Glutamine Nedir ? main blog image
20 OCAK 2020

Glutamine Nedir ?

15915

Glutamin, besinlerde bulunan 20 amino asitten biridir ve aynı zamanda da vücudumuzda en fazla bulunan amino asittir. Ama yine de bu, dışarıdan almaya gerek olmadığı anlamına gelmez. Çünkü bazen vücudumuzda bulunan glutamin miktarı azabilir. Vücudumuzda bulunan glutamine in %60’ ı iskelet sistemimizde, geri kalanı ise akciğerler, karaciğerler, beyin ve midede bulunmaktadır. 

Glutaminin Vücudumuzdaki Görevleri Nelerdir?

Bu amino asit, bağışıklık sistemimizin yakıtıdır. Hastalandığımızda bağışıklık sistemimiz harekete geçer ve böylece vücudumuzdaki glutamin ihtiyacı artar. Kanda yeterli miktarda olmadığında ise, akyuvarlarlar yeterli şekilde bölünemezler.

Ayrıca vücutta kas yıkımı karşıtı bir ortam oluşturur. Yağ yakımını hızlandıran ve kas yapımını arttıran büyüme hormonunun salgılanmasını sağlar.

Yoğun bir ağırlık antrenmanının ardından, tıpkı hastalandığımızda olduğu gibi vücudumuzdaki glutamin ihtiyacı ciddi biçimde artar. Bu da kuvveti ve dayanıklılığı azaltır; bağışıklık sistemini zayıflatır. Vücut, eğer ihtiyacı olanı elde edemezse, bunu kaslardan kullanmaya başlar ve bu da kas yıkımı demektir.

Temel Faydaları

  • Kasların protein ihtiyacını karşılamak,
  • Kas ve bağ dokusu rahatsızlıklarını onarmaya yardımcı olmak,
  • Bilişsel fonksiyonları desteklemek,
  • Travma ve ameliyat sonrası bağışıklık sistemini desteklemek,
  • Besinlerin bağırsak emilimini arttırmak olarak sıralanabilir.
1(6)

Glutaminin Diğer Faydaları

  • Bağırsakların temel enerji ihtiyacını glutamine sağlar. Bu sebeple bağırsaklarda oluşabilecek rahatsızlıklara karşı yardımcı olur.
  • Beynin enerji kaynağı olarak glutamine, psikolojiyi sağlamlaştırarak daha iyi bir ruh hali sağlarken, zihinsel performansı arttırır ve kısa ve uzun süreli hafızanın gelişimini sağlar.

Glutamine Kaynakları

Glutamini doğal yollardan almak mümkündür. Süt, yoğurt, lor, buğday, bakliyat, ıspanak, lahana, et, tavuk, balık gibi besinlerde yaygın olarak bulunur. Fakat yüksek şiddetli antrenman yapan bireylerde günlük ihtiyacı bu besinlerden karşılamak çok mümkün değildir. İşte böyle durumlarda,  bir gıda takviyesi olarak da dışarıdan alınabilir. 

2(10)

Glutamin Nasıl Kullanılır?

L-glutamin; toz, kapsül, tablet ve likit formlarda üretilmektedir. Düzenli olarak antrenman yapan kişiler, günde 2-3 doz takviye almaları önerilmektedir (Her bir doz 5 gr civarında olmalı). Ancak sporcu olmayan ve düzenli spor yapmayan kişiler için 3gr almaları yeterlidir.

 

Glutamin Zararlı Mı?

Glutamin, doğal olarak vücutta bulunan bir amino asittir. Dolayısıyla yeterli miktarda kullanmanın, sağlığımıza herhangi bir zararı yoktur. Bu konuda yapılan araştırmalar günde 40 gramdan daha çok almanın vücuttaki amonyak seviyesini artırabildiğini ortaya koymaktadır. Bu nedenle her şeyde olduğu gibi, bunda da ölçülü davranmak gerekmektedir. Ayrıca akut böbrek veya karaciğer sorunları yaşayan kişilerin doktorlarına danışmadan kesinlikle kullanmamaları gerekmektedir.

 

Saygı ve sevgiler,

Team Shredded Brothers

 

PAYLAŞ
taksitli alışveriş görsel
ödeme seçenekleri görsel