Et, tavuk ve hindi gibi besinleri tüketmek kas kütlesi artışı sağlamanın yollarından biridir. Fakat sağlığınızı da korumak için besin değerleri bakımından önemli besinler tüketilmelidir. Bununla birlikte tüketilen etin cinsi vücudunuz için önemli değerlere sahip olsa da, hedefiniz için doğru besin değerlerine sahip olmalıdır. Bunun için kırmızı et, tavuk veya balık gibi besinlerin yanı sıra besin değerleri açısından ilginizi çekebilecek ve hedefinize uyabilecek Hindi eti bulunmaktadır.
Daha çok yılbaşı geldiğinde adını duysanız da hindi eti, düşük yağ oranı ile birçok kişinin tercihi olabilmektedir. Düşük yağ oranına sahip olmasıyla, diyet programınızda yer vererek, vücudunuzdaki yağları azaltabilirsiniz. Bu yazımızda ise sporcu beslenmelerinde önemli bir yere sahip olan, kahvaltılarınıza ekleyebileceğiniz, besin değerleri oldukça yüksek ve hindi etinden yapılan ‘’Hindi Füme’yi’’ detaylıca inceleyeceğiz.
Hindi Füme Nedir?
Hindi füme, yüksek oranda sodyum içermesi, vitamin ve minerallerle dolu, düşük kalorili ve yağsız et alternatiflerinden birisidir. Fümeleme ise çok eski tarihlere kadar uzanan pişirme tekniklerinden birisidir. Diğer adıyla tütsüleme olarak bilinen fümeleme işlemi besinlerin daha uzun ömürlü olmasını sağlamaktadır. Fümeleme odunların yüksek ateşte yakılarak, açığa çıkan dumandan faydalanarak pişirilen bir yöntemdir. Sıcak ve soğuk olarak uygulanan bu teknik, hindi eti için de uygun bir tekniktir. Hindi etinin derisi alınmadan göğüs etinin tuzlanıp baharatlanmasıyla birlikte fümeleme tekniği ile fırında pişirilerek yapılmaktadır. Böylece yapılan bu teknik ile hindi etinin besin değerlerinin bozulmamasıyla, kas gelişiminizi destekleyebilirsiniz.
26 kalori olan ince bir dilim hindi füme, yaklaşık 15 gramdır. 15 gram olan hindi fümenin besin değerleri şunlardır;
4.39 gram protein,
0.75 gram yağ,
11.4 mg kolesterol,
149.4 mg sodyum,
43.35 mg potasyum,
3.75 mg kalsiyum,
0.27 gram demir içermektedir.
Hindi Füme’nin Faydaları
Kas gelişimi için günlük vücut ağırlığınızın kilo başına 1.5 gram protein tüketmeniz gerekmektedir. Bunun için bu protein miktarınızı gün içinde birkaç öğüne bölerek ilerlemeniz gerekmektedir. Bunun için günlük tüketmeniz gereken protein miktarının bir kısmını, protein miktarı bakımından yüksek olan hindi füme ile tamamlayabilirsiniz. Hindi füme tüketerek bu beslenme hedefinize ulaşabilirsiniz. Yani böylece bir porsiyonunuzda tüketebileceğiniz hindi fümeden, yaklaşık 12,3 gram protein elde edebilirsiniz.
Bol içeriği olan hindi fümede günlük tüketilmesi önerilen miktar içerisinde, B-3 vitamini kaynağı bulunmaktadır. Tütsülenmiş hindideki B-3 vitamini cilt ve sinir sağlığını desteklemektedir. Kalsiyum kullanımı, vücudunuzun şeklini olumlu yönde etkilemektedir. Her gün ihtiyaç duyduğunuz B-6 vitamininin yüzde 9,7'sini hindi füme tüketerek alabilirsiniz. Ayrıca hindi fümede yüksek miktarda selenyum bulunmaktadır. Bu da günlük olarak tüketmeniz gerken miktarın dörtte birini karşılamaktadır. Vücudunuzun işlevlerini yerine getirebilmesi için oldukça önemli bir maddedir. Çevresel etkenlerin vücut dokularına zarar vermesini engelleyerek, vücuda antioksidan sağlamaktadır. Kalp hastalığı, damar sertliği, inme, prostat ve akciğer kanserleri gibi çeşitli hastalıklara yakalanma riskini düşürmektedir. Böylelikle hindi füme sadece kas gelişiminizi etkilemekle kalmaz, sağlığınızı da önemli derecede etkilemektedir.
Hindi Füme Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir
Hindi füme tüketirken sodyum hassasiyetinize dikkat etmeniz gerekmektedir. Yetişkin birisi için günlük ortalama sodyum tüketim miktarı 1500 miligramdır. Bir hindi füme porsiyonunda ise günlük önerilen sodyum miktarının dörtte biri yer almaktadır. Bunun için günlük fazla tüketimde diğer besinlerle birlikte alınan sodyum miktarı aşılacaktır. Bu da ilerleyen zamanlarda bazı kalıcı hastalıklara sebep olacaktır.
Bir çok satıcı, hindi fümenin raf ömrünü uzatmak amacı ile içerisinde bulunan sodyum miktarını arttırmaktadır. Bu da zaman içerisinde kanser türlerine yakalanma riskini arttırmaktadır. Sodyum türevleri ette doğal olarak bulunan aminler ile birleşerek kanserojen olarak bilinen N-nitroso bileşiklerini oluşturmaktadır. Bunun için olabildiğinde düşük sodyum içeren hindi eğmeleri tercih edebilirsiniz.
Hindi Füme Nasıl Tüketilir
Oldukça düşük kalorili olan hindi füme, diyet listelerinden kuvvet antrenmanlarına kadar yer alan beslenme programlarında yer almaktadır. Hem günlük sodyum tüketiminizi karşılamak, hem de protein miktarınızı karşılamak amaçlı tüketebileceğiniz hindi fümeyi gün içerisinde istediğiniz öğünde tüketilirsiniz.
Hindi fümeyi gün içinde günlük almanız gereken protein miktarınızı belirleyerek ve diğer besin kaynakları ile değerlendirerek günlerinize bölebilirsiniz. Öğünlerinizde de farklı tarzlar ile tüketilebilir. Örneğin;
Hindi fümeli Sandviç
Hindi Fümeli Kaşarlı Ekmek Dilimi
Hindi Füme Salatası
Hindi Fümeli Omlet
gibi birçok yemek ile çeşitlendirilerek tüketilebilir. Minimum yağ oranı ile maksimum protein oranına sahip hindi fümeyi, beslenme programlarınızda yer vererek hem kas gelişiminizi arttırabilir hem de sağlığınızı olumlu yönde etkileyebilirsiniz.