6000 yıl öncesine kadar bilinen ve uygulanan aroma terapi, bitkisel yağları iyileştirici ve tedavi edici gücüne dayanarak uygulanan bir bütünsel tedavi yöntemidir. Bu bitkilerden elde edilen yağlar ile uygulanan tedavi yöntemleriyle, fiziksel ve zihinsel denge sağlanmaktadır. Birçok kişi aromaterapinin ne olduğu ve nelere fayda sağladığıyla ilgili bilgi sahibi olmadığından, bu tedavi yöntemini sadece güzel koktuğuyla ilgilenmektedir. Bunun için hem hastalıkların tedavisinde kullanılan, hem de antrenman ağrılarında da kullanıldığında etki eden, aromaterapi yağlarını detaylıca inceleyelim.
Aromaterapi Nedir?
Aromaterapi yaklaşık 60 yüzyıllık geçmişiyle birçok kültür ve medeniyetlede kullanılmış bir tedavi yöntemidir. Aromatik yağlar eski Çin Uygarlığında insanların modunun düzenlenmesi ve eski Mısır’da mumya yapımında kullanılmıştır. Aromaterapi başlığı adında ise İlk olarak eski Yunan İmparatorluğu zamanında güzellik ve tedavi amaçlı kullanılmıştır. Roma imparatorluğunda aromaterapi, banyo sonrasında uygulanan, masaj ritüeli haline gelmiştir. Birçok kişi tarafından günümüzde yaygın şekilde kullanılan aroma terapi rahatlama, kişisel bakım ve e temizliği gibi birçok alanda kullanılır hale gelmiştir.
Aromaterapi fitness ile ilgilenenlerde ise, antrenman sonrası oluşan kas ağrılarının giderilmesi gibi konulara yardımcı olurken, diğer yadan da zihinsel olarak rahatlamaya ve bir sonraki antrenmanlarda daha fazla zinde olmanızı sağlamaktadır.
Aromaterapi Yağları Hangileridir?
Aromaterapi yağları sabit ve uçucu yağlar olarak ikiye ayrılmaktadır. Bitkilerin kök, yaprak, odun ve çiçek kısımlarından damıtma yoluyla uçucu yağlar elde edilmektedir. Oldukça kompleks bir yapıya sahip bir kimyasal maddelerdir. Bu yağlar oldukça zahmetli ve uzun süren çalışmalar sonucu elde edilir. Örneğin gül yağı için 1 tonluk gül yaprağından, 1 litre yağ elde edilir. Bu sebeple uçucu yağlar çok narin miktarlarla hesaplanmaktadır. Bu uçucu yağları seyreltmek ve karıştırmak için hindistan cevizi veya badem yağı kullanılmalıdır. Güneş ışığında kullanım önerilmemektedir.
Aromaterapi yağlarının hangisinin kullanılması ve aromaterapi yağlarının özellikleri için bu yağları maddeler şeklinde inceleyelim.
Limon Otu Yağı
Limon Otu yağı, içeriğinde yer alan bileşikler ve antibakteriyeller sayesinde içeriği zengin ve oldukça yararlı bir yağdır. Stres, kaygı ve deprosyana karşı hafifletmeye yardımcı olmaktadır. Cilde uygulanmadan önce taşıyıcı bir yağ kullanılmalıdır.
Karanfil Yağı
Karanfil çiçeği birçok kişi tarafından bilinen ve tanınan bir çiçektir. Hırıltılı göğüs ağrısı ve nefes almada zorluk gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır.
Lavanta Yağı
Lavanta yağını nefes yoluyla solumak, alerji ve astımın neden olduğu iltihapları azaltmaktadır. Cilde uyguladığınızda, cildi ve kasları gevşektir ve daha rahat bir uyku sağlamaktadır.
Sedir Ağacı Yağı
Sedir ağacı yağı, antioksidan ve antibakteriyel bir özelliğe sahiptir. Kokusu itibariyle böcekler ile başa çıkarak, ortamdan uzaklaşmasını sağlar. Şampuan ve deodorantlarda sıkça kullanılmasıyla birlikte sedir ağacı yağı, kaygı duygusu ve dağınıklılık gibi konularla başa çıkmaktadır.
Nane Yağı
Nane Yağı ferahlatıcı özelliği ile burun tıkanıklılığını azaltmaktadır. Daha rahat derin nefes almanızı sağlar.
Defne Yağı
Anti-bakteriyel, anti-enflamatuar, anti-spazmodik, lokal anestezik olarak kullanılmaktadır. Genelde solunum yolları rahatsızlıklarında, akne ve cilt bakımında, migren, kas spazmı ve eklem ağrılarında tercih edilir.
Gül Yağı
Gül çiçeklerinden damıtılarak elde edilir. Cilt bakımında kullanılır. Anti-aging etkisi vardır. Roza hastalığında kızarıklık karşıtı olarak kullanılır. Antiviral ve antiseptiktir. Stres gidericidir. Parfümeride ve varis gibi alanlarda kullanılmaktadır.
Aromaterapi Yağlarının Kullanımı,
Aromaterapi yağları yani, uçucu yağlar kolay hazırlanabilir ve uygulanabilmektedir. Birçok kişinin kolaylıkla uyguladığı, aromaterapi uygulama yöntemlerinden kısaca bahsedebiliriz.
Koklama: Uçucu yağı kullanarak, gelen aroma koklanarak uygulanır. Derin nefesler ile akciğerlere alınır ve vücuda yayılır. Eski geleneksel yöntemlerden biridir.