Güçlü ve Sağlıklı Saçlar main blog image
13 MAYIS 2020

Güçlü ve Sağlıklı Saçlar

27075

Sağlıklı saçlar için yeterli ve dengeli beslenme son derece önemlidir. Besin değeri zengin gıdalar tüketerek ve saçlara zarar veren tuz ile şeker gibi besinlerden kaçınarak saçlarınızın kalın, parlak ve güçlü olmasını sağlayabilir, hatta beyazlama süresini bile geciktirebilirsiniz… 

Sağlıklı saçlar denildiğinde aklımıza genellikle kozmetik ürünler ve düzenli uygulanan bakımlar geliyor. Ancak bu faktörler etkili olsalar da, sağlıklı ve gür saçların sırrı aslında beslenmedir. Çünkü besinlerin içerisinde bulunan vitamin, mineral ve proteinler kan yoluyla saç köklerine ulaşıyor ve saç yapısını koruyup ve güçlendiriyor. Dolayısıyla vitamin, mineral ve proteinden zengin olan besinleri yeterince tüketmiyorsanız, bu alışkanlığınız saçlarınızın kuru, kırılgan ve mat olmasına, daha da kötüsü dökülmelerine yol açabiliyor. Tüm sağlıklı besinler saçlarımız üzerinde etkili olsalar da, bazı besinler var ki içerdikleri vitamin ve minerallerle ayrı bir önem taşıyorlar. 

scacc

SAĞLIKLI SAÇLAR İÇİN BESLENMEMİZDE OLMASI GEREKEN BESİNLER

B Grubu Vitaminler: Bu grup vitaminler oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinden tüm vücut hücrelerinin beslenmesinde ve tüm bunlar da dahil, saç derisi, köklerinin beslenmesinde ve saçın uzamasında etkilidir. Bu vitaminlerin eksikliği bu hücrelerin ölümüne, yavaş büyümesine neden olabilir.

B6 Vitaminin En İyi Kaynakları: Nohut, somon (taze, konserve),  yağsız sığır eti, bonfile, derisiz tavuk,  patates (beyaz ve tatlı), yulaf, muz, fındık fıstık, mercimek, salça, arpa, pirinç (kahverengi), biber, kış kabağı , brokoli, havuç, brüksel lahanası, fıstık ve fıstık ezmesi, yumurta, karides, tofu, kayısı, karpuz, çilek, avakado ve  kepekli ekmek.

En İyi B12 Kaynakları: Kabuklu (istiridye, yengeç), somon (taze, konserve), soya sütü, alabalık, ton balığı (konserve light), yağsız sığır eti, köy peyniri,yoğurt (yağsız, az yağlı), süt (yağsız,% 1 az yağlı), yumurta, peynir (yağsız, az yağlı)

En İyi Folat Kaynakları:  Mercimek, börülce, soya fasulyesi, yulaf, şalgam, ıspanak, hardal yeşilliği, yeşil bezelye, enginar, bamya, pancar, yaban havucu, brokoli, ayçiçeği çekirdeği, buğday tohumu, portakal ve portakal suyu, brüksel lahanası, papaya, yosun, çilek (çilekler, böğürtlen, çilek), nişastalı fasulye (örneğin siyah, lacivert), karnabahar, Çin lahanası, mısır, tam tahıllı ekmek, tam tahıllı makarna.

Biotin: Saç derisi ve genel saç sağlığı için önemli bir vitamin, insanın bağırsaklarında doğal olarak üretildiği için ve birçok besinde bulunduğu için eksikliği nadir görülen bir vitamindir. Ancak bağırsakla ilgili önemli hastalıklarda biotinin üretiminde oluşan sıkıntıdan dolayı eksiklik görülebilir. Yani evet biotin saç için önemlidir ama biotin takviyesi almaya gerek yoktur sadece biotinden zengin gıdaları diyette artırmak saç için diyetimizin aşamalarındandır.

Biotinin İyi Kaynakları: Yumurta, fıstık ve fıstık ezmesi, badem ve badem yağı, buğday kepeği, ceviz, pazı, kepekli ekmek, yabani somon (taze, konserve), peynir (yağsız, az yağlı), karnabahar, avokado, ahududu

Demirden Zengin Protein: Demir kırmızı kan hücrelerinde oksijen taşınımına yardımcı olur ve demir eksikliğinde hücrelere uygun şekilde oksijen gitmesi zorlaşır. Sonuç olarak halsizlik, yorgunluk, saç dökülmesini beraberinde getirir ve vücut için yıkıcı olabilir. Menopoz dönemi öncesi kadınlarda yapılan bir çalışmada fazla saç dökülmesi şikayeti ile gelen kadınlarda şikayeti olmayan kadınlara göre demir depolarında azalma saptanması muhtemel bulunmuştur. Doğurganlık çağında ki kadınlarda demir eksikliği görülmesi daha çok olasıdır çünkü bu dönemde menstruasyonda vücuttan uzaklaşan kan ile birlikte demir de vücuttan uzaklaşır. Menstrual döngüyü ağır atlatan kadınlarda hafif atlatanlara göre demir kaybı kan akımına bağlı olarak daha çoktur.
İki sebepten dolayı demirden zengin proteini öneriyoruz. İlk olarak protein; insan vücudunda ki tüm hücrelerin büyüme ve gelişimi için önemlidir. Saç proteinle yapı keratinini alır, keratin olmadığında saç zayıflaşır ve daha yavaş büyür. İkinci olarak da; hayvansal kaynaklarda bulunan demir (hem demir ),  bitkisel kaynaklı demire (hem olmayan demir) göre daha iyi emilir.

Vejetaryenler; fasulye, mercimek ve yeşil yapraklı sebzelerden bol miktarda tüketerek demir ihtiyacını karşılayabilirler. Ayrıca C vitamini hem olmayan demirin vücut tarafından emilimini artırır bu yüzden vejetaryen kişiler öğünlerle birlikte C vitamini kaynağı tüketmeliler. Menopoz öncesi kadınlar demir içeren multi vitaminleri düşünebilirler.

Demirden Zengin En İyi Protein Kaynakları: istiridye, yağsız sığır ve kuzu eti, derisiz tavuk ve hindi karides, yumurta sarısı.

Vejetaryen Kaynaklar: Tofu, soya fasulyesi, mercimek, nişastalı fasulye (örneğin siyah, barbunya, nohut, gibi), börülce.

Demir İçeriği En Yüksek Sebzeler: ıspanak, pazı, kuşkonmaz, Brüksel lahanası, hardal yeşilliği, lahana, brokoli

vitaminc

C Vitamini: Birçok nedenden dolayı saç sağlığı için gereklidir. C vitamini; saç köklerine yeterli oksijeni taşıyan demiri temin etmede kullanılır. Ayrıca daha önce belirttiğim gibi C vitamini bitkisel kaynaklarda olan hem olmayan demirin vücut tarafından kullanımını artırır. Ayrıca C vitamini yapısal lif olan kollajen formu oluşturmak için vücuda yardımcıdır. Saç kökü, kan damarları ve deri için gerekli kollajen büyümenin sağlanması içi vücutta bulunmalı. C vitamini eksikliği belirtileri saç köklerinde ufak darbelerde gelişen küçük kızarmalar küçük kan damarlarının etrafında sızıntı olduğunda bu darbelerden kaynaklanır.Bu durumdan saçın üretimi de elbette etkilenir. Kol ve bacak kıllarında kendi üzerinde kıvrılmak gibi şekilsizlikler görülebilir. Minör C vitamini eksiklikleri kuru, kırılgan saçlara sebep olabilir.

C Vitamin Kaynakları: Dolmalık biber (tüm renkler), portakal ve portakal suyu, greyfurt ve greyfurt suyu, çilek, ananas, limon ve limon suyu, brokoli, lahana, Brüksel lahanası, kuru fasulye, kivi, kavun, karnabahar, lahana (tüm çeşitleri), mango, beyaz patates, hardal yeşilliği, domates, taze bezelye, kar bezelye, şalgam, ahududu, böğürtlen, karpuz, mandalina, bamya,kral meyvesi,yaz kabağı,Trabzon hurması.

Beta Karoten: Vücut içinde A vitaminine dönüştürülerek kullanılır. A vitamini saç hücreleri dahil tüm vücut hücrelerinin büyümesi için gereklidir. A vitamini olmadığında kuru cansız, kepekli saçlar, kuru bir cilt görülmesi muhtemeldir. Ayrıca çok fazla A vitaminin saç kaybına da neden olacağını unutmayın. Tavsiyem A vitamini takviye yani vitamin hapı vs olarak değil zengin Beta Karoten kaynakları ile vücudunuza alın. Eğer A vitaminini suplement olarak alacaksanız A vitaminin retinol formunun günlük alınması gereken miktarın %50 sinden fazla olmamasına dikkat etmelisiniz. Retinol asetat ya da palmitat olarak suplement etiketlerinde yer almaktadır. A vitamininizin diğer %50 lik kısmı kesinlikle A vitaminine dönüştürülebilir zengin Beta Karoten kaynaklarından gelmelidir.

Beta Karoten Kaynakları: Tatlı patates, havuç, balkabağı ,lahana, şalgam, kabak, hardal yeşilliği, kavun, kırmızı biber, kayısı, ıspanak, marul, lahana, pazı, su teresi , greyfurt, karpuz, kiraz, mango, domates, kuşkonmaz, kırmızı lahana

Çinko: Bir mineral olan çinko saç büyümesi dahil doku ve organların onarımında yer almaktadır. Ayrıca çinko saç köklerinin etrafında ki yap bezelerinin uygun şekilde çalışmasına yardımcı olur. Düşük çinko düzeyi; saç dökülmesi, geç uzama ve kepeğe neden olur. Ayrıca çinko açısından zengin gıdalar tüketmeniz buklelerinizi mükemmel tutacaktır.

Çinko Kaynakları:  İstiridye, ıstakoz, yağsız sığır eti, yengeç, buğday tohumu, derisiz tavuk veya hindi, yağsız kuzu eti, istiridye, midye, kabak çekirdeği, yoğurt (yağsız, az yağlı), nişastalı fasulye (örneğin, siyah, nohut, barbunya gibi), mercimek, börülce, soya fasulyesi, kuru fasulye, çam fıstığı, kaju fıstığı, fıstık ve fıstık ezmesi, ayçiçeği tohumu ve tereyağı, ceviz. 

mandalina

Mandalina

Mandalina C vitamini içeriği sayesinde, saç tellerini besleyen kılcal damarları güçlendiren kolajen üretimine yardımcı oluyor. Aynı zamanda vücuttaki demir emilimini artırarak saçı güçlendiriyor. Mandalinadaki B vitaminleri de saçın daha hızlı uzamasını sağlıyor, saç kaybını azaltıyor ve beyazlama sürecini yavaşlatıyor. Sağlıklı saçlar için her gün 2-3 adet küçük boy mandalina tüketmenizde fayda var.

 

somon

Somon

Somon, sağlıklı omega-3 yağ asitlerinden zengin bir balık. Vücudumuz bu sağlıklı yağları kendisi üretemediği için yiyecek veya takviyelerden almanız gerekiyor. Omega 3 sayesinde saçlar daha parlak ve canlı görünüyor. Haftada 2 kez somon balığı tercih edebilirsiniz.

 

yoğurt

Yoğurt

Yoğurt, B5 vitamini olarak adlandırılan, pantotenik asit içeriyor. Bu vitamin sayesinde saç incelmesi ve saç dökülmesi problemlerini önlüyor. B5 vitamini saç derisindeki kan akımını hızlandırarak saç derisini de koruyucu yapıya sahip. Günde 2 kase yoğurt tüketebilirsiniz.

 

havuc

Havuç

Havuç, Beta karoten, yani A vitamini yönünden zengin bir besin. Vücut tarafından sebum yapmak için A vitamini gerekiyor. Sebum tüylerimizin oluşturduğu yağlı bir madde ve sağlıklı bir kafa derisi için doğal bir bakım sağlıyor. Sebum olmadan kepekli ve kuru saç problemi yaşanabiliyor. Bu nedenle A vitamininden zengin olan havucu kışın salatalarınızdan eksik etmeyin.

 

tarcin

Tarçın

Vücutta kan dolaşımını artırması sayesinde saç köklerine oksijen ve besin taşınmasına katkıda bulunuyor. Bu etkisiyle saç köklerini güçlendiriyor ve bakım yapıyor. Tarçını çayınıza ya da meyvelerin üzerine ekleyerek tüketebilirsiniz.

 

yumurta

Yumurta

Vücutta biyotin eksikliği saç kırılmalarına sebep oluyor ve saç derisinde kepeklenme yapıyor. Yumurtada yüksek miktarda biyotin bulunuyor. Biyotin suda çözünebilen bir B vitamini. Yumurta aynı zamanda en iyi protein kaynağı. Bu sayede protein yapıda olan saçı besliyor ve sağlığını koruyor. Her gün 1 adet yumurta tüketebilirsiniz.

 

yulaf

Yulaf

Yulaf, saçın büyümesini hızlandıran, kalın ve sağlıklı hale gelmesini sağlayan demir, lif, çinko, omega-3 yağ asitleri ve çoklu doymamış yağ asitleri bakımından zengin bir besin. Yulafı sütle pişirdikten sonra içerisine meyve, kuruyemiş ve tarçın ekleyip kahvaltıda tüketebilirsiniz.

 

mercimek

Mercimek

Protein, demir, çinko ve biyotin içeren mercimekte bol miktarda folik asit de bulunuyor. Folik asit, cilt ve saç derisinde kırmızı kan hücrelerinin yapısını besliyor. Saç derisinin oksijene doymasını sağlıyor. Bu özellikleri sayesinde yeni saç oluşumuna zemin hazırlıyor ve saçları güçlendiriyor. Mercimeği salatalarınızda veya tencere yemeği olarak haftada 2-3 kez tüketebilirsiniz.

 

ııspanak

Ispanak

Ispanak A vitamini, demir, beta karoten, folat ve C vitamini içeriyor. Bu mineraller saç ve saç derisi için çok önemli. Saçları nemlendiriyor ve güçlendiriyor. Demir saçlar için özellikle önemli bir mineral. Vücutta demir eksikliği saç dökülmesinin başlıca nedenini oluşturuyor. Ispanak demir içeriği zengin bir besin. Yine demir içeriği zengin olan kırmızı et ile birleştiğinde biyo yararlılığı artıyor. Örneğin kıymalı ıspanak yemeği demir açısından zengin bir besin olup, saç dökülmesi yaşayanlar için doğru bir besin tercihi.

 

kuruyemis

Kuruyemiş

Kuruyemişler E vitamini, selenyum ve çinkodan zengin besinlerden. Bu mineraller sayesinde saç yapısını güçlendiriyorlar. Kaju, içerdiği yüksek biyotin ile saçın sağlıklı uzamasını sağlıyor. Ceviz de içerdiği elastin sayesinde saç kırılmalarını engelliyor. Özellikle antepfıstığı erkeklerde görülen kellik problemine iyi geliyor. Her gün 2 tam ceviz veya 10 adet kaju/antep fıstığı tüketebilirsiniz.

Güçlü ve sağlıklı saçlara sahip olmak için saçınızı içten ve dıştan beslemenin yanı sıra, saç bakım ürünlerinizin içerdiği kimyasal maddelere dikkat etmeniz gerekir; çünkü bu maddeler saçları zayıflatabilir ve parlaklığını azaltabilir. Şimdi size aktarlardan kolayca temin edebileceğiniz bir yağ olan ‘’Çam Terebenti’’ yağının en yaygın kullanımını anlatarak başlayalım. Eğer saçlarınız için bu yağı kullanmaya karar verdiyseniz en uğraşsız ve pratik yöntem olarak bu yağı şampuanınızın içine ilave etmeyi deneyebilirsiniz. 300 ml bir şampuan şişesini düşünürsek içine 25-30 damla çam terebentin yağı eklemeniz yeterli olacaktır. Şampuan şişenizin içine bir seferde bu yağı ekleyebilirsiniz. Saçlarınızı yıkamadan önce şampuan şişenizi güzelce çalkalayıp kullanmanız ve her zaman yıkadığınız gibi yıkayıp güzelce durulamanız yeterli olacaktır.

camterebentin

ÇAM TEREBENTİ YAĞININ FAYDALARI

  • Saç sağlığına katkı sağlıyor, düzenli kullanıldığında sağlıkla parlayan saçların olmasına yardımcı oluyor.
  • Saç derisini beslediği için kepek oluşuna engel oluyor, var olan kepek sorununa çözüm oluyor.
  • Yine saç derisini beslediği ve saç köklerinin daha sağlam olmasını sağladığı için saçların dökülmesinin önüne geçiyor.
  • Saçların çok daha kısa sürede hızla uzamasını sağlıyor.
  • Şampuana eklenerek uygulandığında hem şampuanın saça verebileceği zararları en aza indiriyor hem de saçların yağlanma sorununun önüne geçiyor.
  • Çam terebentin yağı, eklem ağrısı ve romatizmal ağrılar üzerinde hızlı bir ağrı kesici etki yaratıyor.
  • Burundan yapılan buhar banyosuyla nefesi açıyor, akciğerleri rahatlatıyor.
  • Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarında burnu ve boğazı çok rahatlattığı biliniyor.
  • Stres ve yorgunluğu giderici bir etki oluşturduğundan banyo suyuna katılması da tavsiye ediliyor.
  • Kokusuyla konsantrasyonu arttırdığı söyleniyor.
  • Antibakteriyel ve antiseptik özellikler gösterdiğinden cilt üzerinde oluşabilecek bakteri kaynaklı hastalıkların önüne geçiyor.
  • Kan dolaşımını hızlandırdığından vücuda dinçlik katıyor, aynı zamanda varis gibi cilt rahatsızlıklarının oluşumunu olabildiğince engelliyor.
  • Egzama ve sivilce gibi cilt sorunlarına çözüm olduğu, yaşlanma karşıtı bir etki oluşturarak kırışıklıkların oluşumunun önüne geçtiği de biliniyor.
sarikantaron

SARI KANTARON YAĞI

Kantaron yağı, doğal bitkiden elde edilen ve saça faydalı olan bitkisel aromatik bir yağdır. Kantaron yağı, sarı kantaron bitkisinden elde edilir. Kantaron yağı içerdiği değerli bileşenler, vitamin ve mineraller sayesinde saç sağlığının korunmasına ve saçların güzelleştirilmesine de katkıda bulunur. Düzenli olarak kantaron yağı ile bakım yapılan saçlarda kırık oluşumu azalır, koparak dökülmeler büyük oranda azaltılır ve saçlar sağlıklı bir şekilde uzamaya devam eder. Daha canlı ve parlak bir görünüme kavuşan saçlar dökülmenin önlenmesi ile birlikte gürleşmeye başlar. Kantaron yağının saç sağlığına etkileri bununla sınırlı değildir. Saçlara ek olarak saç derisinde oluşan pullanma, kepek ve egzama sorunlarının önlenmesi için de kantaron yağı mükemmel bir kurtarıcıdır. Haftada bir veya iki kez kantaron yağı ile yapılacak bir saç bakımı ile tüm bu olumlu etkilerden yararlanmak mümkündür. Kantarona ek olarak saç sağlığına iyi geldiği bilinen sarımsak, argan yağı ve zeytinyağı gibi diğer ürünlerle karıştırılarak hazırlanmış bir karışım ile birçok olumlu etkiyi bir arada elde edebilirsiniz. Hazırlayacağınız karışımı saçınıza ve saç derinize iyi bir şekilde uyguladıktan sonra yarım saat kadar bekletip saçınızı yıkayabilirsiniz.

Kantaron Yağının Saça Faydaları Nelerdir?

  • Kantaron yağı saç kırıklarını onarır.
  • Saçların daha parlak görünmesini sağlar.
  • Saç dökülmesini azaltır.
  • Saç derisindeki egzama tedavisine yardımcı olur.
  • Saç derisindeki kaşıntıyı yumuşatır.
  • Kepek sorununu azaltır.
  • Saç derisindeki kuruluğu en aza indirir.

Saygı ve sevgiler,

Team Shredded Brothers

 

PAYLAŞ
taksitli alışveriş görsel
ödeme seçenekleri görsel