Testosteron denildiğinde akla gelen birçok konu vardır ve bunların birçoğu sizin hayatınızda önemli yere sahiptir. Peki ya vücudunuzundaki testosteron seviyesinin düşmesine neden olan sebeplerin neler olduğunu biliyor musunuz? Gelin birlikte nedenlerini inceleyelim.
Son zamanlarda kendinizi yorgun hissediyor, cinsel istediğiniz, yaşam enerjiniz ve kendinize karşı olan güven eksikliğiniz mevcutsa bunların bir çoğu testosteron eksikliğine işaret etmektedir. Bu durumun çözülmesi için birkaç yöntem bulunmaktadır. Beslenme düzeninizi, günlük aktivitelerinizi ve zihinsel durumunuzu iyileştirerek, sahalara geri dönebilirsiniz. Bunun için hayatınızı geri kazanmak ve günlük düzeninizi tekrar kazanmak adına bu çözümlere göz atalım.
Vitamin Ve Mineral Eksikliği
Vücudunuz adeta düzenli ve eksiksiz çalışan bir saat gibidir ve bu düzenli çalışmanın getirdiği ihtiyaçlar olacaktır. Bu ihtiyaçlar vücut tarafından karşılanmadığında, vücudun dengesi bozulabilir. Bunun için vücudunuzun hormonlarınız üzerinde denge sağlayabilmesi için sadece sağlıklı besin tercihi yapmanız bu konuda yeterli olmayabilir. Besin eksikliği nedeni ile de testosteron seviyesinde eksiklikler yaşanabilir. Çinko, testosteron ve prolaktin hormonları üzerinde önemli rol oynar. Bununla birlikte prostat sıvısının da üretilmesine yardımcı olur ve hipogonadizm gibi cinsiyet hormonlarının yetersizliğine neden olabilecek durumların önüne geçer.
Vitamin ve mineral eksikleri vücuttaki etkileri hemen görülmemektedir. Bunun için kan testi yaparak teşhis konmalıdır. Vitamin ve mineraller açısından testosteron seviyesini arttıracak besinler şunlardır;
Biftek
Kuru yemiş
Ispanak
Mantar
İstiridye
Gibi besinler, yüksek oranda çinko içerir. Beslenme programınızı testosteron seviyesini yükseltmek odaklı hazırladığınızda, kalori odaklı düzenlemenin yanı sıra, vitamin ve mineraller bakımından zengin besinlerle düzenlemelisiniz.
Protein Eksikliği
Vücudunuza yeteri miktarda protein almadığınızda, güç kazanamaz ve kas kütlesi artışı sağlayamazsınız. Bununla birlikte antrenman sonrası iyileşme süresi de uzamış olur. Günlük olarak vücudunuza almanız gereken protein miktarını karşılamanız hem kas gelişiminizi hızlandıracak, hem de vücudun hormonlar üzerindeki dengeyi sağlamanısını yardımcı olacak. Kas gelişimi ve güçlenmek istiyorsanız, vücudunuzda testosteron seviyesinin normal seviyelerde yer alması gerekmektedir. Bunu da en iyi beslenme programınızda protein bakımından zengin besinler ile desteklemelisiniz.
Karbonhidrat Seçimi
Karbonhidrat tüketiminizi olabildiğince lifli veya topraktan gelen besinlerle düzenleyebilirsiniz. Tüketeceğiniz karbonhidratlar veya tahıllar temiz ve orijinal olmalıdır. Örneğin cips gibi sağlıksız karbonhidratlar yerine, kas gelişiminizi ve sağlığınızı olumlu yönden etkileyecek besinler tüketmek olacaktır.
Antrenman Düzensizliği
Vücut gelişimi ve düzeni için hareket etmek ve egzersiz yapmak en temel kaynaktır. Antrenman yaptığınızda testosteron, dopamin, endorfin ve serotonin hormonlarının salgılanmasını ve vücuttaki bu hormonların düzenini sağlayabilirsiniz. Bunun için testosteron seviyenizi kontrol edebilmeniz ve vücudunuzun gelişimi için farklı egzersiz türleri deneyebilirsiniz. Egzersiz daha rahat odaklanmanıza, daha fazla enerji üretmenize ve kuvvetinizi artırmanıza yardımcı olur. Harika geçen bir egzersiz seansı, damarlarınıza adeta kafein enjekte etmiş gibi zihninizi aktif hale getirir.
Uyku Düzensizliği
Uykusuz kalmak, her şeyde olduğu gibi hormonlar üzerinde de büyük bir etkisi bulunmaktadır. Kaliteli uyku bu konuda sorgusuz sualsiz etkili olan noktalardan biridir. Yeterli miktarda uyuduğunuzda daha iyi egzersiz yapabilir, kas gelişiminizi hızlandırabilir ve cinsel performansınızı artırabilir. Ayrıca zihinsel olarak da gelişiminizi sağlayarak, gün içindeki odaklanma ve performansınız üzerinde olumlu yönde etki sağlar.
Negatif Düşünceler
Negatif düşünceler, hayatta sizi her şeyden koparabilecek ve tüm düzeninizi alt üst edebilecek en kötü kaynaktır. Bunun için pozitif düşünme yöntemini, günlük çalıştırmanız gereken bir kas grubu gibi düşünebilirsiniz. Bunu uyguladığınızda pozitif düşünceler, stres hormonu olarak da bilinen kortizol hormonunun daha az salgılanmasına neden olur. Ayrıca uyku düzeninizi, sindirim sisteminizi, cinsel isteğinizi ve hafızanızı etkileyen serotonin hormonunun salgılanmasına yardımcı olmaktadır.
Testosteron hormonun vücuttaki gelişim ve hayat fonksiyonları üzerindeki etkisini herkes biliyordur. Testosteronun vücuttaki eksikliklerini öğrendinize göre bu eksikliği yaşamamak adına yukarda incelediğimiz maddelere dikkat etmeli ve uygulamalısınız.