A Vitamini, yağda çözülebilen bir yapısıyla birlikte, karaciğerde depolanmaktadır. Besinlerde 2 tipe ayrılmaktadır. Bunlardan ilki daha önce besinlerde oluşmuş premae A Vitaminidir. Aktif bir A Vitamini olmasıyla birlikte genel olarak Retinol adıyla da bilinmektedir. Bu İlk olarak söylediğimiz A Vitamini çeşidi, Et, Balık, Kümes Hayvanları, Süt ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdalarda bulunur.
İkinci olarak belirttiğimiz A Vitamini ise Meyve ve Sebzelerde bulunmaktadır. Genelde buna da, Provitamin adıyla bilinmektedir. Vitaminler vücudunuz tarafından üretilmemektedir ve bu sebeple bu gibi vitaminleri, ya doğal yoldan, besinlerden almalısınız ya da gerektiği koşullarda dışarıdan vitamin takviyesi yapmalısınız. Takviye olarak kullanılan vitaminleri tablet şeklinde satın alabilirsiniz. Tabiki yetkili kişilerle birlite, Vücut değerlerinize oranla alabilirsiniz.
A Vitamini Faydaları
Vücudunuza yeteri miktarda A Vitamini alabilmek, geceleri görme yetinizi geliştirmektedir. Görme yetinizin de yaşa bağlı olarak geliştirmektedir.
Diyet yaparken A Vitamini almak, bağışıklık sisteminizin sağlıklı bir şekilde çalışmasına ve olabilecek hastalıklara karşı dirençli olmasını sağlamaktadır.
A Vitamini Vücudunuzda aknenin önlenmesinde büyük rol oynamaktadır. Genelde Akne ile ilgili problemi olan insanlar A Vitaminini takviye olarakta kullanmaktadırlar.
Kemiklerin korunmasına ve kemik gelişiminde önemli rol oynar. Kemiklerde oluşabilecek kırıklara karşı koruma sağlamaktadır.
A Vitamini üreme sağlığı, hamileliğe ve hamilelik sonrası bebek sağlığı için önemli bir vitamindir.
A Vitamini Eksikliği
Vücudunuzda A Vitamini eksikliği olmasının zamanla ortaya çıkabilecek rahatsızlıkları olmaktadır. Bunlar çeşitli göz rahatsızlıkları olabilir. Düzelebilir gece körlüğünün yanı sıra oluşabilecek, Kornea hasarı olan Kseroftalmi hastalığı ortaya çıkmaktadır. Bunların yanı sıra ciltte kurulukğa yol açabilmektedir.
A Vitamini Fazlalığı
A Vitamini eksikliğinin yanı sıra vücuda fazla alındığında da hastalanmaya yol açabilmektedir. Yüksek miktarda alınan A Vitamini özellikle kadınlar için üreme sorunları yaşatabilmektedir. Genelde dünyada kronik A Vitamini zehirlenmesi, 25.000 fazla insanda ortaya çıkmaktadır. Bebekler veya çocuklar vitamine karşı daha duyarlı hale gelmektedirler. Bunların dışında özellikle baş ağrısı gibi çeşitli ağrılara, dudak çatlaması saç dökülmesi gibi dermatolojik rahatsızlıklara, mide bulantısı, kusma ve iştahsızlık gibi semptomlara sebep olabilmektedir.
A Vitamini Nerelerde Bulunur
A Vitamini hem hayvansal hem de bitkisel ürünler olmak üzere farklı şekillerde bulunabilirler. A Vitamini retina olan hayvansal besinlerden alınabilir. Bitkisel besinlerde ise karıtenoid besinlere yemeye dikkat edebilirsiniz.
Retinol formundaki A vitaminini hayvansal kaynaklı
Karaciğer,
Balık yağı,
Süt, tereyağı, yumurta gibi besinlerden alınır.
A vitamini, bitkilerde bulunan bazı Karotenoid antioksidanlardan da türetilebilir.
En çok sarı turuncu (Havuç, kış kabağı vb.)
Koyu yeşil yapraklı sebzeler
Sarı ve turuncu meyvelerde (Kayısı, şeftali vb.) bulunur.
A Vitamini Tüketimi
0-6 Ay: 400 mcg
7-12 Ay: 500 mcg
1-3 Yaş: 300 mcg
4-8 Yaş: 400 mcg
9-13 Yaş: 600 mcg
14-18 Yaş: 900 mcg (Erkek), 700 mcg (Kadın)
19-50 Yaş: 900 mcg (Erkek), 700 mcg (Kadın)
A Vitamini İçeren Besinler
A vitamini olan besinler:
Tam Yağlı Süt
Kuru kayısı
Brokoli
Kırmızı biber
Yulaf ezmesi
Fesleğen
Mango
Domates
Kavun
Yeşil bezelye
Morina balığı karaciğer yağı
Tereyağı
Yumurta sarısı
Balkabağı
Tatlı patates
Lahana
Havuç
Ispanak
A Vitamini bir çok besin ürünlerinden alınabilmektedir. Hem diyet yaparken hem spor yaparken tüketebileceğiniz bu besinler sizleri saydığımız yararlarıyla sağlıklı bir vücut formuna sokmaya yarayacaktır. Spor veya diyet yaparken yediklerinizin önemi için, yukarıdaki besinleri besin programınıza ekleyebilir, ve besin takibinizi yapabilirsiniz.