Aralıklı oruç diyeti (intermittent fasting) vücudunuzda kaslarınız erimeden zayıflamanıza yardımcı olmaktadır. Bu diyetin en önemli farktörü, gününüzün 8 saatini oruç tutuyormuş gibi geçirmenizdir. Aralıklı oruç diyetlerinin bir kaç çeşidi bulunmaktadır ve son zamanlarda iyice popüler hale gelmesiyle bilinmektedir. Kilo vermek için düşük karbonhidrat, yüksek protein, yağsız, glutensiz gibi sayısız yöntem bulunumaktadır.
Intermittent Fasting (IF Diyeti) yani aralıklı açlık (aralıklı oruç) ise yediklerimize değil de ne zaman yediğimiz konusuna odaklanan bir diyettir. Üstelik yapılan araştırmalar bu diyetin kan şekerini düzenlediğini, kalp hastalıkları ve kanser riskini azalttığını söylüyor. Peki Bu diyet nasıl yapılmaktadır.
Aralıklı Oruç (Intermıttent Fasting) Nasıl Yapılır?
Oruç kelimesi bu konuda size hiç bir şey yememeyi anımsatsa da bu böyle değildir. Oruç tutmaktan en büyük farkı, yemek yenmediği saatelerde su veya kalorisi olmayan asitsiz içecekler tüketebilmenizdir. Bu diyet programının amacı uzun süre aç kalmanız üzerine kuruludur. Aralıklı oruç tutmanın bir çok çeşitli yaklaşımları bulunmaktadır.
5-2 ARALIKLI ORUÇ DİYETİ
Yalnızca 2 gün içerisinde 500 kalori almanız gerekir. Haftanın diğer günlerinde beslenme düzeniniz normal olarak devam edilmelidir. Seçilen 2 gün birbirini takip etmeyen günler olarak tercih edilmeli arada 1-2 gün olmalıdır.
16-8 ARALIKLI ORUÇ DİYETİ
Bu diyette 1 gün içerisinde yalnızca 16 saat oruç tutmak gerekir. Yemek yiyebileceğiniz saatler 12:00 ve 20:00 saatleri arası tercih edilmeli ve yeme içmenin serbest olduğu 8 saatlik süre içinde zamanlamanıza gerekli özeni göstermeniz gerekir. Kahve, şekersiz, çay soda gibi içecekler istenildiği zaman tüketilebilir.
Aralıklı Oruç Diyetinin Faydaları
Her gün yüzde 20 oranında kaloriyi kesen kilolu yetişkinler, sekiz hafta içinde vücut ağırlığının yüzde 8’ini düşürüyor.
Ayrıca araştırmanın sonunda bu kişilerin vücutlarındaki enflamasyonların azaldığı gözlemleniyor.
Bu diyetin sağlığımız üzerinde olumlu etkilerinin sırrı oruç tutmak yani uzun süre aç kalmak. Uzun süren açlık vücudumuzdaki hücreleri hafif bir stres altına sokuyor.
Bilim adamları, düşük kalorili günlerde bu strese yanıt verme sürecinin hücrelerin stresle başa çıkma becerilerini güçlendirdiğini ve potansiyel olarak bazı hastalıklarla mücadele ettiğini düşünüyor.
Hangi Besinler Tüketilmeli
Fasting yapılmayan günlerde istediklerinizi tüketebilirsiniz. Fakat kilo vermek gibi bir hedefiniz var ise sağlıklı besin maddelerinden şaşmamakta fayda olacaktır. Fasting yaptığınız günlerde ya çok az kalori tüketimi yapacaksınız ya da hiç yenmemesi gerekmektedir.
Egzersiz
Bu diyette yapacağınız egzersizler size zorlayabilir. Çünkü ağır bir açlık sonrası yapacağınız antrenman sizin enerjinizin bitmesine ve açlık duymanıza neden olacak. Sonrasında çok büyük bir açlığın içine girip, diyetinizi bozabilirsiniz. Diyet sırasında yapacağınız agzersiz programını, daha uygun hale getirebilirsiniz.
Yan Etkiler
Yan etkileri genellikle yorgun düşme güçsüzlük ve baş ağrıları yapabilir. Yapmiş olduğunuz diyet sırasında zorluk yaşarsanız yapmanız gereken düşünce biçi ise bu diyete en başta neden başlamış olmanızdır. Dünmeniz ve pes etmemeniz için hedefiniz olan bu yolda herşeyinizi vermeniz gerecektir.
Bu Hastalıkları Önlüyor!
Aralıklı oruç tutkunları, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli durumları ve hastalıkları önleyebileceğini önermektedir:
Tip2 diyabet
Kalp hastalıkları
bazı kanserler
nörodejeneratif hastalıklar
Dengeli Beslenme için Öneriler
-taze, dondurulmuş veya konserve edilmiş (suda) meyve ve sebzeler
-kinoa, kahverengi pirinç, yulaf ve arpa dahil olmak üzere tam tahıllar
-kümes hayvanları, balık, fasulye, mercimek, soya peyniri, fındık, tohum, az yağlı süzme peynir ve yumurta gibi yağsız protein kaynakları
-yağlı balık, zeytin, zeytinyağı, hindistancevizi, avokado, fındık ve tohumdan sağlıklı yağlar
-Meyveler, sebzeler ve kepekli tahıllar lif bakımından zengindir, bu nedenle bir insanı tam ve memnun hissetmeye yardımcı olabilirler. Sağlıklı yağlar ve proteinler de tokluğa katkıda bulunabilir.
-İçecekler, 16: 8 aralıklı oruç diyetini takiben toklukta rol oynayabilir. Gün boyunca düzenli olarak içme suyu, kalori alımını azaltmaya yardımcı olabilir, çünkü insanlar genellikle açlık için susuzluk yaparlar.
-16: 8 diyet planı, 16 saatlik açlık penceresinde su ve şekersiz çay ve kahve gibi kalorisiz içeceklerin tüketimine izin verir. Dehidrasyonu önlemek için sıvıların düzenli olarak tüketilmesi önemlidir.