Arjinin yarı esansiyel aminoasitlerden olan ve vücudunuzun belli bir bölümünden de üretilebilen bir aminoasit türüdür. Vücudunuz tarafından %65’i üretilirken, diğer kalan kısmını ise dışardan takviye olarak alırız. Özellikle en çok protein ağırlıklı olan besinler ve et ürünlerinde bol miktarda bulunmaktadır. Yaptığımız antrenman yoğunluğuna dayanarak, vücudumuzda üretilen aminoasit miktarı yeterli olmadığından belli oranda Arginine almak esas olabilmektedir.
Vücuttaki Görevi Nedir?
Arginine vücuda çok yararlı bir aminoasittir. Yapılan araştırmalarda gösterildiği gibi, arginine vücutta oluşabilecek hastalıklarda kullanılan ilaçlar için kullanılmaktadır. Arginine kullanmanın en önemli faydaları kan dolaşımını ve debisini arttırmasıdır. Nitrik oksite dönüşerek vücuttaki kan damarlarını genişleterek işlevini yerine getirmiş olur. Bu durumun birçok faydası bulunmaktadır. Bağışıklık sisteminiz güçlenir, doğurganlık artar, detoks yeteneğiniz artar. Argininin bir diğer faydası ise hormon üretiminde artışa neden olmasıdır. Özellikle büyüme hormonu ve insülin bunlardan en önemlileri sayılmaktadır. Bu hormonlar sayesinde fiziksel performans, dayanıklılık ve güçte artış sağlar. Antrenmanlarınızda oluşacak performansın artışı ve enerjinin kaynağı burdan kaynaklanmaktadır.
Arginine dediğimizde vücudunuzda en önemli metaboliti olan Nitrik Oksit’i çok iyi tanımak gerekir. Nitrik oksit hayvanlar ve bitkiler tarafından üretilen reaktif bir gazdır. Vücutta nitrik oksit Arginin ve Nitrik oksit Sentaz enzimi ve bir dizi işlem sonucu oluşur. Arginine damar duvarında bulunan endotel hücreleri tarafından kullanılması için nitrik oksite çevrilir ve bir çok faydasını bu sistem üzerinden yerine getirir. Arginine vücutta yeteri kadar olmadığı zaman kişilerde kalp hastalığı riskini artabilmektedir.
Argininin Faydaları
Bağışıklığı güçlendirir
İnflamasyonla savaşır
Arterioskleroz ve damar hastalığı riskini azaltır
Soğuk algınlığına karşı faydalıdır.
Kan damarlarını onarır
Konjestif ve koroner kalp hastalıklarında faydalıdır
Yüksek Tansiyonu düşürmede faydalıdır
Atletik performansı arttırır
Böbrek fonksiyonlarını düzenler
Kas ağrılarını hafifletir
Mental aktiviteyi düzenler
Demansla savaşır
Erektil disfonksiyon ve erkek infertilitesinde faydalıdır
Egzersiz Performansını Arttırır
Arginin’in kan dolaşımını arttırdığını ve bu durumun kaslara ve eklemlere oksijen, besin taşımasını sağlamaktadır. Bu etki arginin’in egzersiz performansını arttırmasını minimum ağrı ile gerçekleştirmesinin nedenlerindendir. Antrenman sonrasında vücudunuzda oluşan ağrıların hızlıca onarılmasında büyük rol oynamaktadır. Arginin vücudunuzda büyüme hormonları olan, Prolaktin ve Prolin, Kreatin, Glutamat gibi aminoasitleri üretilmesini arttırır. Bu maddeler glukozun hücreye girişini insülin düzeylerini dengeleyerek sağlar. Bunun yararı ise yaptığınız yoğun antranmanlarınızda, kaslarınızın büyüme etkisinden ötürü yırtılan bölgelerinin onarılmasında çok etkili olduğu görülmektedir. Çok yoğun antrenman yapıyorsanız ve vücudunuzun ürettiği Arginin yetmiyorsa ve kaslarınızdaki ağrılar geçmiyorsa dışarıdan Arginin takviyesi almak sizin için büyük yararı olacaktır.
Arginin alımında ise 5 ila 9 gram arginin takviyesi aldığınızda büyüme hormonunun belirgin derecede arttığını gözlemlenmiştir. Dinlenme halinde bile arginin büyüme hormonunu %100 arttırır. Bu durum egzersiz yapmasa bile kas yapısında artışa neden olabilmektedir. Egzersize ek arginin kullanılması durumunda ise bu değer %300 – %500 arasında artmaktadır. Ayrıca arginin kandaki insülin değerini arttırarak kas yapımında artışa bir başka şekilde de yardımcı olur. Bu hormonal değişiklikler kas iskelet sisteminde iyileştirme, devamlılığı sağlamaktadır.
Yaşlanmaya Karşı Etkili
Kalp sağlığı etkilerine ek olarak arginin inflamasyonun neden olduğu hastalıklarla savaşmada çok başarılı bir aminoasittir. Özellikle serbest radikalleri azaltma yeteneği bulunan arginin yaşlanma karşıtı bir etki gösterir. Bu etkisi Superoksit Dismutaz enzimi mekanizmasi ile gerçekleştirmektedir. Genellikle Arginin kronik hastalıkları baskılamada ve serbest radikalleri uzaklaştırmada Omega 3 ve Vitamin C kombinasyonu ile birlikte kullanıldığında daha etkili olmaktadır.
Arginin ayrıca merkezi sinir sistemi ve İmmun Sistem (timur, ve kanser hücrelerine karşı savaşan sistem) fonksiyonlarını düzenler. Bu etkiyi nörotransmitter olarak görev yapan ve beyni dış etkilerden koruyan Nitrik Oksit sayesinde yapmaktadır. Arginin ayrıca bazı metabolik hastalıklarda ve Üretra Travması sonucu kanda amonyak artışında, kandaki amonyak miktarını azaltarak fayda sağlamaktadır.
Kalp Sağlığına İyi Gelir
Çalışmalar bize Arginin’in vücuttaki hasarların onarılmasını iyiliştirmesiyle, kardiovaskuler hastalıklara iyi geldiğini kanıtlıyor ve bu durum argini aminoasidinin önemini anlatmaktadır. Yüksek kalp hastalığı riski olan kişilerde kalp krizi ve nöbet riskini azaltmak için uzmanların tavsiyesiyle, argininin takviyesi almaktadırlar.
Ayrıca arginin hastalarda yüksek kolesterol değerini azaltır, kalp hastalığı riskini azaltır, dayanıklılık ve kalp nedenli göğüs ağrılarında azalmaya neden olur. Göğüs ağrısını Nitrik Oksit değerini arttırarak gerçekleştirir. Son olarak arginin egzersiz performansında artışa neden olur. Bu durum özellikle dolaşım problemi ve kalp hastalığı hikayesi olan kişilerde belirginlik göstermektedir.
Bağışıklığı Güçlendirir
Arginin değeri düşük hastalarda kanser ve bazı hastalıkların arttığı bildirilmiştir. Bağışıklık sisteminin ana hücreleri olan Lenfositler ve T lenfositler vücudu koruma görevini yerine getirmek için arginine ihtiyacı vardır. Arginin’e ek olarak kullanılan omega 3 ve vitamin takviyeleri sayesinde enfeksiyon riski belirgin azaltılır. Özellikle bu durum solunum yolu hastalıklarında belirgindir. Ayrıca kanser hastalarında ve ameliyat sonrası yara iyileşmesinde arginin çok faydalıdır. Arginin tarafından üretilen prolin ciltte kollajen sentezini arttırır ve antioksidan aktiviteyi azaltır.
Erektil Disfonksiyon
Arginin’in faydalarından biri de sperm üretimi ve buna ek olarak sperm hareketlerinde artışa neden olmaktadır. Genellikle kalp hastalığı olan İnsanlarda erektil disfonksiyon daha sık görülmektedir. Bu hastalarda nitrik oksit miktarı da belirgin düşüktür.
Arginin kullanımı erektil disfonksiyon tedavisinde %92 ‘ye varan başarıyla tedavi ettiği görülmüştür. Ek olarak Glutamat ve Arginin birlikte kullanıldığında argininin tek başına kullanımından daha başarılı olduğu görülmektedir. Buna ek olarak birçok ilaç arginin gibi Nitrik oksiti arttırarak erektil disfonksiyon tedavisinde kullanılır. Ayrıca kadınlarda da genital kan akımını arttırarak seksüel problemlerde ve kısırlıkta fayda sağlar. Ayrıca arginin yeşil çay ve orman meyveleri gibi antioksidanlarla birlikte kullanıldığında kadınlarda doğurganlığı arttırmaktadır.
Yeteri Kadar Alınıyor mu?
Arginin vücut tarafından üretilen bir aminoasittir. Çeşitli faktörlerde bunun vücudunuzda üretilebilmesi değişmektedir. Bunlar yaş, diyet kalitesi, genetik faktörler nedeniyle ihtiyaç olan düzeyde üretim değişebilir. Örneğin vegan diyetle beslenenlerde arginin alım miktarı azdır. Ayrıca bozuk bağırsak sağlığı olan birisi ise arginin emiliminin vücudunda yeterince olmamasına neden olabilmektedir.
Peki Arginini Besin Olarak Nerelerden Alabiliriz?
Organik yumurta
Yoğurt, kefir gibi süt ürünleri
Otlakta yetişmiş büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar
Susam tohumu
Kabak çekirdeği
Badem
Deniz balıkları
Spirulina
Hindistan cevizi
Ne Kadar Kullanılmalı
Arginine kullanımı başlangıç seviyesi antrenmanlarda, antrenmanlardan yaklaşık yarım saat önce alabilirsiniz. Antrenman öncesi kullanmak istemiyorsanız akşamları uyumadan önce 1 porsiyon (2 kapsül) alabilirsiniz. İleri seviye antrenmanlarınızda ise antrenmandan önce ya da öğün aralarınızda ya da uyumadan önce kullanabilirsiniz. Arginine Günlük Doz tüketimi toplamda 10 gr olacak şekilde tavsiye edilmektedir. Genellikle, ArginineKullanımŞekli ve ArginineKullanım zamanı günde üç kere ve her seferinde 2-3 gram arginine alımı olarak önerilmektedir. Gün içerisinde ilk tüketimin öğle saatlerinde aç karnına olması önerilir. Bu durum öğle açlığında büyüme hormonu salınımının tetiklenmesini sağlamaktadır. İlk tüketimden sonraki alımlarınız antrenmandan önce 2-3 gram olmalıdır. Antrenman yapmadığınız durumlarda arginine tüketmeyebilirsiniz. Son arginine alımınızı gece uyumadan önce 3-4 gram olacak şekilde yapabilirsiniz.
Yan Etkileri
Akciğerlerde iltihaba neden olarak astımı kötüleştirebileceği için astım hastalarının bu takviyeleri tüketmemeleri gerektiğini ortaya koymuştur. Ayrıca, hamile ve emziren kadınların bu besin takviyesini kullanmamaları gerektiği tıp uzmanları tarafından önerilir. Büyük dozlar bebekler için ölümcül olabileceğinden doktor reçetesi olmaksızın kullanılmaları tavsiye edilmez. Ayrıca karaciğer siroz hastaları, düşük kan basıncı problemleri yaşayan kişiler, herkes ile enfekte olanlar ve yakın zamanda ameliyat olmayı bekleyen kişiler bu besin takviyesinin kullanımından kaçınmalıdır.