Hipoglisemi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? main blog image
05 MART 2020

Hipoglisemi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

6000

Hipoglisemi, kan şekerinin olması gerekenden daha düşük olması anlamına gelir. kan şekerinin düşüklüğü ve buna bağlı olarak terleme, çarpıntı, baş dönmesi, bulanık görme, konsantrasyon güçlüğü ve koma gibi belirtilerin açığa çıkmasıdır.

Hafif hipoglisemiler pek sorun yaratmazlar, ama uzamış ve ağır hipoglisemiler komaya kadar gidebilen, yaşamı tehdit edici sorunlara yol açabilir.

Hipoglisemi sorunu en çok şeker hastalarında ortaya çıkmaktadır. Şeker hastalarının insülin veya ağız yoluyla kan şekeri düşürücü ilaçları dikkatsiz kullanmaları, öğün atlamaları, öğünlerde almaları gereken toplam kalori ve karbonhidrat miktarlarını azaltmaları veya geciktirmeleri, hipogliseminin ortaya çıkmasında en önemli etkendir. Ağır iş temposu ve uzamış egzersizlerin de hipoglisemiyi kolaylaştırdığını hatırlatalım. Şeker hastalığı dışında böbrek üstü bezi yetersizliği, hipofiz bezi yetersizliği, ilerlemiş karaciğer yetersizliği, bazı ilaçlar da hipoglisemi oluşturabilir. Kadınlar gebelik sonrası dönem, periyod dönemleri, süt verme süreçleri hipoglisemiye eğilimi arttırmaktadır.

hipoglisemi1

Hipoglisemi Belirtileri

Hipogliseminin belirtileri çok farklı ve şaşırtıcıdır. Beyin hücrelerinin ana enerji kaynakları olan şekeri yeteri kadar temin edememesi sonucu oluşan belirtiler, beynin glikozsuz kalması sonucu oluşan klinik işaretler; Dikkat kaybı, odaklanma güçlüğü, yeni bir bilgiyi öğrenmede zorlanma, baş ağrısı, açlık hissi sinirlilik, huysuzluk, ani ve anlamsız hiddet gösterileri, görme bozukluğu, ellerde uyuşma, beyin dokusunun ihtiyacı kadar şekeri alamadığını gösteren ilk belirtilerdir. Eğer kan şekerindeki düşme daha da belirginleşir ve uzun sürerse şuur bulanıklığı, uykuya eğilim, sara benzeri kasılmalar ve koma hali gibi daha önemli sorunlar ortaya çıkacaktır.

Kısaca bu bulguları özetleyecek olursak:Açlık hissi, terleme, solgunluk, kişilik değişikliği, sinirlilik, titreme, baş dönmesi, yorgunluk, görme bozukluğu, baygınlık, dikkat kaybı, ani hiddetlenmeler, koma

HİPOGLİSEMİ TEDAVİ ve SONUÇLARI

Eğer hipoglisemide olduğunuzdan kuşkulanıyorsanız yapacağınız ilk şey kan şekerinizi ölçmektir. Sizi izleyen sağlık ekibinin hangi düzeyin altında hipoglisemi tedavisi uygulayacağınızı öğrenmelisiniz. Ancak her zaman kan şekerinizi ölçme olanağı bulamayabilirsiniz. Örneğin kan şekeri ölçme cihazınız yanınızda olmayabilir. Bu durumda tedavi uygulamadan eve gitmeyi sakın düşünmeyin. Hele eve kadar otomobil kullanmanız gerekiyorsa. Belirtileri hemen tedavi edin.

  • Yanınızda her zaman şeker bulundurunuz.
  • Yalnız başınıza çok uzun yürüyüşlere veya uzun mesafeli yüzmeye gitmeyiniz. Eğer kan şekeriniz düşükse özellikle yemekten hemen önce araba kullanmayınız.
  • Eğer ataklarınız sık oluyorsa, mutlaka doktorunuza danışınız. Hipogliseyi çikolata, dondurma, süt, baklava gibi yiyeceklerle tedavi edilmemelidir. Bu gıdalardaki yüksek yağ miktarları nedeni ile şekerin emilimini yavaşlatır.
  • Şekeri aldıktan 15 dakika sonra tekrar kan şekerinizi ölçmelisiniz. Kan şekeri hala düşükse aynı dozda şekeri tekrar almalısınız. Eğer en yakın yemeğiniz veya ara öğününüz ilk yarım saat içinde değilse bir ara öğünü almalısınız. Bilinç kaybına yol açan hipoglisemiye ağır hipoglisemi denir.

Saygı ve sevgiler,

Team Shredded Brothers

PAYLAŞ
taksitli alışveriş görsel
ödeme seçenekleri görsel