Alkol Kullanımının Vücut Geliştirmeye Olumsuz Yan Etkileri Nelerdir? main blog image
22 AĞUSTOS 2019

Alkol Kullanımının Vücut Geliştirmeye Olumsuz Yan Etkileri Nelerdir?

36525

Bu yazımızda sizlere alkol kullanımının vücut geliştirme sporu üzerindeki etkilerinden bahsedeceğiz. Alkol tüketmenin olumlu ve olumsuz etkilerinden söz etmek mümkün ancak biz burada özellikle vücut geliştirme yapanların neden alkolden uzak durması gerektiğini anlatacağız. Her ne kadar alkol bazı insanlar için bir keyif ve rahatlama kaynağı olsa da, eğer bir sporcuysanız ya da vücut geliştirme yapan biriyseniz ve kas kütlesi kazanmak asıl hedefiniz ise alkolün kas yapımına ne kadar zarar verdiğini gelin birlikte inceleyelim.

Alkolün Besin Değeri

Alkol besin değerleri ve vitaminden yoksun bir maddedir. Alkol, gram başına 7 kalori barındırır; bu da demek oluyor ki 50ml’lik bir shot votkada yaklaşık 14 gram alkol ve 100 kalori aldırır, bu da yağ yakmayı düşünüyorsanız dikkate almanız gereken bir miktardır.

Alkol alımı aynı zamanda metabolizmayı yavaşlatarak Kreb döngüsünü yani (Sitrik Asit Döngüsünü) bozar. Kreb döngüsü doğru düzgün gerçekleşmediğinde vücudunuz yağları parçalayamaz. Üstelik vücudunuz alkolü sindirip metabolize etmek için fazladan çalışmak durumunda kalır ve yağ yakımı neredeyse tamamen durur.

Alkolün Protein Sentezi İle İlgili Zararları

Alkolün protein sentezini, yağ yakımını ve hormonların gelişmesini engelleyici etkileri vardır. Yapılan araştırmalara göre alkol kullanan insanların vücudunda gerçekleşen protein sentezi hızı, alkol kullanmayan insanların vücudundaki hızdan daha düşük. İçki içen bireylerdeki protein sentezi hızının, normal bir insana göre %30 daha düşük olduğu gözlemlenmiştir. Yani bunun anlamı eğer protein sentez hızı ne kadar düşük olursa kas yapmanız o kadar zorlaşır. Ayrıca bu kas fiberleri en hızlı kasılan ve en çok büyüme potansiyeline sahip kas fiberleridir.

alkol-testesteron

Alkol ve Testosteron

Testosteron erkek için seks ile ilgili salgıladıkları en önemli hormon olup ayrıca kas büyümesi üzerinde de önemli etkisi vardır. Kadınlarda az miktarda olsa da testosteron hormonu salgılanmaktadır. Testosteron seviyesi yüksek olan ve vücut geliştirme ile ilgilenen sporcuların kas gelişimini daha rahat gerçekleştirebildiği söylenebilir. Bunun yanında cinsel hayattaki performansı ve günlük yaşamdaki moral, enerjiyi de arttırmaktadır. Testosteron seviyesinde düşme meydana gelmesi durumunda ise kas büyümesi ve gelişmesinde ciddi miktarda azalma meydana gelir ve vücutta yağlanma oluşabilir.

10 erkek ve 9 kadından oluşan bir gruba antrenman sonrasında 3 hafta süreyle 30-40 gram civarında alkol verilmesi sonucunda testosteron seviyelerinde %7’lik bir düşüş belirlenmiştir. Helsinki Üniversitesi’nde yapılan bir diğer çalışmada ise 8 erkek deneğe antrenman sonrasında kilogram başına 1.5 gram alkol (100 kg – 150 gr alkol) verilmiştir ve alkol verilmesini takip eden 16 saatlik sürede testosteron hormonunun %23’e varan oranda düştüğü gözlenmiştir. Özellikle vücut geliştirme ile ilgilenen sporcular için antrenman sonrası zamanın ne kadar önemli olduğu göz önüne alındığında bu veriler son derece önemlidir.

beyin

Alkolün Hormonlar İle İlgili Zararları

Alkolün diğer bir önemli etkisi ise vücuttaki hormonlar üzerinedir. Alkol vücuttaki büyüme hormonu salgısını azaltır. Büyüme hormonunun vücutta salgılarının azalması sonucunda kişinin kas gelişimi yavaşlar. Ayrıca vücut geliştirmecilerin uzak durması gereken stresi de arttırıyor. Alkolün testosteron hormonu üzerindeki etkisi ise farklıdır. Ufak bir miktar alkol alındığında vücuttaki testosteron miktarı artar. Fakat 3-4 bardak gibi tüketimler testosteron miktarını azaltmaya başlar. Uzun süreli kullanımlar ile birlikte bu hormonda olumsuz yönde etkilenmektedir.

Sonuç olarak, vücut geliştirmecilerin sürekli alkol kullanımını kesmeleri gerekir. Alkolün zararları kanıtlanmıştır ve uzak durulması gereklidir.


Alkol Ve Dehidrasyon (Sıvı Kaybı)

Alkol tüketimi kısa vadeli ve uzun vadeli etkilere sahiptir. Alkol her ne kadar bir sıvı da olsa aslında bir diüretiktir (sıvı atıcıdır), zaten alkol tüketenlerin tuvaleti oldukça sık ziyaret etmesinin sebebi de budur. Alkolün kendi içindeki sıvı da idrar oluşturur ve vücudun diğer sıvılarıyla birleşerek idrarla vücuttan atılır. Aşırı idrara çıkma sonucunda vücut aynı zamanda sodyum, potasyum ve magnezyum gibi iyonları da kaybeder, ki bunlar hücrelerimizin düzgün çalışması için gerekli minerallerdir. Üstelik idrardaki sıvı kaybı idrarla atılan iyonlarla orantısızdır. Kandaki iyon konsantrasyonundaki bu değişim, hücrelerin içindeki suyun da dışarı atılmasına sebep olur, böylece hücresel düzeyde de sıvı kaybı gerçekleşir. Tüm bu su kaybettirici etkiler yüzünden alkol alan kişi susuzluk hisseder.

Su dengesi vücut geliştirenler için önemlidir ve istenen yağsız, sıkı görüntüyü sağlar. Oysa ki alkol tüketimiyle ortaya çıkan dehidrasyon, kas hücrelerini geliştirmeyi oldukça zorlaştırır. Alkol tüketimi vücut geliştirenlerin kas yapmasını birçok açıdan zorlaştırır ve kasların kasılması, gevşemesi, tamir edilmesi ve büyümesi için gerekli olan gıdaların emilimini engeller.

drinking

Testosteron seviyeleri düşer, östrojen seviyeleri yükselir

Kandaki alkol seviyesi ne kadar yüksek olursa testosteron seviyeleri o oranda düşer. Sarhoşluk ve testosteron seviyesi arasındaki ilişkiyi bulmak için yapılan araştırmalarda, kandaki alkolün azami düzeye çıktığı durumlarda testosteronun ortalama %25 düştüğü görülmüştür.

Ayrıca alkol, erkeklik hormonu olan androjenlerin kadınlık hormonu olan östrojenlere dönüştürmesini (aromatizasyon) çok hızlandırır. Bu yüzden, dışarıdan androjen takviyesi alan vücutçular bu kür döneminde alkol alırlar jinekomasti (erkekte meme büyümesi) riskini büyük oranda artırmış olurlar.

Bu nedenle androjen alırken içki içen vücutçular kendilerini bu büyük aromatizasyon riskine atarlar. Gerçekleştirilmiş diğer çalışmalar, alkol alımının büyüme hormonu (HGH, human growth hormone) seviyelerini %42’ye varan oranlara kadar düşürdüğünü bulgulamıştır.

Ayrıca, alkol alımının bir etkisi olarak vücut geliştirenlerde testosteron seviyesi düştüğünde, genellikle cinsel istek artar. Bu durum vücudumuzun testosteron seviyelerini yeniden yükseltmek için Luteinizan hormonunu (LH, Lutropin) çok büyük miktarda salgılamasından kaynaklanır.

Alkolün Hormonlara Etkisi

Alkol tüketiminin büyüme ve lüteinleştirici hormonları üzerinde çok olumsuz etkisi var. Büyüme hormonu yağ yakımı ve kas yapımına yardımcı oluyor. Alkol aynı zamanda kas yıkıcı etkisi olan stres hormonu kortizolü de arttırıyor.

Ufak dozda alkol testosteron seviyesini yükseltiyor ama çok içildiği zaman böyle bir etkisi yok. 5 bardak bira içimiyle beraber testosteron seviyesi azalmaya başlıyor. Daha fazla alkol, problemi daha kötü hale getiriyor. Ve bu sadece akut (hızlı) etkisi. Lüteinleştirici hormonların da azalmasıyla beraber testosteron da uzun dönemde azalabilir. Kısacası alkol kas yapımını yavaşlatıcı etkiye sahip. (Luteinleştici Hormon) kişinin beyin tabanında yer alan hipofiz bezinden salgılanan ve üreme sağlığı için çok önemli olan bir hormondur.

Enerji seviyesi ve kuvvet performansı üzerinde etkisi

Alkol, yağ ve karbonhidratlar gibi vücudun enerji kaynaklarının metabolizmasını da etkiler. Enerji seviyesi ve kas gücündeki bu düşüş aynı zamanda kardiyovasküler fonksiyonlar üzerinde de negatif etki yaratır. Kısıtlanmış karbonhidrat metabolizması kas glikojeni seviyelerini etkiler ve kaçınılmaz sonuç olan yorgunluk daha erken gerçekleşir.

Sonuç olarak, eğer gerçekten kas geliştirmek istiyorsanız kas gelişimi üzerine bunca olumsuz etkisi olan alkolü almak istemezsiniz. Alkol sadece kas gelişimini olumsuz etkilemez, vücudun diğer sistemleri üzerinde de olumsuz etki teşkil ederek düzgün çalışmalarını da engeller. Sadece antrenmandan önce ya da sonra alkol tüketiminden kaçınmak çözüm olmayacaktır, kas geliştirme sürecindeyseniz alkol tüketiminden tamamen kaçınmanız gerekir. Eğer sağlıklı, zinde ve ayık bir hayat istiyor, yaptığınız spordan gerçekten fayda almayı önemsiyorsanız alkolden uzak durun!

Saygı ve sevgiler,

Team Shredded Brothers

PAYLAŞ
taksitli alışveriş görsel
ödeme seçenekleri görsel