Kalori Nedir, Neden Önemlidir? main blog image
23 KASIM 2020

Kalori Nedir, Neden Önemlidir?

34120

Kalori neredeyse tüm gıdalarda bulunan vücudun işlevlerini yerine getirebilmesi için gereken enerji birimidir. Daha detaylı anlatırsak;  

"1 kalori, 1 gram su sıcaklığını, 1 santigrat derece artırmak için gereken enerji miktarıdır."

Enerjinin resmi ölçüsü Joule'dir. 1 kalori 4.184 joule'e eşittir. Genelde "kalori" olarak adlandırdığımız ise kilokaloridir (kcal). Peki enerji nedir? "Enerji, bir sistemin iş yapma kapasitesidir." İnsan vücudu hareket etmek, nefes almak, düşünmek, kalbin kasılması, hücre zarı üzerinde Elektrik Gradyan'larını korumak için enerjiye ihtiyaç duyar. Bu nedenle, kalori alımı yapılmalıdır. Peki ihtiyacımız olan kaloriyi nereden almamız gerekir.

Kalori, neredeyse tüm gıdalarda bulunan bir enerji birimi haline gelmiştir. Bundan dolayı hedeflediğiniz ve amaç haline getirdiğiniz bu yolda, yapmanız gereken en temel yol programlarınızı matematik üzerine dayandırarak gitmektir. Eğer kalorinizi her gün hesaplayarak yaparsanız hedeflediğiniz noktaya en doğru şekilde ulaşmış olacaksınız.

Kalori hesabı yaparken ise ilk önce sizin yapmanız gereken günlük kalori miktarınızı saptamanız olacaktır. Bu sayede ne kadar kaloriye ihtiyacınız olduğunu öğrenirsiniz ve günlük hesaplamalar ile en doğru şekilde beslenme planımızı oluşturabilirsiniz. Günlük kalori ihtiyacınız ise kilonuzu korumak için bir günde aldığınız kalori miktarıdır. Hedefimize göre kilo verip yağ yakmak istiyorsanız günlük kalori ihtiyacımızın altında beslenmeniz gerekmektedir. Kilo alıp kas geliştirmek istiyorsanız günlük kalori ihtiyacımızın üstünde beslenmeniz gerekecektir. Günlük kalori miktarınızı bilmeniz büyük önem taşımaktadır.

Sonuç olarak günlük kalori miktarınızı bildiğinizde ve hedefiniz doğrultusunda beslenme programınızı yaptığınızda, hedefinize giden yolda daha başarılı sonuçlar elde edeceksiniz.

kalori-görsel-1(3)

KİLO VERMEK İSTİYORSANIZ

Kilo vermek istiyorsanız, günlük almanız gereken kalori miktanın altında kalori almaya başlamalısınız. Aslında kısacası Definasyon dönemine girmiş oluyorsunuz. Peki definasyon döneminde yapmanız gerkenler neler olacaktır.

Vücudunuzun hem günlük harcadığı (kalori yakımı) enerji miktarı vardır, bir de günlük vücunuza aldığınız (kalori alımı) enerji miktarı vardır. Yapılmış olan programınızda günlük yakmış olduğunuz kalori miktarının altında kalori alımı sağlarsanız definasyona girmiş bulunursunuz ve yağ yakımı yapmış olursunuz.

KİLO ALMAK İSTİYORSANIZ

Kilo alamak istiyorsanız eğer, günlük almış olduğunuz kalori miktarından fazlalık oluşturacak şekilde program yapmanız gerekmektedir. Bu sebeple Bulk dönemine girmiş olacaksınız. Bulk döneminde ise vücudunuza en fazla kas gelişimini sağladığınız dönem olacaktır. Yaktığınızdan daha fazla kalori miktarı alırsanız kilo almaya başlamış olursunuz.

MAKRO ve MİCRO NEDİR?

Vücudumuzun fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesi için yediğimiz besinlerden almanız gereken belirli miktarlarda Makro ve Mikro besinler vardır. Makro dediğimiz besin öğesi Kalori diye tanımladığımız besin maddesinin içinde yer alan Karbonhidrat, Protein ve Yağlardan oluşan öğelere verilen genel terimdir. Birde Mikro besin öğeler vardır. Bunlar ise Makro besin öğesinin içerisinde bulunan mikro besin öğeleridir. Bunlara Vitaminler, Minareller ve İz Elementler denir.

Karbonhidratlar kolay alınabilen, tat ve tatmin hissi veren, doğada çokça bulunabilen, kolay etkileşim ve tepkimelerle girerek vücutta hemen kullanılabilen enerji bileşikleridir.

Yağlar daha küçük hacimde daha çok enerji depolayan önemli bileşenlerdir. Depolanması ve çözülmesi daha uzun sürede, daha yavaş tepkimelerle ve daha dengeli şekilde gerçekleşir. Depolanması kolay, vücutta deri altı, vücudun çeşitli dış bölgeleri, karın bölgesi, kalça ve baldır bölgesi gibi ve karın içi, organ çevreleri, çeşitli vücut boşluklarında yerleşe bildiğinden çok yüksek düzeyde enerji depolayabilme özelliğine sahiptir.

Proteinler vücut tarafından kullanılan ve bazal enerji olarak adlandırılan biyokimyasal ve yapısal işlemlerde kendi onarım ve yıkım-yapım aktivitelerinin enerjisi olarak kullanılır.

Makro besinlerin kalori değerleri:

  • 1g protein: 4 kalori
  • 1g karbonhidrat: 4 kalori
  • 1g yağ: 9 kalori

Besin kaynakları makro besinleri içerirler. Örnek olarak 100 gram bulgurda:

  • 91 gram karbonhidrat
  • 9 gram protein
  • 1 gram yağ
  • 325 kalori
kalori-görsel-2(3)

Diğer besinlerden kalori miktarlarına örnek verecek olursak:

-Biftek (ızgara) 100g: 278 kcal

-Hindi: 100g: 190 kcal

-Tavuk Göğüsü 100g: 150 kcal

-Fasulye: 100g: 190 kcal

-Mercimek: 100g: 190 kcal

-Nohut: 100g: 190 kcal

-Pirinç: 100g: 190 kcal

-Hamsi: 100g: 140 kcal

-Hindi: 100g: 190 kcal

-Hindi: 100g: 190 kcal

Kalori hesabı yapmak olduğundan zor bir uğraş olarak görünse de tam olarak matematiksel yapıldığında güzel sonuçların sizlerin tecrübe edeceğine inanıyoruz. Bu sebeple hedef ve amacınızın en temel yapı taşı kalori hesaplamak olacaktır. Kendi vücudunuzun günlük kalori miktarınızı öğrendiğinizde hedefinize bir adım atmış olursunuz ve yapmanız gereken hedefinize giden yolda istikrarlı ve düzenli olmak gerekecektir. Besinlerin çiğ ve pişmiş olarak porsiyon ve gramajlarının kalori ve makro değerlerine ulaşabilirsiniz. Bu şekilde gün içinde yediğimiz besinleri takip ederek doğru yolda gittiğinizden emin olabilirsiniz.

Saygı ve Sevgilerle...

Team Shredded Brothers

PAYLAŞ
taksitli alışveriş görsel
ödeme seçenekleri görsel