme sonucu kaslarınızı güçlendirebilirsiniz. Bununla birlikte maksimum verimlilikle yaptığınız antrenmanlarda, antrenman öncesi ve sonrası bol miktarda su içmek, kas gelişiminizi etkileyecektir.
Kas erimesini engellemek adına direnç bantları ve ağırlıkları ile hormon seviyeleri de dengelenebilir. Aynı şekilde ‘spesifik egzersiz formu’ olarak tanımlanan direnç eğitimi, insanlarda proteinin daha kolay bir şekilde enerjiye çevrilmesini sağlayabilmektedir.
Bol miktarda su içmek, antrenman sırasında böbreklerinizde oluşan tüm miyoglobinleri ortadan kaldırmaya yardımcı olmaktadır. Susuzluk belirtisi olmadan su ihtiyacınızı karşılamalı ve sürekli olarak su içmelisiniz. Su hiçbir zaman bırakmayacağınız vücudunuz için en faydalı içecektir.