Asitli İçecekler Zararlı Mı ? main blog image
06 OCAK 2020

Asitli İçecekler Zararlı Mı ?

20301

 

Coca-Cola Zero Nasıl Kalorisiz Olabiliyor? 

Coca-Cola’nın resmi internet sitesindeki bulunan besin içerik değerleri tablolarını kıyasladığımız, normal Coca-Cola’da 45 kcal enerji bulurken, Coca-Cola Zero’da ise 0.2 kcal enerji bulunmakta. 1 kutu (330 ml) Coca-Cola Zero yaklaşık 0.7 kaloridir. 0.7 miktarı oldukça düşük bir rakam olduğundan, şirket bu ürüne “kalorisiz” demiştir. Kola ailesinin diğer bir ürünü olan Coca-Cola Light’da bu olaydan nasibini almış ve o da sıfır kalori iddiası ile piyasa sürülmüştür.

asitli_icecek_1

Peki Coca-Cola Zero’nun içerisinde Neler Var ?

Su, karbondioksit, renklendirici olarak karamel, asitliği düzenleyici olarak fosforik asit ve sodyum sitrat, tatlandırıcı olarak aspartam, asesulfam-K ve sukraloz, koruyucu olarak sodyum benzoat, doğal aroma vericiler ve kafein bulunuyor. 

 

Şeker Yerine Tatlandırıcı Kullanımı

Diğer besin değerlerinin de oldukça düşük olduğunu yukarıdaki tablo kıyaslamasında rahatça gözlemleyebiliyoruz. Tat olarak içtiğimiz zaman, normal ile şekersiz kola arasında farkı anlamak oldukça güçtür.

Coca-Cola Zero’da ürünü tatlandırmak amacıyla düşük kalorili tatlandırıcılar (aspartam, asesulfam potasyum ve sukraloz) kullanılmaktadır. Aspartam, düşük kaloridir ve sofra şekerinden yaklaşık 200 kat daha tatlıdır. Bu nedenle, yiyecek ve içeceklere tat vermek için çok küçük bir miktar yeterlidir.

asitli_icecek_2

Peki Aspartam Maddesi Zararlı Mı ?

Aspartam piyasaya sürülmeden önce her sentetik ürün gibi birçok testten geçmiş ve insan sağlığı üzerinde herhangi bir kötü etkisi olmadığı belirlenmiştir. Ancak aspartam gıdalarda kullanılmaya başlandıktan sonra aspartamın zararsız olmadığı yönünde itirazlar gelmiştir. Yapılan çalışmalarda aspartamın günlük doz sınırında fazla kullanılması durumunda insanlarda toksikolojik ve kanserojenik etki gösterebileceği görülmüştür.

Aspartamın üzerinde tartışılan temel konu kansere neden olup olmadığıdır. Yapılan çalışmalar da bir bölüm araştırmacı kansere sebebiyet vermediğini savunsa da bir kısmı  aspartamın uzun süreli kullanımlarında idrar yolu kanserlerine yakalanma riskinin olduğunu iddiaa etmiştir. Ancak ispatlanmış bir durum olmamakla beraber konuyla ilgili çelişkiler vardır.

Aspartamın neden olduğu bir diğer rahatsızlık ise baş ağrısıdır. Bu yan etkide de tamamen kanıtlanmış bir sonuç olamamakla birlikte aspartamın uzun süreli kullanımı migrene sebebiyet verdiği, aspartam içeren sakızların çiğnenmesi ile migren başlangıcının görüldüğü üzerine çalışmalar mevcuttur.

Aspartamın yol açtığı bir diğer yan etkisi ise alerjik reaksiyonlardır. Aspartam vücudumuzda formaldehite dönüşmekte ve bu madde bazı insanlarda alerjik reaksiyon vermektedir. Bu alerjik reaksiyona sahip insanlar aspartam içerikli ürünleri kullanmasıyla ciddi sistemik hasarlara uğrayabilir.

Bunun dışında depresyon, uyuyamama, bitkinlik ve hiperaktiviteye de sebep olacağı, karın ağrısı, bulantı, kusma ve ishal gibi rahatsızlıklara da sorun olabileceği rapor edilmiştir. Sonuç olarak aspartam düşük kalori değeri ve yüksek enerji vermesiyle genel de diyet ürünlerinde kullanıldığı gibi içeceklerde, sakızlarda, ilaçlarda, çikolatalarda, meyveli yoğurtlarda ve benzeri birçok gıdada kullanımı mevcuttur.

Aspartam üzerinde halen çok çalışmalar yapılmakta ve başta kanser olmakla beraber birçok yan etkisinin bulunduğunu iddia eden raporlar bulunmaktadır. Ancak bu çalışmaların hiçbiri kanıtlanmamıştır. Ayrıca aspartamın bu bahsedilen yan etkileri uzun süreli ve fazla dozda kullanılması sonucu oluştuğu da belirtilmektedir. Yani aspartamın uygun dozlarda kullanımı sağlandığında güvenilir bir tatlandırıcı olduğu gerçeğini desteklemektedir.

 

Asitli İçeceklerin Sağlığa Zararları

Asitli içeceklerin zararlarının en önemlisinin bağımlılık olduğunu ve vücudun bir kısır döngüye girmesine sebep olduğunu öğrendikten sonra genel olarak bazı organlarımıza verdiği zararlar ise şunlardır. Kolanın dişe verdiği zararlar çürüme ve sararma etkileri, kaslara olan zararları ise kalsiyum ve protein miktarını azaltarak osteoporoz riskini arttırmasıdır. Katkı maddesi içeren gazlı ve içindeki şeker oranın yüksek olduğu bütün kolalar zararlıdır. Kola bağımlılık yapıcı etkisi nedeniyle vücudumuza bazı zararlar vermektedir. Bu zararların bir çoğu hastalık olarak geri dönmektedir. Şimdi gelelim bu kısır döngünün uluslararası dünya sağılık örgütü tarafından bilimsel olarak kaydedilen vücuda zararlı etkilerine;

  • Fazla kilo ve yağlanma
  • Karaciğer hasarı
  • Diş çürümesi
  • Böbrek taşları ve Kronik böbrek hastalığı
  • Kemik erimesi
  • Hipertansiyon
  • Kalp hastalığı
  • Sindirim bozukluğu
  • Alzheimer (hafıza kaybı)
  • Kanser
  • Şeker Hastalığı

Kolanın Mideye Zararları;

  • Reflü
  • Mide yanması
  • Mide ekşimesi
  • Gastrit
  • Karın şişkinliği ve gaz
asitli_icecek_3

Kolanın Cilde Zararları;

Aşırı kola tüketimi vücutta gözle görülebilir yağlanmalara sebep olmaktadır. Özellikle ergenlik dönemlerinde fazla kola tüketen gençler de yapılan araştırmalar gösteriyor ki;

Ciltlerinde oluşan sivilce ve yağ bezeleri fazla kola tüketmeyenlere göre oldukça fazladır. İlerleyen yaşlarda da en belirgin etki göz altında, bezelenmeler ve cilt yağlanmalarında ciddi miktarda artış olarak görülen kolanın cilde zararları ciddi problemlere neden olabilmektedir. Eğer güzel ve parlak bir cildiniz olsun istiyorsanız kola tüketiminizi tekrar gözden geçirin.

 

 

Saygı ve sevgiler,

Team Shredded Brothers

PAYLAŞ
taksitli alışveriş görsel
ödeme seçenekleri görsel