Fitness veya vücut geliştirme ile ilgilenen birçok kişinin merak ettiği ve hangisinin yapılmasının doğru olduğu soru işareti olan, aç karnına mı yoksa tok karnına mı kilo verildiği önemli bir konudur. Bu yazımızda ise aç karnına veya tok karnına yapılan sporun faydalarını ve zararlarını inceleyerek, hangisinin daha fazla kilo verdirdiğini yakından inceleyeceğiz.
Aç karnına spor yapmak, oruç diyeti gibi diyet programlarında uygulanan antrenman tarzını benzeyen bir durumdur. Bunun için daha önce bu tarz diyetler ile antrenman, yapanlarınız için tanıdık bir durumdur. Sebebi ise aslında aç karnına yapılan antrenman tarzı, oruç antrenmanı olarak bilinmektedir. Birçok kişinin aç karnına daha hızlı zayıflandığı konusunu savunurken, diğer birçok kişi ise bunun yanlış olduğunu savunmaktadır. Fakat bu derinlemesine ve önemli bir konu olacağından, her iki düşünce sistemini ele alarak bu konuya bir açıklık getirilmelidir.
Aç Karnına Spor Yapmak
Son zamanlarda birçok kişinin de bu konuya inandığı gibi, aç karnına spor yapmanın antrenman esnasında vücudun enerji aktarımı için yağ depolarını kullandığını düşünülmektedir. Vücut böylece kısa sürede daha fazla yağ yakımı sağlamaktadır. Bu düşünce sistemine göre, vücut son birkaç saat içinde yediği yemekler yerine, vücutta mevcut yağ depoları ve karbonhidratları yakarak daha fazla yağ yakımı sağlamaktadır. Fakat bu düşünce sisteminin aslında bir teoridir.
Ortalama 10-12 saatlık uykunun ardından aç karnına yapılan bir antrenmanda, %20’ye varan yağ yakma oranı tespit edilmiştir. Aç karnına yapılan bu antrenmanda, vücudunuzun depoladığı glikojen ve yağın yakılmaya zorlandığı görülmektedir. Yani böylece tüm gece herhangi bir besin tüketilmemesiyle, antrenman sırasında karbonhidrat eksikliği ile yağ oksidasyonları dengelen genler uyarılarak yağ yakımı gerçekleştirmektedir. Sonuç olarak aç karnına yapılan antrenmanlarda, daha fazla yağ yakımı gerçekleşmektedir. Fakat böyle bir program zorlayıcı ve sağlığınıza zarar vereceğinden, güzenli sayılmamaktadır. Sizi halsiz, ani enerji kayıpları ve daha ciddi hastalıklara götürebilir. Bunun için herkesin yapmasını, özellikle de sağlık sorunu olanlar için yapılması önerilmemektedir.
Bir diğer yandan ise, aç karnına spor yapan kişiler ile yemek yedikten sonra spor yapan kişiler arasında yapılan bir araştırmada, her ik tarafında yağ kaybettiği ve zayıfladığı söz konusudur. Yani buradaki temel sonuç, ilk başta aç karnına vücut daha fazla yağ yaksa da, zamanla vücut kendini kendini düzenleyecektir. Böylece aç karnına yakılan yağları gün içerisinde telafi edecektir. Bir de aç karnına yapılan antrenmanlarda vücut bazen yağı yakmayıp, protein depolarını da kullanabilmektedir. Bu durumda ise, vücut kas hasarlarını onaramaz ve kas kütlesi artışı sağlamamaktadır. Yemek yedikten sonra yapılan antrenmanlarda, aç karnına kıyasla enerjiniz ve performansınız daha yüksek olacaktır. Hem alınan besinler yakılacaktır, hem de daha öncesinde yenilen besinler yakılacaktır. Böylece daha sağlıklı bir spor yapılmış olacak. Bu konu aslında sizin ne istediğiniz ve hedefinizin ne olduğuna göre şekillecektir. Kas yapmak veya vücudunuzun proteine ihtiyacı olmadığını düşünüyor ve sağlıklıysanız, sabah aç karnına spor yapabilirsiniz. Fakat vücut gün içinde daha fazla acıkacak ve daha fazla besin tüketmek isteyecektir. Buna engel olduğunuzda, işte o zaman ciddi miktarlarda kilo verebiliyor olacaksınız.
Aç Karnına Spor Sağlıklı Mı?
Aç karnına uzun süreli spor yapıldığından vücutta belirli enerji kayıpları gibi sorunlar ortaya çıkabilecektir. Örneğin mide bulantısı veya bağırsak krampları gibi, sindirim sistemi gibi problemler yaşayabilirsiniz. Bu tür yan etkiler yaşayanlar için aç karnına spor yapılabilir. Ancak uzun süreli aç karnına spor yapma alışkanlığı edindiğinizde, antrenman dayanıklılığınız düşerek, antrenman sırasında performans düşüklüğü yaşayabilirsiniz. Aç karnına antrenman yapıldığında, daha kısa sürede yorulur ve kaslardaki protein depoları da kullanılacağından kaslar kısa süreli dayanıklılığa sahip olursunuz. Eğer hedefinizde antrenman sırasında güç ve hız kullanmanız gerekiyorsa, antrenman öncesi besin tüketmeniz gerekmektedir.
Sabah aç karnına kan şekeri düşüklüğünden kaynaklı, baş dönmesi, titreme ve mide bulantısı gibi belirtiler olabilmektedir. Önemli bir diğer nokta ise, gün içerisinde vücuttaki kortizol seviyesinin en yüksek olduğu seviye sabahtır. Yüksek seviyedeki kortizol, kaslardaki proteinlerin parçanlanmasını sağlamaktadır. Böylece sabah yapılan antrenman veya sporun, kortizol seviyesini daha fazla yükselteceğinden, kaslar için olumsuz bir etki olmaktadır.
Hedefiniz için, önemli bir konu olan aç karnına spor yapmanın yararları ve zararlarını detaylıca öğrendiğinize göre, hedefiniz için doğru tercihi yapabilirsiniz. Hedefiniz kilo vermek ve aç karnına antrenman yapmak istiyorsanız, orta ile düşük yoğunluklu egzersizler seçebilirsiniz. Özellikle beslenmenin, kilo alıp vermede önemi unutulmamalıdır. Beslenme düzeninizi ve beslenme programınızın kalitesini özenli bir şekilde oluşturmalısınız. Antrenmandan sonra ise, 2 saat içinde karbonhidrat, protein ve lif içeren yiyecekler yemelisiniz.
Kepekli ekmekten yapılan sebzeli ve tavuklu/hindili sandviçler
Yulaf ezmesi
Yoğurt
Meyve
Smoothie
gibi besinleri tercih edebilirsiniz. Vücudunuzu dinleyin, hedefiniz ve hayalleriniz için kendinize en uygun programları hazırlayın. Böylece gelişiminizi en üst seviyelerde tutarak, kısa sürede en iyi değişimler elde edebilirsiniz.