Zinde kalmak, yeni bir güne mutlu başlamak için yeterince uyumamız şart. Uyku insanın dinlenmeye geçtiği, düşünce karmaşasından arındığı, sinir sisteminin dinlendiği ve bağışıklık sisteminin tamir işiyle uğraştığı zaman dilimidir. İnsan yemek yemeye, spor yapmaya, eğlenceye nasıl zaman ayırıyorsa uykusuna da aynı şekilde zaman ayırmalı. Gündelik hayatta karşılaştığı sorunlarla daha iyi baş edebilmesi için sağlıklı bir vücut, sağlıklı bir zihin için düzenli ve yeterince uyku şarttır. Yeterince uyuyamamak kişinin iş veriminde düşmeye, dikkat ve becerisinde azalmaya sebep olur. Yapılan çalışmalar, yeterince uyku uyuyamayan insanların normalden 4-6 kat daha fazla trafik ve iş kazalarına, dolayısıyla daha fazla mal ve can kayıplarına neden olduklarını göstermiştir. Uykunun, vücudu fiziksel bakımdan dinlendirme dışında, daha birçok fonksiyonu vardır. Örneğin kalp atımları, kan basıncı ve solunum sayısı uyku sırasında düşer. Bazı hormonlarımızın salgılanması uyku sırasında gerçekleşir. Yani uyku da tıpkı yeme, içme gibidir ve vücudun restorasyonu için gereklidir. Bu nedenle uykumuzu kontrol altına almalı ve dengeli bir uyku düzeni oluşturmalıyız.
Ama yine de kişinin ihtiyacı olan uyku süresi onun için yeterli olan saat kadardır. Kimi insanlara 4 saat uyku yeterken kimilerine 8 saat az gelebilmektedir. Yeterince uyumak insana beynini daha iyi kullanabilmesi açısından çok önemlidir. Büyüme hormonları, bizler uyurken harekete geçer. Kronik uyku düzensizliği yaşayanların gelişimlerinin yavaşladığı tespit edilmiştir.
KARANLIK BİR ORTAMDA UYUYUN
Yapılan araştırmalara göre karanlık bir ortamdaki uyku sırasında vücuttan melatonin salgılanıyor. Bu salgılanan melatonin hormonu kanser hücrelerini engelleyici, vücudu yaşlanmaktan korucuyu etkisinin olduğu uzman hekimler tarafından tespit edilmiştir. Yattığımız ortamın yeterince karanlık olmasına özen göstermeliyiz. Melatonin hormonu gece 23.00 ile sabah 05.00 arasında karanlık ortamda salgılanabilmektedir.
GENÇ KALMANIN SIRLARI
Uyku beynin dinlenmesi için gereksinim duyduğu zaman sanılır. Tersine, uyku, beynin, vücudun dinlenme ve tamir işiyle meşgul olduğu zamandır. Beynin elektriksel yapısı üzerinde yapılan araştırmalar zihnimizin uyku esnasında en az uyanık dönemde olduğu kadar yoğun çalıştığını göstermiştir. Aradaki tek fark gece ve gündüz yapılan işlerin farklı olmasıdır.
Uyku esnasından büyüme hormonu ve melatonin en sağlıklı şekilde salgılanır. Bu her iki hormonun gençlik hormonları olarak lanse edilmeleri boşuna değildir. İki hormonu dışarıdan tablet formundan kullanmaktan ziyade uyku ile optimal hale getirmek amaçlanmalıdır. Uyku, hayatımızda her şeyin düzene konulduğu, tamir ve tedavinin yapıldığı son derece önemli bir süreçtir. Sonuç olarak, daha sağlıklı kararlar alabilmemiz, iş verimiz ve dikkat ve becerimizin artmasında önemli olan, vücudumuzun tamir mekanizmalarının gerçekleştiği uyku önemlidir.